chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ressurss

Pro gradu -tutkielma: Kehittämistutkimus robotiikasta ja ohjelmoinnin pedagogiikasta

Keel: FI

Postitaja Lotta Ellonen

Ohjelmointi on digitaito, jota nykypäivänä lapsetkin harjoittelevat leikeissään. Esimerkiksi erilaisia ohjelmointirobotteja on alettu entistä enemmän hyödyntää opetuksessa. Kuvassa Pixarin suositusta lasten animaatioelokuvasta (2008) tunnettu WALL-E -robotin leluversio.


Ohjelmointi yleistyvänä digitaitona

Ohjelmoinnista on nopeasti tullut hyvin arvostettu työelämätaito ja ohjelmointiosaaminen on kasvussa. Nykypäivänä jo suomalaisissa kouluissa on alettu varustautua ohjelmoinnin opettamiseen. Esimerkiksi oppimisympäristöt sekä -tavat on tarkoitus päivittää vastaamaan nyky-yhteiskunnan tarpeita sekä tulevaisuudessa tarvittavia taitoja.

Ohjelmointia aiheena on pro gradu-tutkielmassaan käsitellyt Maria Ojala. Hän on tutkinut työssään ohjelmoinnin pedagogiikkaa sekä BeeBot-robottien hyödyntämistä alkeisohjelmoinnin opetuksessa. Tutkielma antoi tietoa siitä, millaisia kokemuksia oppilaat saivat alkeisohjelmoinnin ja BeeBot-robottien hyödyntämisestä oppimisen tukena ja kuinka he edistyivät niissä. Lisäksi kyseisten oppilaiden luokanopettaja sai ideoita ohjelmoinnin pedagogiikkaan; miten alkeisohjelmointia ja robotiikkaa voidaan integroida osaksi oppiaineiden sisällöllisiä tavoitteita ja kuinka digilaitteita sekä sovelluksia käytetään.

Aikuiskasvatuksen sektorilla toimivalle asiantuntijalle tutkielma avaa ovia ohjelmoinnilliseen ajatteluun, toiminnalliseen oppimiseen sekä tutkivaan opettajuuteen. Aikuiskasvatuksen opiskelija puolestaan saa resurssista paljon ideoita opinnäytetöidensä tekemiseen.

Tutkielman avainsanat: ohjelmointi, ohjelmoinnillinen ajattelu, ohjelmoinnin pedagogiikka, robotiikka, tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen, kehittämistutkimus 


Teksti: Maria Ojala (mukaillen)
Kuva: unsplash.com

Ressursi autor(id): 
Maria Ojala
Avaldamiskuupäev:
Kolmapäev, 22 Jaanuar, 2020
Dokumendi keel
Sisestage ressurss: 
Uuringud ja aruanded
Riik:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email