chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ressurss

Samen tegen dropout in de volwasseneneducatie

Keel: NL
Document available also in: EN

Postitaja Hannelore Audenaert

Vaak voelen we als centrum voor volwassenenonderwijs de redenen voor cursistenuitval wel aan maar vaak is dit aanvoelen gebaseerd op vermoedens. Te weinig centra voor volwassenenonderwijs verdiepen zich in de specifieke redenen voor uitval door bijvoorbeeld systematisch hun cursisten te bevragen waarom ze overwegen met hun studies te stoppen of waarom ze besloten om met hun studies te stoppen. Door dit gebrek aan informatie richt uitvalpreventie in de volwasseneneducatie zich vaak niet op de echte redenen voor cursistenuitval waardoor het minder effectief is.

Het tweedekansonderwijs en meer algemeen, het volwassenenonderwijs in Europa heeft nood aan concrete, praktische tools om cursistenuitval tegen te gaan.

En daarom werd de DIDO-toolkit ontwikkeld!

GO! CVO Antwerpen werkte gedurende 3 jaar samen met 5 Europese partners aan het Erasmus+ project DIDO, dropping in the drop-outs. Samen gingen ze op zoek naar strategieën en tools om de uitval van cursisten in het volwassenenonderwijs te verminderen en hun motivatie te verhogen. Ze onderzochten zowel in Vlaanderen als in de partnerlanden de oorzaken van uitval en ontwikkelden tools om aan die oorzaken tegemoet te komen.

Deze tools werden samengebracht in een online toolkit (beschikbaar in 7 talen). Deze toolkit staat boordevol tools die jij als trajectbegeleider, opleidingshoofd of leraar in de volwasseneneducatie kan inzetten. Tools bestaan uit duidelijke instructies en kant-en-klaar downloadbaar materiaal.

 

Meer weten?

  • Volg ons op Facebook
  • Neem een kijkje op de website en klik door naar de DIDO toolkit.
  • Herbekijk het webinar ‘dropout in het volwassenenonderwijs’ via deze link (in het Nederlands)
Ressursi autor(id): 
DIDO project
Avaldamiskuupäev:
Esmaspäev, 19 Oktoober, 2020
Dokumendi keel
Sisestage ressurss: 
Muu
Riik:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email