chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ajaveeb

Hoe Ierland verlaten stadjes nieuw leven inblaast

06/04/2020
looja Jacqueline van ...
Keel: NL

Jacqueline van Leeuwen is adviseur vorming en organisatieontwikkeling bij FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Met een beurs van Erasmus+ reisde ze eind 2019 naar Ierland. Ze liep er een week stage op het Ierse ministerie van Cultuur, Erfgoed en de Gaeltacht met dank aan gastvrouw Nessa Roche. Op basis van wat ze leerde tijdens dit bezoek schreef ze nu een artikel over hoe Ierland verlaten stadjes nieuw leven inblaast.

 

Hoe maak je van een desolaat dorp weer een aantrekkelijk plaats om te leven en te wonen? Hoe kunnen overheden verloedering duurzaam aanpakken en lokale dynamiek stimuleren? En vooral: welke rol kan erfgoed daarin spelen? In Ierland is daar al grondig mee geëxperimenteerd. Ik vatte de Ierse ervaring samen in vijf concrete tips:

Tip 1: Organiseer een wedstrijd

Tip 2: Geef lokale gemeenschappen een mentor

Tip 3: Zet in op evenementen en toerisme

Tip 4: Ondersteun artistieke interventies

Tip 5: Sticht of verplaats een museum.

 

Meer lezen in het tijdschrift over cultureel erfgoed, bladzijde 16 tot 19.

 

Jacqueline Van Leeuwen ging op job shadowing naar Ierland dankzij een KA1-mobiliteitsproject van Erasmus+.  Zij wilde er ontdekken hoe Ierland inzet op de Conventie van Faro(link is external) en welke rol is weggelegd voor participatie van erfgoedgemeenschappen. In dit filmpje op EPALE vertelt zij over haar ervaringen in Ierland en daarna.

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn