European Commission logo
Kontot looma
Resource Details
RESSURSS

Projekt SHAPE

Andragoški center Slovenije (ACS) sodeluje v mednarodnem projektu Izmenjava dobrih praks na področju izobraževanja odraslih v 5 evropskih državah (Shared expertice in provision of adult education in 5 European countries – SHAPE). Projekt poteka v obdobju od 1. septembra 2014 do 31. avgusta 2016. V projekt so poleg Slovenije vključene še 4 organizacije: KEUDA (Finska), Tietgen (Danska), GIP EFTLV (Francija), IFOA (Italija).

Glavni namen projekta je izmenjava znanja, izkušenj in dobrih praks na področju izobraževanja odraslih med partnerskimi državami. Vsaka država partnerica je odgovorna za organizacijo in izpeljavo mednarodnega seminarja na izbrano temo.

Prvi mednarodni seminar z naslovom Usposabljanje izobraževalcev odraslih – profesionalni razvoj osebja v izobraževanju odraslih so izpeljali na ACS. Na seminarju so predstavili kompetenčno zasnovo usposabljanja in spopolnjevanja izobraževalcev odraslih, ki so jo razvili v Sloveniji. Posebno pozornost so namenili dvema vlogama izobraževalcev odraslih: vodji izobraževanja odraslih in svetovalcu v izobraževanju odraslih.  Predstavili so tudi pristop usposabljanja in spopolnjevanja vodij in svetovalcev v svetovalnih središčih ISIO.

Drugi seminar je bil namenjen izmenjavi dobrih praks o zunanjih pristopih presojanja in razvijanja kakovosti. Seminar je gostila organizacija Tietgen Kompetencecenter v Odenseju na Danskem. ACS je na srečanju predstavil postopek za pridobitev Zelenega znaka kakovosti, s katerim so vpeljali zunanjo spodbudo za vzpostavitev in razvoj notranjih sistemov kakovosti v organizacijah za izobraževanje odraslih.

Tretji seminar je potekal v Italiji. Vsebina je bila namenjena izmenjavi praks o notranjih pristopih presojanja in razvijanja kakovosti za področje poklicnega izobraževanja in izobraževanja odraslih ter izmenjavi izkušenj sodelujočih organizacij. Na seminarju so predstavili slovenski model za samoevalvacijo POKI ter model presojanja in razvijanja kakovosti v središčih ISIO.  Predstavili so tudi Zbirko kazalnikov kakovosti za izobraževanje odraslih, ki so jo razvili v Sloveniji.

Četrti seminar je potekal v Reimsu v Franciji, njegova tema pa so bile ključne kompetence s posebnim poudarkom na razvoju ključne kompetence podjetnost. Partnerji so predstavili nacionalne strategije, programe za razvoj kompetence podjetnost ter primere dobrih praks spodbujanja razvoja omenjene kompetence.

 

Resource Details
Ressursi autor
Andragoški center Slovenije
Sisestage ressurss
Muu
Riik
Slovenija
Avaldamise kuupäev
Login (0)

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!