chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ajaveeb

Internationella projekt har underlättat omställningen till digital undervisning

11/05/2020
looja EPALE NSS Sverige
Keel: SV

EPALE Sverige ringde upp Irina Sadakova, vuxenlärare, EPALE-ambassadör och projektledare för Erasmus+ vid Sundbybergs Vuxenutbildning, för att höra hur de hanterar distansundervisningen i Corona-tider.

Efter ett antal veckor i denna nya situation har rutiner skapats, berättar Irina. Under de första veckorna fanns lärare på plats i skolan för att kunna hjälpa elever som hade tekniska problem med till exempel inloggningar. Max fem elever och en lärare fick vistas i klassrummet samtidigt. Skolan lånade ut Chromebooks till eleverna och det har fungerat oväntat bra.

Sundbybergs vuxenutbildning hade en fördel när pandemin slog till. De hade varit involverade i flera Erasmus+ projekt där både Öppen Klass och användandet av Chromebooks utvecklats. Nu håller Irina lektioner i Meet från Google Chrome. Här kan hon även dela in eleverna i mindre grupper som skickas till olika digitala rum när de har gruppdiskussioner.

Från och med april har alla sfi-elever fått tillgång till ett digitalt läromedel – Lunis. Även på Sfi håller lärare lektioner via Meet och i några grupper används  även Whats up.
Sundbybergs vuxenutbildning har använt sig av flexibla arbetssätt under lång tid och det innebär att digital undervisning varvats med undervisning på plats.

I samtal med eleverna har Irina fått positiv feedback då många elever överlag anser att det har gått bra att ställa om till distansundervisningen. Mer tid har frigjorts för studier då man kan sitta hemma och inte behöver resa till och från undervisningen. Det som kan bli ett problem är att många har sina barn hemma. Eleverna följer ett schema och lektionerna anordnas på samma sätt som tidigare, men online. Det finns möjlighet att ställa frågor och det finns tider avsatta för handledning.

Både tekniken och kontakterna finns säger Irina. Eftersom vi började arbeta digitalt i och med våra internationella projekt så hade vi redan gjort omvandlingen att gå från stationära datasalar till Chromebooks. Vi hade en bra grund att stå på när pandemin bröt ut.

Irinas 3 tips för att undervisa på distans
1)    Var lugn – låt saker få ta sin tid
2)    Var kreativ – pröva dig fram och hitta innovativa lösningar
3)    Tänk positivt – attityden är viktig

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email