chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ressurss

Az önkéntes menedzser szerepe

Keel: HU

Postitaja Zsuzsánna D.Babos

Az elmúlt hét évben Európai Év célkitűzései részben megvalósultak, részben pedig nem. A tekintetben történt változás és előrelépés, hogy még a kelet-közép-európai országok többségében is az önkéntességet támogató infrastruktúra (információs pontok, jogi szabályozás) már létezik (Magyarország, Lengyelország, Románia, Horvátország), azonban azok hatékonyságáról nincsenek mérések és publikációk.

A minőségi önkéntesség irányába azonban határozottan történtek előre lépések. Ilyen például a most megosztott Wake Up Call nemzetközi projekt, amelyben több ország részvételével közösen tettek az önkéntes menedzsment területének minőségi fejlesztéséért, és ennek eredményeképpen elindult az önkéntes szektorban a szakmává válás folyamata.

A felnőttek informális és nem-formális tanulási lehetőségei ma már sokfélék és sokszínűek. Az önkéntesség jó terepe a felnőttkori kompetenciafejlődésnek, amely szervezéséhez ma már elvárható az önkénteseket befogadó szervezetektől a szakmai támogató, tutoráló környezet.

Wake-Up call projekt szakmai leírása úgy fogalmazza meg, hogy az önkéntes koordinátor konkrét feladata közé sorolható, hogy meghatározza azt a tudást, képességet és kompetenciát, amit az önkéntesek tevékenységük során fejleszteni szeretnének/illetve szükséges fejleszteniük; támogatást nyújt/ iránymutatást ad az önkénteseknek, hogy meghatározhassák tanulási és fejlődési céljaikat, figyelembe véve a szervezet által nyújtott lehetőségeket; megbizonyosodik arról, hogy a költségterv számba veszi az önkéntesek tanulásához szükséges erőforrásokat is vagy talál alternatív megoldásokat azok biztosítására.

Hazánkat a Wake – Up call c. projektben, az Önkéntes Központ Alapítvány kéviselte, amely Magyarországon az önkéntesség ernyőszervezeteként már számos fejlesztést kezdeményezett és valósított meg az önkéntes szektorban.

 

Ressursi autor(id): 
National Volunteer Centre ÖKA (Hungary)
Avaldamiskuupäev:
Esmaspäev, 9 Detsember, 2019
Dokumendi keel
Sisestage ressurss: 
Võimalused ja ressursid
Riik:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn