chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ajaveeb

Yrityksen yhteiskuntavastuu – kuinka edistää ympäristövastuuta työpaikalla

22/01/2020
looja Sabrina Somersaari
Keel: FI
Document available also in: EN EL ES ET DE
Extinction rebellion protesters in London
 
Uusi vuosikymmen, laajempi yhteiskuntavastuu

Vuosi 2019 oli täynnä muutoksia ja edistysaskeleita ympäristönsuojelun saralla. Esimerkiksi Elokapina (Extinction Rebellion) on nostanut ympäristövastuuta politiikan polttavimpien kysymysten joukkoon. Liiketoiminnalla on usein valtavia ja enimmäkseen erittäin kielteisiä vaikutuksia ympäristöön. Kuluttajat ja asiakkaat odottavat yritysten ottavan vastuuta toimistaan ja tekevän parhaansa rajoittaakseen toimintansa kielteisiä vaikutuksia. Odotukset koskevat myös koulutuksen järjestäjiä. Tässä blogikirjoituksessa pohdin niin suurien kuin pienien organisaatioiden mahdollisuuksia tukea ympäristöä ja näyttää muille esimerkkiä myönteisten muutosten avulla.

Koska tietoisuus omien valintojen ympäristövaikutuksista lisääntyy jatkuvasti, asiakkaat suosivat yhä useammin yhteiskuntavastuuta edistäviä yrityksiä. Yhteiskuntavastuu vaatii yrityksiä pohtimaan omaa hyväntekeväisyystoimintaansa ja sitä, miten ne vaikuttavat laajempaan yhteiskuntaan ja ympäristöön. Todistamalla suhtautuvansa yhteiskuntavastuuseen vakavasti yritykset voivat parantaa julkisuuskuvaansa ja laajentaa niin asiakaskuntaansa kuin yhteistyötään samanhenkisten organisaatioiden kanssa.

 
Pieni askel yrityksille, suuri harppaus ympäristölleFairtrade coffee in a European store

Pienilläkin muutoksilla voi olla valtava merkitys. Yritysten vaihtoehdot omien prosessiensa muuttamiseen ovat laajat; yritys voi esimerkiksi keskittyä rajoittamaan tulostusta ja kierrättämään paperijätettä. Useat yritykset ovat siirtyneet sähköisiin järjestelmiin ja tiedostoihin tulosteiden sijaan, ja paperiset kokousmuistiinpanot ovat vaihtuneet kannettaviin tietokoneisiin. Kierrätysfirmat tarjoavat palveluita, joissa paperijäte haetaan paikan päältä ja luottamukselliset asiakirjat hävitetään asianmukaisesti unohtamatta ympäristöasioita.

Kuumien juomien toimittajan voi vaihtaa Reilun kaupan toimittajaan, joka hankkii tuotteensa vastuullisesti ja huolehtii viljelyn kestävyydestä ja jatkuvuudesta. Ympäristönsuojelun lisäksi Reilua kauppaa suosimalla yritykset tukevat vähävaraisten viljelijöiden toimeentuloa.

Työkavereita voi innostaa henkilökohtaisiin muutoksiin; esimerkiksi työmatkojen taittamista pyöräilemällä kannattaa tukea ja kannustaa erilaisin tavoin. Kenties työntekijöille voi tarjota lainaa polkupyörän ostamista varten, jolloin autojen määrä teillä vähenee, hiilijalanjälki pienenee ja työntekijöiden on mahdollista edistää terveyttään. Lisäksi saasteiden väheneminen edistää työpaikan ympäristön tilaa. Työkavereita voi kannustaa jättämään auton kotiin ja pienentämään hiilijalanjälkeään myös esimerkiksi julkisen liikenteen kausikorteilla.
 

Ryhmähenki ja ekologinen ajattelu

Yhteiskuntavastuuhankkeita saa helposti yhdistettyä tiiminrakennukseen, jolloin työntekijöille muodostuu yhteinen halu suojella ympäristöä. Vaihtoehtoja on loputtomasti. Työntekijät voivat lähteä happihyppelylle ja samalla parantaa työympäristöään välittömästi esimerkiksi poimimalla roskia tai siivoamalla sovitun alueen. Työtoverit voivat jopa pyytää ystäviään ja perheenjäseniään sponsoreiksi ja lahjoittaa kerätyt varat valitsemaansa ympäristökohteeseen.

Puiden istutus on myös erinomainen valinta. Useat yritykset istuttavat nykyään puita ostettuja tuotteita vastaan. Esimerkiksi jalkineyritys Etnies lupaa istuttaa yhden puun jokaista myytyä kenkäparia kohden. Puita voi myös istuttaa työajalla esimerkiksi järjestämällä istutustalkoita tai antamalla työntekijöille aamu- tai iltapäivän vapaaksi hyväntekeväisyyttä varten.


Team building tree planting activity

Lasten leikkipaikkojen kalusteiden maalaaminen ja viheralueiden rakentaminen on myös suosittua, sillä aikuiset pääsevät viettämään aikaa lasten kanssa ulkoilmassa ja luonnossa. Sopiva kohde löytyy ottamalla yhteyttä paikallisiin kouluihin tai esimerkiksi kaupunginvaltuustoon. Myös työpaikkaa ympäröiviä viheralueita voi parannella esimerkiksi rakentamalla taukoalueita työpaikan pihamaalle tai kattopuutarhan hyödyntämättömän kattotilan päälle.

Useimmat yritykset lahjoittavat vuosittain rahaa yhteen tai useampaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Suosittelemme valitsemaan ainakin yhden ympäristökohteen ja järjestämään varainkeruutapahtumia vuoden ympäri. Esimerkiksi urheilutapahtumat ja ‑haasteet, leivonnaismyyjäiset ja kirjanvaihtotapahtumat ovat suosittuja vaihtoehtoja.  

 

2020–2030: vihreä vuosikymmen
Office roof garden

Alkavalla vuosikymmenellä niin yritykset kuin kuluttajatkin ottavat yhä enemmän vastuuta ympäristöstä, ja jälkijunassa olevat saattavat pudota pelistä. Myönteisestä asenteesta on pelkästään hyötyä liike-elämässä, ja se edistää myös asiakaskunnan kestävyyttä. Tulevista muutoksista kannattaa tiedottaa työntekijöille jo alkuvuodesta, jotta kaikki ovat varmasti ajan tasalla ja myönteisten ympäristötekojen suosiminen on näkyvästi etusijalla.

Suurimman mahdollisen liiketoimintahyödyn varmistamiseksi muutoksista, yhteiskuntavastuuhankkeista ja varainkeruukampanjoiden edistymisestä on hyvä viestiä myös asiakkaille esimerkiksi sosiaalisen median ja suorien viestien avulla.

 

 

 

Lisälukemista

  • Spanish Cork Oaks, Scottish Farmland & Climate Change: learning to plant trees well (englanninkielinen blogikirjoitus) - Seona Anderson kirjoittaa Erasmus+-projektista, jonka tavoitteena on edistää peltometsäviljelyä Skotlannissa. Viljelytavassa yhdistyvät metsänhoito ja maanviljely, ja se tuottaa luomuruokaa, joka tukee ekosysteemiä ja kannustaa vastuullisiin ilmastotekoihin.
  • The BBC and The Open University Oceans poster (englanninkielinen tietolähde) - The Open University ja BBC ovat tuottaneet yhteistyössä Sininen planeetta II ‑luontoelokuvien sarjan julkaisua juhlistavan julisteen, jonka tarkoituksena on levittää tietoa merenalaisesta elämästä, kestävyydestä ja merten ekosysteemin monimuotoisuudesta.
  • What Works Wellbeing - Heritage and Wellbeing: State of the Evidence (englanninkielinen tietolähde) - What Works Wellbeing ‑yhteisö on tutkinut kansanperinnettä ja sen vaikutuksia sekä yksilöihin että laajempaan yhteisöön ja luonut 75 esseestä ja raportista koostuvan katsauksen kansanperinteen vaikutuksista.
  • E+ case study - The Homeless World Cup (englanninkielinen blogikirjoitus) - Tapaustutkimus käsittelee Erasmus+-hanketta, joka auttaa kodittomia tekemään myönteisiä muutoksia elämässään jalkapallon keinoin.

Teksti on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä blogista

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Kasutaja Kadi Kass pilt
    See on minu arvates väga oluline teema. Inimesed viibivad nii suure aja oma aktiivsest elust tööl, et selles keskkonnas tehtud otsused, ülevõetud hoiakud ning tarbimisharjumused annavad suure mõju ka igapäevaelusse. Eestis on algatatud keskkonnaprojekt Teeme ära! Tean, et ka see on üks hea ettevõtminie, kuhu minna koos kolleegidega. Hea võimalus teadvustada keskkonnahoiu olulisust ning üksiti ka suurendada meeskonna ühtsust. Sellest on välja kasvanud ka ülemaailmne kampaania, World Cleanup Day, mis sel aastal toimub 19. septembril 2020. Jagan linki ka https://www.worldcleanupday.org/