chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ajaveeb

Európai együttműködés – az oktatási programokban

24/02/2020
looja Marlene Röder
Keel: HU
Document available also in: EN DE FR

Eredeti nyelv: német

Olvasási idő kb. 7 perc – Olvasd, lájkold, kommentáld!


A munkaalapú tanulás mint az Erasmus+ program célja

A munkaalapú tanulás az Erasmus+ program kezdete óta központi szakterületi prioritás a szakképzésben, és egyre nő a jelentősége a felnőttkori tanulás és a szakmai továbbképzés területén is. Ez a terület tehát része a program mindhárom kulcsintézkedésének, amelyek keretében az Erasmus+ projektjei megvalósíthatók. A Szövetségi Szakképzési Intézet mellett működő „Oktatás Európáért” Nemzeti Ügynökségnél (NA beim BIBB) az 1. és a 2. kulcsintézkedést mind a szakképzés, mind a felnőttképzés és a továbbképzés területén végrehajtják. A 3. kulcsintézkedés az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségnél (EACEA) valósul meg, a Nemzeti Ügynökség (NA beim BIBB) tanácsadóként működik közre.

A munkaalapú tanulás a különféle „kulcsintézkedésekben”

Az 1. kulcsintézkedés, egyéni mobilitás, lehetőséget kínál a szakképzés és a felnőttképzés intézményeinek arra, hogy tanárokat és tanulókat külföldre küldjenek. Ezen mobilitási projektek célja, hogy elősegítsék a munkaalapú tanulás kipróbálását a gyakorlatban, ill. a gyakorlatba való átültetését. Végül, de nem utolsósorban, a külföldi tartózkodásnak pozitív hatással kell lennie a tanulók személyes fejlődésére és munkájuk minőségére.

A 2. kulcsintézkedés, stratégiai partnerségek, keretében innovatív megközelítések és folyamatok dolgozhatók ki a munkaalapú tanulás előmozdítása vagy a bevált gyakorlatok cseréje érdekében. Ez a kulcsintézkedés az olyan szervezetek, vállalatok, hatóságok és kezdeményezések közötti együttműködést támogatja, amelyek célja bizonyos témák, például a munkaalapú tanulás, innovatív fejlesztése nemzetközi kooperáció keretében.


A jelenlegi Erasmus+ programútmutató így emeli ki a munkaalapú tanulás fontosságát:

„A munkaalapú tanulás minden formájának előmozdítására irányuló partnerségek kialakítása mind fiatalok és/vagy felnőttek számára (…). Ezek a partnerségek arra is törekedhetnek, hogy olyan új képzési tartalmakat és közös szakmai képesítéseket fejlesszenek ki, amelyek integrálják a munkaalapú tanulás időszakait, a tudás gyakorlati, munkahelyi helyzetekben való alkalmazásának lehetőségeit, és beépítik a nemzetközi mobilitási tapasztalatot.”


A 3. kulcsintézkedés számos különféle intézkedés pénzügyi támogatására irányul. Ezek az intézkedések az innovatív politikai koncepciók, a politikai párbeszéd és a tudáscsere fejlesztését és végrehajtását hivatottak ösztönözni az oktatás, a szakképzés és az ifjúság területén. A pályázatok célja emellett a munkaalapú tanulás előmozdítása.


Jó gyakorlatok: Kiemelkedő Erasmus+ projektek a munkaalapú tanulás témájában

Comic, Mann zweigeteilt zwischen Buch lesen und Handwerkern - © Till Lassmann, Hanse-Parlament

# 1. Duális szakmai képzéssel az ifjúsági munkanélküliség ellen

Számos fiatal zsákutcának tartja a szakképzést. Ugyanakkor a vállalatok panaszkodnak a megszerzett végzettségek hiányosságai miatt. Ennek következménye a nagyon magas ifjúsági munkanélküliség, különösen a nagyrészt iskolai gyakorlatot nyújtó országokban. A demográfiai változások miatt az iskolából kilépők száma Svédország kivételével minden tagállamban jelentősen csökken. 2030-ig a 15 és 44 év közötti foglalkoztatottak száma akár 25 százalékkal csökken. A legtöbb országban már szakemberhiány van. Ennek a jövőben egyre negatívabb hatása lesz a gazdasági fejlődésre.

A szakképzésben a munkavégzés melletti tanulás bevezetésével a Baltic Sea Academy [EN] által koordinált stratégiai partnerség célja a fiatalok szakképzésbe való integrációjának javítása és az ifjúsági munkanélküliség csökkentése volt. A projekt célja az volt, hogy megfelelő végzettséggel rendelkező munkaerőt bocsásson a kkv-k rendelkezésére. A kkv-k számára tehát különösen hasznos volt ez a projekt, mivel a megfelelően képzett szakemberek erősítik a kkv-k innovációit, versenyképességét és növekedését.

A kkv-k új szakképzési utakon alakítják a jövőt

A stratégiai partnerség keretében testreszabott megoldásokat fejlesztett ki a négy országból érkezett hét partner. Ez egyrészt magában foglalta a munkaalapú tanulás megvalósításához szükséges konkrét koncepciók kidolgozását, illetve az adott ország sajátos körülményeihez igazította a duális szakképzés konkrét bevezetését egy adott szakmán keresztül. Ezenfelül kidolgoztak és bevezettek a kis- és középvállalkozásoknál oktatói munkát végzők képzésére adaptált tanterveket.

A munkaalapú tanulás további terjesztését és folyamatos támogatását a négy részt vevő országban 13 ország 17 egyetemének és 50 kamarájának bevonásával népszerűsítették.

Olvasson a vonatkozó weboldalon bővebben a projektről [EN].

Würfel in Holzgestell mit IV4J-Aufdruck - © FA-Magdeburg

# 2. – IV4J – Innovatív módszerek a szakképzésben

Az „Innovation in VET for Jobs and Employment” (IV4J) projektben öt európai országból hét partner fogott össze, hogy a szakképzésben új tanulási lehetőségeket fejlesszen ki. A cél megfelelő eszközök biztosítása volt oktatók és gyakorlati tanárok számára, hogy korszerű és vonzó tanulási környezetet tudjanak biztosítani a tanulóknak. A tudást és kompetenciákat úgy kell átadni, hogy megfeleljenek a munkaerőpiac által támasztott követelményeknek. A szakképzésnek a határokon átnyúlóan vonzóbbá kell válnia, és jobb foglalkoztatási esélyeket kell kínálnia. 

Tanítás és tanulás egyszerre

A cél – innovatív gyakorlatok és megközelítések fejlesztése, tesztelése és megvalósítása – elérése érdekében összegyűjtötték és közösen értékelték az Európában meglévő módszereket és új, innovatív ötleteket. Tanítás és egymástól való tanulás egyszerre – ez volt, és ez marad az út a projekt céljának eléréséhez.

Az eredményeket a különféle témakörökhöz kapcsolódó iránymutatásokban foglalták össze, amelyek a tanárok és oktatók számára lehetővé teszik, hogy ezeket az eszközöket beépítsék mindennapi munkájukba.

Témakörök:

  • Entrepreneurship Education
  • Munkaalapú tanulás
  • Kreatív problémamegoldó módszertan
  • Web 2.0 eszközök a szakképzéshez
  • Játék, szimuláció és digitális történetmesélés
  • Nyílt oktatási források (OER)
  • Az Európai Szakoktatási és Szakképzési Kreditrendszer (ECVET) bevezetése.

Ezek az iránymutatások a projektben részt vevő intézmények öt nyelvén (német, olasz, angol, holland és finn) állnak rendelkezésre. Nyílt licenccel rendelkeznek, és a projekt weboldaláról letöltve tovább használhatók.

Ezenkívül létrehozták az online-WIKI weboldalt, amely különböző digitális eszközök (szoftverek, oktatóanyagok, alkalmazások stb.) gyűjteményét bocsátja egyszerű módon rendelkezésre, és amelyet rendszeresen bővítenek és frissítenek.

Közösségi média – Facebook – felhasználásával különösen a projektkonzorciumon kívüli célcsoportokkal is foglalkoztak. A disszeminációs tevékenységek során 7 multiplikátor esemény, és innovatív tanulási-tanítási technikákkal foglalkozó esemény valósult meg, amelyen a 7 partnerszervezeten kívül 800 fő vett részt, nagyrészt szakképzésben dolgozó tanárok, gyakornokok.


„Az IV4J felnyitotta a szemem, hogy mennyi digitális lehetőséget lehet beépíteni a szakképzési folyamatba. Amikor körülnézek partnereinknél és intézményeinknél, valóban nagyon sok ötletet látok. Ezeket magammal viszem, hogy megvalósítsam, felhasználjam őket a tanárokkal a vállalkozásomban.“

Ralf Sachsenmaier, FA Magdeburg


Felkeltettük az érdeklődését? Olvassa el a munkaalapú tanulással foglalkozó EPALE témahét további cikkeit is.


Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn