Liigu edasi põhisisu juurde
Blog
Blog

Radboud Academy, een belangrijke schakel in Leven Lang Ontwikkelen

Vól in zetten op samenwerking, zowel tussen de zogeheten ‘binnenwereld’ van de universiteit maar zeker ook tussen de universiteit en de buitenwereld. Dat is wat programmadirecteur Liesbet Korebrits beoogt met de pas opgerichte Radboud Academy. Het CvB staat pal achter Radboud Academy en heeft Leven Lang Ontwikkelen benoemd als speerpunt van het nieuwe strategische beleid. Tijd voor een kort interview om inzicht te krijgen in de doelen en rollen van Radboud Academy.

 

Vól in zetten op samenwerking, zowel tussen de zogeheten ‘binnenwereld’ van de universiteit maar zeker ook tussen de universiteit en de buitenwereld. Dat is wat programmadirecteur Liesbet Korebrits beoogt met de pas opgerichte Radboud Academy. Het CvB staat pal achter Radboud Academy en heeft Leven Lang Ontwikkelen benoemd als speerpunt van het nieuwe strategische beleid. Tijd voor een kort interview om inzicht te krijgen in de doelen en rollen van Radboud Academy.

“Er gebeurt al ontzettend veel op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen binnen de universiteit’, gaat Korebrits van start. "Bij alle faculteiten zijn al lange tijd heel veel mogelijkheden om je postacademisch te laten scholen. Het aanbod is enorm breed en divers, maar wordt momenteel voornamelijk vanuit de afzonderlijke faculteiten georganiseerd. Er vindt onderling nog weinig kruisbestuiving plaats en door intensiever interdisciplinair samen te gaan werken, kunnen we een prachtig vraaggericht aanbod presenteren". Dat scholings- en opleidingsaanbod wordt ontwikkeld door - nog veel meer dan nu - in contact te treden met de buitenwereld: we willen actief de samenwerking opzoeken met bedrijven en andere organisaties.

Radboud Academy is daarbij de verbindende schakel. De vele complexe uitdagingen waar de samenleving mee te maken heeft, vragen vaak om een multidisciplinaire aanpak. Radboud Academy kan vanuit haar overkoepelende functie kennis en inzichten vanuit de verschillende wetenschappelijke disciplines bij elkaar brengen bij het vormgeven van onderwijsprogramma’s. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als 'duurzaamheid' of 'kwaliteit van zorg' of 'erfgoed'. Vanuit verschillende invalshoeken kunnen nieuwe trainingen worden vormgegeven voor professionals.

De verschillende rollen van Radboud Academy zou je als volgt kunnen samenvatten:

  • Een ontsluitende rol; door alles wat er gebeurt op de campus op het gebied van na- en bijscholing te ontsluiten via een centrale portal, is het aanbod transparant en vindbaar voor iedereen die interesse heeft in postacademisch onderwijs – individuen, organisaties, binnen de regio maar ook daarbuiten. Zo is snel inzichtelijk wat de universiteit te bieden heeft voor de lerende volwassene.
  • Een creërende rol; vanuit opleidingsvragen uit bedrijven en andere organisaties worden nieuwe interdisciplinaire programma’s ontwikkeld. Zo kunnen volwassenen leren waar zij behoefte aan hebben in een vorm die bij hen past.
  • Een faciliterende rol; het opzetten van nieuwe klantgerichte diensten aan de Radboud Universiteit, zoals een Congresorganisatie, een Speakers Academy en een Educatie Adviespunt.

Dat de Radboud Universiteit waarde hecht aan een Leven Lang Ontwikkelen, blijkt uit het feit dat het College van Bestuur dit tot speerpunt van haar nieuwe strategisch beleid heeft gemaakt. Kennis veroudert in de huidige samenleving immers snel, het is voor een ieder noodzaak om zich te blijven verdiepen, bij te laten scholen of mogelijk zelfs om te laten scholen. ‘We móeten allemaal blijven leren, als mens, als professional, als organisatie en als regio", aldus Korebrits. "De Radboud Universiteit ziet het als haar verantwoordelijkheid om haar maatschappelijke betrokkenheid onder andere via de Leven Lang Ontwikkelen programma’s uit te dragen. Daarbij gaat ze altijd uit van wetenschappelijke kennis als basis voor alle programma’s". En dat is ook wat Radboud Academy onderscheidt van andere (bijvoorbeeld particuliere) aanbieders. De wetenschap is onlosmakelijk verbonden met de invulling en uitvoering van de programma’s.

Ook andere universiteiten gaan zich steeds meer op het onderwerp Leven Lang Ontwikkelen profileren en binnen de VSNU (Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten) wordt op dat punt intensief samengewerkt. Nederland heeft volgens Korebrits heel veel te bieden op het gebied van scholing, en de Radboud Universiteit staat ook zeker open voor internationale uitwisseling en samenwerking op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen. Hoe gaan andere landen om met bijvoorbeeld flexibilisering, certificering van online leren, de accreditatie van multidisciplinair leren? Dat zijn vraagstukken waar Korebrits en haar team zich de komende twee jaar zeker over zullen buigen, "na deze periode hopen we dat Radboud Academy zich onmisbaar heeft gemaakt en structureel onderdeel wordt van de Radboud Universiteit. Voor nu is het volle vaart vooruit, work in progress!"

 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het team van Radboud Academy via radboudacademy@ru.nl

 


Op zoek naar nog meer uitwisseling met Europese partners, vind deze via de partnersearchtool.

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Viimased arutelud

EPALE 2021 fookusteemad. Alustame!

Kutsume sind rikastama eelseisvata aastat oma panuse ja ekspertiisiga! Alustuseks võta osa veebiarutelust, mis toimub teisipäeval, 9. märtsil kell  10-16 (CET). Kirjalik arutelu toimub otseülekandena ja juhatab sisse 2021. aasta fookusteemad. Arutelu juhivad EPALE toimkonna nimel Gina Ebner ja  Aleksandra Kozyra EAEA-st.

Veel

EPALE kogukond: Jagage oma edukaid täiskasvanuhariduse projekte töökohal õppimise kohta.

Töökohal õppimise temaatilise fookuse osana tahame kuulda teie – EPALE kogukonna – arvamusi kõigi edukate projektide, algatuste ja programmide kohta.

Veel