chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ajaveeb

Felnőttképzés a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban: új kihívások – digitalizáció – felzárkózás - együttműködés

29/11/2019
looja Mariann György
Keel: HU

Pályázat az EPALE tartalomfejlesztési díj 2019-re

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum jelentős felnőttképzési tevékenységet folytat. A város és a környező települések lakosai számára nyújtunk lehetőséget korszerű, a munkavállalást, a továbbtanulást, illetve az önálló vállalkozás indítását egyaránt segítő szakmai ismeretek szerzésére. Magas szakmai színvonalú képzéseket a tagintézmények bevonásával, felkészült oktatókkal és jól felszerelt infrastruktúrával valósítja meg.

Az elmúlt négy évben a Nyíregyházi Szakképzési Centrum 313 képzést valósított meg 92 településen, 5508 fő részvételével. Tevékenységük a lehető legnagyobb mértékben alkalmazkodik a munkaerőpiac igényeihez.

/et/file/gymkepjpggym_kep.jpg

A gyors technológiai fejlődés miatt a gazdaság soha nem látott ütemben alakul át. Számos területen megjelent a digitalizáció és a robotika, melynek hatására munkakörök szűntek meg, és új foglalkozások jöttek, jönnek létre. Ez a változás megváltoztatta a foglalkoztatók munkavállalóikkal szembeni kompetencia-elvárásait, egyre nagyobb szerepe van a digitális készségeknek és tudásnak. Hosszú távon a gazdasági növekedést csak megfelelő képesítéssel és képességekkel rendelkező munkaerőre lehet építeni. A technológiai fejlődésre válaszolva képzéseink szervezése során előtérbe kerültek a digitális kompetenciafejlesztő tanfolyamok, annak érdekében, hogy a felnőttek képesek legyenek lépést tartani a változásokkal a mindennapi életük és a munkájuk során egyaránt.

A megyében a 15 évesnél idősebb korosztály több mint harmada digitálisan írástudatlan. A GINOP – 6.1.2. 15-2015-00001 „A digitális szakadék csökkentése” megnevezésű kiemelt projekt célja a digitális megosztottság csökkentése a hátrányos helyzetű, digitális készségekkel nem rendelkező lakosság körében. A Szakképzési Centrum a projekt keretében IKER 1.: “Első lépések a digitális világba”, és IKER 2.: “Önállóan használom az informatikai eszközömet” tanfolyamokat szervez.

A digitális hátránykompenzáció mellett, 2019. augusztusától folyamatosan indítunk speciális kompetenciafejlesztő tanfolyamokat is, ahol már a résztvevők előzetes digitális ismereteire alapozva, a gazdaság által megkívánt digitális kompetenciafejlesztés valósul meg. A „Belépés a digitalizált munka világába” megnevezésű képzéseink támogatott tanfolyamok, és a GINOP-6.1.1-15-2015-00001 „Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” megnevezésű projekt keretében indulnak. A képzés célja: a résztvevők képességeinek és készségeinek fejlesztése azért, hogy képesek legyenek a nyílt munkaerőpiac digitalizált munkaköreiben - a foglalkoztatónál megvalósuló betanító képzést követően - dolgozni. A képzés megvalósításához előírt minimális eszközfelszereltség szintén, a mai modern technológiáknak megfelelő, mint például az ipari jellegű érintőképernyős eszközök (3D nyomtató), vagy a LEGO robotok.

A digitális ismereteket adó tanfolyamok szervezése mellett, a másik fő feladat, a még mindig magas arányú alacsony iskolai végzettségűek képzése. A megyében a foglalkoztatottak száma évről-évre nő, a munkanélküliség csökken, azonban még mindig nagy problémát jelent az alacsony iskolai végzettségűek, szakképzetlenek magas aránya. Annak érdekében, hogy a szakképzetlenek száma csökkenjen, folyamatosan együttműködünk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával. A már említett GINOP-6.1.1-15 azonosító számú "Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése" című kiemelt projekt keretében, a digitális kompetenciafejlesztő tanfolyamokon kívül, már több mint 270 szakmai képzés valósult meg.

A projekt keretében indított képzések, felnőttképzést kiegészítő tevékenységeket is tartalmaznak, melyekre nagy szükség van az alacsony iskolai végzettségű felnőttek képzése során. Minden tanfolyam a „Képzés hatékonyságának növelése” megnevezésű 16 órás kiegészítő tevékenységgel kezdődik. Fő cél a hallgatók motivációjának a felkeltése, számukra jövőkép alkotása, tanulási technikák ismertetése azért, hogy később a szakmai tartalmakat már hatékonyabban tudják elsajátítani a résztvevők. A képzés végén a „Munkavállalás elősegítése” megnevezésű 24 órás kiegészítő tevékenység kap szerepet, melynek során a hallgatók többek között megtanulnak önéletrajzot, motivációs levelet készíteni, de további hasznos ismereteket is kapnak az álláskereséssel kapcsolatban.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 142 engedélyezett képzési programmal rendelkezik, képzési kínálatukat folyamatosan bővítik a felmerülő igényeknek megfelelően, cél a piaci igényeknek megfelelő, kereslet-vezérelt tanfolyamok indítása, szervezése. Nagy hangsúlyt kap a térségben működő nagyvállalatokkal, a közép-, és kisvállalkozásokkal történő együttműködés, hiszen, velük együttműködve térképeződik fel milyen szakemberekre, milyen képességekre és készségekre van szükség a jövőbeni foglalkoztatónál. Mára már gyakorlattá vált, hogy kifejezetten nagyvállalati megrendelés alapján szerveznek és bonyolítanak le tanfolyamokat.  A vállalati igények alapján a képzésekhez „D” képzési körben kerültek engedélyezésre programok. A képzési tematika vállalati szakemberekkel együtt került kidolgozásra.

A vállalati szférával történő együttműködés mellett a Szakképzési Centrum a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett projektekben is részt vesz.  A TOP-6.9.1.-16-NY1-2017-00001 „Közösen a kiútért” című projekt megvalósítása kapcsán a foglalkoztatók számára szerveznek érzékenyítő tréningeket, csoportfoglalkozásokat, munkahelyi mentorképzéseket, továbbképzéseket.

A felnőttképzési tevékenységi kör évről-évre gyarapodik, a képzésben résztvevők száma folyamatosan növekszik. Ez annak köszönhető, hogy mindig nagy figyelmet fordítanak a partnerkapcsolatokra, hiszen a magas szintű megvalósítás egyik fő alapelve az együttműködés és az együttgondolkodás.

Az elmúlt években az állam által elismert OKJ-s szakképesítést adó képzések nagyobb mértékben valósultak meg, de emellett cél a „B” és a „D” képzési körben indított tanfolyamok számának növelése.

A jövőbeni munka tervezésében szerepet játszik a szakképzési rendszer átalakítása, a felnőttképzés szerepének, feladatainak változása. Nyíregyházi Szakképzési Centrum a felnőttképzési tevékenységét ezután is a térségben működő vállalati szféra igényeire alapozva alakítja ki, és magas szakmai színvonalon valósítja meg.

További információk: https://www.nyiregyhaziszc.hu/

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Kasutaja Rácz Judit pilt
    Gratulálok a pályázathoz és a megvalósult projektekhez!Nagyon fontosnak tartom a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatását támogató, valamint az esélyegyenlőséget javító programokat,  mivel ezek elősegítik a munkaerőpiaci integrációt.
    A tanfolyam hatékonyságát növeli, hogy a képzés megkezdése előtt van egy ráhangolódó szakasz a motiváció felkeltésével, a tanulási technikák megismerésével, majd a tanfolyam végén  levezetésként lehetőségük van a résztvevőknek önéletrajzot írni és segítséget kapnak az álláskereséshez.
      Ezt ki lehetne még egészíteni egyéni mentorprogrammal, személyre szabott tanácsadással. A tanfolyam résztvevői számára lehetne szervezni összejöveteleket, ahol megoszthatnák egymással a tapasztalataikat. Hasznos lenne továbbá egy online platform létrehozása is, ahol friss információkhoz juthatnának, akár  álláskereséssel, vagy életvezetési tanácsokkal kapcsolatban az egykori diákok.