chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ajaveeb

VR eszközök használatának előnyei az életpálya-tanácsadás területén

09/04/2020
looja Annamária Kiss
Keel: HU

Ez a blogbejegyzés egy új technológiai eszköz bevonásának lehetőségeit tekinti át az életpálya-tanácsadás, és legfőképp a pályaorientáció vonatkozásában. A jelentés – amelynek kivonatát tartalmazza a bejegyzés – összegzi az elmúlt években közzétett tanulmányokat a munkaerőpiac és technológiai változások vonatkozásában.

A pályaorientáció elméleti alapjai a virtuális világhoz kapcsolódóan

Kraatz meghatározása szerint „Az életpálya-építési készségek lényege az, hogy az egyént felruházzák egy transzverzális (kulcs)kompetenciával, annak érdekében, hogy az oktatás, a munka és az élet területén adódó szituációkat – amelyeket több tényező is befolyásol – jobban tudja kezelni, lehetőségeit kibontakoztatni.

Az életpálya-építési készségek emellett segítenek az egyéneknek önmaguk és a körülöttük lévő világ jobb megértésében és abban, hogy átvegyék az irányítást a sokféle lehetőséget rejtő szakmai pályafutásuk felett. E készségek négy téma köré csoportosíthatók:

 • Én: Személyiségünk, érdeklődési körünk és értékeink ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy szakmai pályafutásunkkal kapcsolatban helyes döntéseket hozzunk
 • Erősségek: Tudd, hogy használd tehetséged, készségeid és személyes tulajdonságaidat
 • Látókörök: Fedezd fel a munka, a képzés és a tanulás világát
 • Hálózatok: Találd meg, ki segíthet neked a karrierutad során

A tudatosság hiánya, az alacsony önértékelés és a negatív tanulási tapasztalatok sok diákot elriasztanak bizonyos hivatásoktól. Ezért ajánlott, hogy az iskolai pályaorientációs szakemberek hozzásegítsék a diákokat ahhoz, hogy pozitív és hasznos tanulási tapasztalatot szerezzenek.

Egy másik szakember, Greenidge arra a következtetésre jutott, amikor a szociális-kognitív pályamodellt (SCCT) alkalmazta a diákok pályadöntési mintáinak megértéséhez, hogy az életpályák iránti érdeklődés kialakulását és ezen érdeklődés kibontakozását az életútban három hatás befolyásolja. Ezek a következők:

 1. családi háttér és közvetlen környezeti hatások például különböző szerepek és példaképek megismerése;
 2. társadalmi háttér, például társadalmi-gazdasági helyzet, etnikai hovatartozás, nem, életkor stb.;
 3. tanulási tapasztalatok.

Ahogy Greenidge mondja az önálló és felelősségteljes munkavégzésnek a szakirodalom szerint három fő összetevője van, amikről a virtuális valóságban is lehet tapasztalatokat gyűjteni:

 • az egyén által a saját életvezetési készségeiről alkotott véleménye, többek között hogy az egyén mit gondol a munkája ütemezésével és elvégzésével kapcsolatban, mit gondol a saját döntéshozatali készségeiről, tekintélyéről, önállóságáról,
 • az egyén által megtapasztalt kompetencia, amely a feladatkörben való jártasságot tükrözi és a feladatkörhöz kapcsolódó, nem rutinszerű helyzetek sikeres kezelését kívánja meg;
 • valamint az, hogy az egyén magáénak érzi a célt, amiben egy jó ügy vagy a szervezet vezetése által meghatározott izgalmas jövőkép energizáló hatása érvényesül.

Greeidge véleménye szerint a virtuális világokat mindhárom összetevő jellemzi, és emellett olyan tanulási tapasztalatokat teremthetnek, amelyek segítségével a fiatalok a tanulás útjában álló akadályt (pl. szociális háttér, etnikai hovatartozás stb.) képesek leküzdeni.

Venable szintén arra a következtetésre jutott, hogy az új technológiák új utakat nyithatnak a tájékozódás és a tapasztalatszerzés előtt. Valódi innovációra azonban véleménye szerint akkor kerül sor, amikor ezeket az eszközöket úgy kapcsoljuk össze a diákokkal, hogy segítségükre legyenek a szakmai pályafutással kapcsolatos bölcs döntések meghozatalában, hiszen az életpályára való felkészítés folyamatában számos érdekelt fél részt vesz a diákoktól és a munkáltatóktól kezdve a szülőkön át a főiskolai támogató szolgálatokig.

 

Milyen gyakorlati előnyöket sorakoztathatunk fel a virtuális valóságok használata mellett?

Gyakorlati értelemben a virtuális világokat a diákok a különböző hivatások mindennapjainak kipróbálására, felfedezésére, átérzésére, megfigyelésére, átélésére és megtapasztalására használhatják. A diákok megismerkedhetnek például egy űrhajós feladataival és felelősségi köreivel, vagy egy sebész munkanapjával. A virtuális valóságok lehetővé teszik a diákok számára, hogy kapcsolatba lépjenek másokkal, hogy hallják őket, megérintsék őket és beszélgessenek velük.

A virtuális világoknak az életpálya-tanácsadás viszonylatában:

 • olyan funkciókkal kell rendelkezniük, amelyek javítják a felhasználók önismeretét és magabiztosabbá teszik őket szakmai pályafutásukat illetően,
 • növelhetik a diákok önbizalmát,
 • értelmes tanulási tapasztalatok szerzésére adnak módot,
 • javítanak a diákok önértékelésében,
 • felkeltik az érdeklődést a különféle hivatások iránt,
 • egy szakma virtuális felfedezése segítségével megtapasztalhatják, hogy alkalmasak-e egy adott munkakör betöltésére,
 • szélesíthető a pályaismeretük, így megalapozottabb döntést hozhatnak,
 • azonnali visszajelzést kaphatnak ötleteikre, döntéseikre és tetteikre vonatkozóan anélkül, hogy valódi következményei lennének, de a jutalmazás lehetősége viszont adott,
 • költséghatékony módon ismertetik meg a diákokat olyan hivatásokkal, amelyekkel egyébként nem találkoznának.

Néhány lehetőség, amelyeket a virtuális világok technológia alkalmazása kínál a diákoknak, szakmai pályafutásukra való felkészülés céljából:

Kiterjesztett virtuális állásbörze: a virtuális világok segítségével a diákok egy megtervezett esemény keretében virtuális látogatást tehetnek több munkáltatónál, mielőtt ténylegesen felkeresnék a börzéket és beszélnének a munkaerő-toborzókkal.

Realisztikus munkahelyi szimulációk: a virtuális világok lehetőséget adhatnak a diákoknak a tapasztalat útján történő tanulás kiterjesztésére.

VR élmények – saját tapasztalat

Többször is volt már VR élményben részem, amelyből egyszer szakmakipróbálásban vettem részt, egyszer pedig egy elméleti tananyagrész elsajátításába láthattam bele (a képen a naprendszer bolygóinak megismerése látható VR technológiával).

A szakmakipróbálás során hegesztőként kellett helyt állnom: a rendszer érzékeltette: az erőkifejtés nagyságát, a vonalkövetési képességet (előre berajzolt vonal mentén kellett hegeszteni), illetve a változó anyagok és hegesztő típusok közötti különbségeket.

A VR környezet élvezetesen mutatta be a szakmát, ugyanakkor szerintem több olyan tényező, amely ezzel a foglalkozással jár, nem került középpontba, mint a kosz, piszok, ami állandó, a valódi zajszint, a röpködő szikrák stb. Ettől függetlenül ez jó lehetőség arra, hogy az érdeklődést felkeltse a szakma iránt a fiatalokban, de konkrét választás előtt, mindenképp a valós munkakörnyezetben való kipróbálás adhat teljes körű képet egy szakmáról. Szellemi foglalkozások terén azt gondolom, hogy több szituáció alakítható ki élethűen (pl. turizmus, értékesítés terén), viszont ahhoz a technológiának is el kell jutnia arra a szintre, hogy például az egyes kommunikációs szituációk megoldását értékelni tudja.

Zárásképpen: a virtuális világok segíthetnek az életpálya-építési készségek megerősítésében, minthogy lehetőséget adnak a diákoknak arra, hogy elmélyüljenek a valós környezet egy védett változatában. A virtuális világok lehetőségeinek kihasználásában azonban nemcsak időre és nagyfokú energia befektetésre van szükség, hanem megbízható módszerekre is ahhoz, hogy a technológia minden egyes egyedi tanulási tevékenység esetében testre szabható legyen.

 

 

Felkeltettük az érdeklődését?
Olvassa el az Életpálya-tanácsadás témahetünk további cikkeit is!

Karrier Újratöltve – a Euroguidance Pályatanácsadó Díjra beadott pályázatok felnőttekkel foglalkozó jó gyakorlata

Karrier tanácsadás vs. coaching

Változó készségstruktúrák: kereslet és kínálat alakulása a jövő munkaerőpiacán

Életpálya-tanácsadási rendszerek és fejlesztési lehetőségei
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
 • Kasutaja József Kovács pilt
  A VR eszközök pályatanácsadás területén történő felhasználása a XXI. századi generáció részére  hasznos, célravezető lehetőség.
 • Kasutaja Anildo Vedovatti pilt
  Bár a cikk általában diákokat említ, de azt gondolom, hogy ide nyugodtan behelyettesíthetjük akár a fiatal felnőttet, akár az útkereső bármilyen korosztályú felnőttet is. Valóban hatalmas lehetőségek vannak a virtuális világban, és ahogy a blog végén elhangzik például a kommunikációs (túrisztikai helyzetekre hivatkozás) egy virtuális világban avatarokkal tökéletesen megoldható a résztvevők (tanulók) közötti kommunikáció úgy is, hogy nincsenek egy adott helységben együtt.
 • Kasutaja Eszter KARVAZY pilt
  Jó gyakorlatot láttunk erre például a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében.
 • Kasutaja Vartmann György pilt

  Az összes szemüveg közül az Oculus Rift volt a legkényelmesebbnek és legpraktikusabbnak. Arra is kell figyelni, hogy a VR használathoz a technikai követelményeknek is meg kell felelni.