chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ajaveeb

Internationellt samarbete som en tillgång i verksamheten

08/06/2020
looja EPALE NSS Sverige
Keel: SV

EPALE Sverige har pratat internationellt samarbete och vårens utmaningar med Camilla Winter, internationell koordinator vid Vuxenutbildningen Borås och en av Sveriges EPALE-ambassadörer.

Efter en annorlunda vår kommer Borås Stad, den 15 juni, åter att öppna upp både gymnasierna och vuxenutbildningen. Det innebär att lovskola erbjuds för gymnasielever och att vuxenutbildningen succesivt öppnar.

När Corona-pandemin slog till ställde undervisningen snabbt om till digitala arbetssätt. Det har gått bra. Personalen hade olika digital kompetens, men alla var tvungna att ställa om berättar Camilla. En av utmaningarna när man inte kan mötas är just frånvaron av de personliga kontakter och diskussioner som man kan ha i ett klassrum. För till exempel en ny sfi-elev kan det vara tufft när det inte är möjligt. Men Camilla tror att de erfarenheter som de har fått under våren gjort att många fått upp ögonen för och vill ta tillvara på de olika digitala möjligheterna ännu mer. Vi kommer nog att få se mer blended learning framöver säger Camilla. Alla elever har olika förutsättningar och för en del kan digital undervisning passa bättre medan andra har större behov av fysiska möten.

I rollen som internationell koordinator vid Borås vuxenutbildning fungerar Camilla som spindeln i nätet när det gäller internationalisering som ett verktyg för verksamhetsutvecklingen. Ledningen ser det internationella arbetet som en del av verksamheten och inget som verkar vid sidan av. Här arbetar man på en strategisk nivå där det internationella perspektivet är en del av helheten.

En ytterligare nyckel till framgång för Vuxenutbildningen Borås internationella arbete är att det finns en internationell koordinator. Förutom Camillas viktiga övergripande roll i verksamhetens internationella arbete så har hon en kollega som arbetar halvtid med Erasmus+ mobilitetsprojekt. Just nu pågår även en rekryteringsprocess för att anställa ytterligare en medarbetare på halvtid med uppgift att skriva ansökningar.

Vuxenutbildningen Borås är involverade i Erasmus+ projekt och den Europeiska socialfonden (ESF) samt har tidigare haft projekt inom Atlas. Precis som på många platser runt om i världen har även Vuxenutbildningen Borås fått ändra sin verksamhet under våren. Ett planerat studiebesök för personal till Bryssel, projektbesök och jobbskuggningar har inte kunnat genomföras som planerat. Men arbetet fortsätter och aktiviteter flyttas fram.

Det är viktigt att blicka ut, utanför Borås, utanför Sverige och ut i världen. Det finns många olika lösningar på ett problem och vi har så mycket att lära av varandra berättar Camilla. Det handlar om att utgå från en utmaning och sedan hitta en lösning. Ger det internationella samarbetet ett mervärde till verksamheten? Syftet behöver vara förankrat i ett behov och internationalisering behöver vara en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Det internationella samarbetet ska gå horisontellt i verksamheten och inte vara en belastning utan en tillgång. Det är inte en separat aktivitet. Men man måste inte alltid åka iväg för att internationaliseras. Internationalisering på hemmaplan är också viktigt. Att bjuda in personer och visa upp den egna verksamheten leder till reflektion.

Camillas råd för ett lyckat internationellt samarbete

-    Det måste finnas en förankring i alla led (från nämnden/politikerna till ledningen till personalen
-    Internationellt samarbete ska lösa ett behov
-    En internationell koordinator underlättar arbetet och fungerar som en spindel i nätet
-    Internationalisering ska vara en del av helheten och inte verka separat

Bild tagen av Jonas Wieszkos

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email