chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ajaveeb

Grafika za vsakogar

08/02/2020
looja Lili Sturm
Keel: SL

Projekt Grafika za vsakogar, ki v sklopu Erasmus+, ključni ukrep 1 – učna mobilnost posameznikov, v poteka od junija 2019 do junija 2020, je zasnovan kot projekt, ki se navezuje na izobraževalne vsebine in dejavnosti Grafičnega ateljeja v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) v Ljubljani. MGLC je muzej, galerija, organizator mednarodnega grafičnega bienala v Ljubljani ter producent novih grafičnih del; zaznamuje ga močno mednarodno delovanje. Cilj projekta je izkoristiti potencial sinergije, ki ga ima MGLC na polju umetniške grafike, spodbujanje grafične ustvarjalnosti in veščine, sodelovanje s priznanimi strokovnjaki s področja umetniškega tiska, vzpostavljanje delavne prakse za specifične poklicne profile in predvsem vzpostavljanje trajnejšega sodelovanja z domačimi in tujimi institucijami, ki lahko prispevajo podporo naši ustanovi.

Dejavnica jedkanica

Poglavitno aktivnost projekta predstavlja izobraževalni obisk v partnerskem grafičnem ateljeju Cork Printmakers, Cork, Irska (realizacija april, maj 2020). Za sodelovanje s Cork Printmakers smo se odločili, ker delujejo kot katalizatorji idej in dialoga v svojem okolju; prepričani smo, da tovrstna znanja lahko prenesemo tudi v lokalno okolje Ljubljane in širše nacionalno. Močna stična točka je tudi sinergija v dolgoročnejših ciljih mednarodnega delovanja (mobilnost mojstrov, programov, umetnikov in razstav); s tem  v mislih je MGLC že zastavil tudi nov programski blok z delavnim naslovom »Sinergija medija«, ki ga ima MGLC namen razvijati in izvajati v prihodnjih letih.


Lili Šturm je muzejska svetovalka, zaposlena za področje izobraževalnih in javnih programov v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani. Je aktivna članica Sekcije za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije, članica mednarodne muzejske mreže ICOM, nacionana koordinatorica kulturno-umetnostne vzgoje na likovno-vizualnem področju v okviru Kulturnega bazarja (ki je osrednja slovenska izobraževalna platforma za šole), strokovna sodelavka pri nacionalnih posvetih, članica strokovnih komisij ter raznih programskih odborov. Leta 2003 je pobudila in do leta 2012 koordinirala Poletno muzejsko noč, osrednjo nacionalno promocijsko prireditev slovenskih muzejev in galerij, za kar je leta 2013 prejela tudi častno Valvasorjevo priznanje. 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn