chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

 
 

Ressurss

Професионалното образование при прехода към пазара на труда

Keel: BG

Postitaja Iliana Taneva

В повечето страни от Европейския съюз професионалното образование осигурява по-добри  възможности за заетост непосредствено след завършване на средно образование, отколкото средното общо образование.

 

В държави като Германия, Швеция, Холандия, Австрия и Чехия професионалното образование има голяма икономическа значимост, осигурявайки непосредствена заетост за около 90%  от младите хора. В  Германия, където се прилага ефективен модел на дуално обучение, 92.4% от младежите с професионално образование са заети в рамките на 1-3 години след завършване на училище, в сравнение с едва 68.7% от тези със средно общо образование.  Тези данни се отнасят за младежите, които след завършване на средно образование остават на пазара на труда, а не продължават да учат във висшето образование.

 

В България професионалното образование все още не дава съществено предимство от гледна точка на прехода към пазара на труда.

 

Данните на Евростат показват, че заетостта сред  българските младежи,  завършили професионални училища (66.4%) е малко по-ниска от тази на завършилите общообразователни училища (68.6%). Тази заетост е значително по-ниска от средното равнище в ЕС, където средно близо 80% от младежите с професионално образование имат постоянна работа 1-3 години след завършване на училище.  От страните членки на ЕС, само в Гърция и Италия наскоро завършилите младежи с професионално образование имат по-ниска заетост. До известна степен по-слабата реализация в България може да се обясни с:

  • адекватността на структурата на професионалното образование в отделните области спрямо структурата на местната икономика (разминаване между профила на подготвяните средни специалисти и реалното търсене на местния пазар на труда)
  • съществуващите несъответствия между търсенето и предлагането на умения на трудовия пазар
  • слабите и/или неефективни връзки между професионалните училища и работодателите
  • качеството на отделните училища
  • слабата вътрешна мобилност на младите хора
  • засилената външна трудова миграция (особено сред завършилите определени професионални направления)
  • други фактори на средата
Ressursi autor(id): 
Институт за изследвания в образованието
Avaldamiskuupäev:
Neljapäev, 17 Oktoober, 2019
Dokumendi keel
Sisestage ressurss: 
Uuringud ja aruanded
Riik:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn