chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ajaveeb

Játékos feladatsorok, nem csak gyerekeknek!

19/03/2020
looja Annamária Kiss
Keel: HU
Document available also in: EN

A blog célja körüljárni és értékelni néhány játékos feladatkészítést lehetővé tévő online felületet, amellyel segíthetjük az elsajátítandó tudás megszerzését a diákok számára - akár felnőttoktatásról, felnőttképzésről, akár szakképzésről beszélünk - a távoktatás keretei között. Ezek a játékok inkább a fontosabb fogalmak memorizálásában és az elsajátított tudás ellenőrzésében nyújtanak segítséget, nem csak nyelvtanulás területén. Bármilyen tantárgyról, kurzusról legyen is szó, ezekhez játékos feladatok készíthetőek az alábbi szolgáltatások igénybevételével.

Wordwall

Elérhetőség: bárki könnyedén tud regisztrálni a honlapra és onnantól kezdve teljeskörűen elérhető számára a szerkesztési felület. 

Ide kattintva érhető el az oldal: https://wordwall.net/hu

Kezelés: gördülékenyen, első kattintásra minden működik a rendszerben. 

Rengeteg feladattípus található a felületen, illetve – ha az adott feladathoz szükséges – még képet sem kell feltétlenül feltöltenie a készítőnek, hiszen a honlap saját képtárral rendelkezik. https://lh6.googleusercontent.com/oaiGwVCkPznIXQnpaDBZCEA_pcT8cZvzjsnCPkh6H_9pDVqP2y47ivp23MR84e0H_LIhbbdRJ6xVpY_L8F1ut1_HP_9nkOUup32UvxHRY5y_eIWtdVJUIa1xjy0aLEy8XozolTg

Megadható határidő, mikorra be kell fejezni a feladatot. A játékba mi magunk tudunk meghívni tanítványokat úgy, hogy egy linket továbbítunk számukra vagy valamely közösségi oldalon közvetlenül osztjuk meg a lehetőséget. Ha kötelezővé tesszük a névmegadást, csak ezt követően tud nekilátni a diák a feladatnak. Figyelemmel tudjuk követni a tanuló  gazdálkodását az idővel: számolja vagy visszaszámolja az időt a játék, ha beállítjuk ezt az opciót. Arról is az oktató dönt, hogy a jó választ rögtön megismerje-e a tanuló vagy csak később küldjük meg számukra, ugyanakkor a jó válaszoknál jelzi a rendszer bizonyos esetekben, hogy helyesen töltöttük ki.  A játék végén is eldönthető, hogy megjelenítse-e a válaszokat. A ranglistához a hallgatók is hozzáférhetnek és láthatják ki, hogyan teljesítette a feladatot, akár verseny is hirdethető.

Kahoot!

Elérhetőség/regisztráció: az angol nyelvű oldalra, ha tanárként regisztrálunk fel a fizetős lehetőségek mellett rögtön elérhető az ingyenes változat is, természetesen bizonyos korlátozásokkal. 

Ide kattintva érhető el az oldal: https://kahoot.com/schools-u/

Feladattípusok és lehetőségek: 

 • igaz/hamis, kvíz (maximum 4 lehetőségből kiválasztani a helyes választ)
 • prémium csomaghoz kötött: puzzle, nyitott válasz, válaszok összesítése és statisztika készítés, magyarázatok csatolása a kérdésekhez

További segítséget nyújthat azoknak, akik szívesen vágnak neki útmutatóval az új dolgoknak. Az alábbi leírás összefoglaló a Kahoot! működéséről itt.

Lényeges, hogy a távoktatási célok teljesüléséhez - mikor az oktató a játék indítását kezdeményezi - a „Create Challenge” opciót válassza, amellyel a tanulók önállóan tudják teljesíteni a kihívást úgy, hogy a kérdések és válaszok is a saját eszközükön jelennek meg.

Hasonlóan a Wordwall-hoz itt is lehetőség van időkorlát meghatározására, amikorra el kell készülniük a teszt kitöltésével. Ha a kérdések sorrendjét is szabadon változtathatja a program, akkor egy szűk határidő esetében mind inkább valószínűtlen, hogy a tanulók egymás segítségével oldják meg a kérdéseket. Korlátozásként 100 fő érhető el ingyenes verzióban a tanárok számára, akikkel megoszthatják a kvízt egyszerre. A játékba egy PIN kód segítségével tudnak belépni a hallgatók, így számukra, csak egy számsort kell továbbítania a tanárnak.

A Kahoot! szerkesztőfelülete elérhető számítógépről, ugyanakkor a tanulók okostelefonon és táblagépen is tudnak vele játszani. 

https://lh4.googleusercontent.com/cWApiESx9VPbO2v4aUGpc0UEzZC1RB7HSkjkBtfE-KYiS9H29OYX4TLDtxPgXAomLmYweEXEKS-XDOjkCGCKX7vQo8bFhusABeaoyk-IKh-nNmPSaw2yL0ouKA7ULRep67otC5o

Socrative

Elérhetőség/regisztráció: szintén egy angol nyelvű oldal, tanárként egyszerűen felregisztrálhat bárki, csupán néhány adatot kér a rendszer (ország, intézménytípus, intézmény neve). A regisztráció végén választhatunk a sima és a pro (fizetős) verziók között.

Ide kattintva érhető el az oldal: https://socrative.com/apps/#login

Feladattípusok: egy- vagy több választás, igaz/hamis, rövid válasz

A belépést követően már adott egy kvíz, amely sajátként funkcionál. Én ezt duplikáltam és szerkesztettem át a felületét. A válaszlehetőségek esetében sokkal több válaszlehetőséget meg lehet adni, nem csak négyet. Emellett több válasz is megjelölhető helyesnek, így még inkább igényli a figyelmet a kitöltő részéről a feladat sikeres elvégzése.https://lh6.googleusercontent.com/S5u0TCeefkHs_09tdfetHlVQMTF_TX9dulCK7QRCSCOk7TPUbx_5tKGsT3F5bzBgq9lGsQ-f8hk6SHShFRVFKSt_d1e8UMDhY0nW3btqSEJXPCLIpj4XLUoS0UUl-dHCUygDo6o 

A meglévő kérdéseket szabadon törölhetjük és ezt követően már a tanár maga határozza meg, milyen típusú kérdésekkel szeretne számonkérni egy bizonyos tudásanyagot. A kérdés és válaszok szerkesztésekor a szavakat formázhatjuk (dőlt, aláhúzás, félkövér, felső és első index), így még inkább kiemelhető egy-egy információ. Az „Explanation” menüpontnál külön megjegyzést is tud az oktató nyújtani a diákok számára.

https://lh4.googleusercontent.com/h0UmoeOpj85frKttJS4jXEZWwA6ySKKrzTsaxUe15ndsZXKfG8AmjhVUAOwnhBFQHrvoToFRQIxsU3sa_smEtYyvRfJM6BuFyqRGNjDnAOqGyJ79cd_Bw8S0f39CmUSczMuC0ZQ

Az elkészült kvíz letölthető akár pdf formában is, így tesztlapként a későbbiekben is jól funkcionál, nem csak az online térben.

Az elkészült teszt megosztására a „Launch” „Quize” opciónál van lehetőség – itt is vannak állítható opciók.

Az „Open Navigation” esetében a tanulók bármilyen sorrendben kitölthetik a kérdéseket és a leadás előtt változtathatják is a válaszaikat. A „Instant Feedback” mindennek az ellentéte, sorrendben kell válaszolniuk a kérdésekre és a válaszok nem módosíthatók.

https://lh6.googleusercontent.com/MTudt27kW46PsgGS8XrZeBTEgrlr82v_bp6KqhyWlLboHO5aCFtQXwQiZVQ57OcozE12NtTBAru1Uha2q637yYsLQdAxlSkfvfCk3ncgjKGHMMCWHV4t27r7HbR6CsbKDrHcM2EKülön eldöntheti az oktató, hogy keveredjenek-e a kérdések és a válaszok, kötelező legyen-e a névmegadás, mutassa-e az elért eredményt és helyes választ. Ha rosszul válaszol a tanuló, a megjegyzésben megjelenő magyarázat segíti a megértését, miért nem volt helyes a megfejtése a diáknak.

A kurzus eléréséhez a tanulóknak egyszerűen csak le kell tölteniük a telefonjukra a Socrative Student appot. Itt meg kell adnia egy kódot, ahhoz hogy továbbjusson a kvízfelületre. Ez a kód az oktató felületén felül középen szerepel a fejlécen. Az ingyenes verzióban egyszerre csak egy kvízt tud futtatni a tanár, így ezen a kódon kizárólag csak egy adott feladatsor elérhető.

 

 

 

Learningapps - Tankockák

Elérhetőség/regisztráció: A regisztrációkor érdemes minden feltételt elfogadni, így könnyebben engedi a fiókkészítést a rendszer. Tapasztalataim szerint, mivel sok feladat ingyenesen elérhető, napközben leterheltebb a felület, így tesztelésképp mindenképp egy későbbi időpontot érdemes választani. A felület az alább láthatóan néz ki bejelentkezés követően. Magyar nyelvű, könnyen kezelhető.

https://lh3.googleusercontent.com/ZhogLt11i_43OguCq3Cmiua-cE6t87_2454u7aGoHzyFZkNiVvgvh_1T1800gX56xsKOYzP-wld-87bdQZyNtTYbCDXFVofhEOYEPJxf-ODdzfn1Eci_mbCcNYqMW5fAxIU0elU

Ide kattintva érhető el az oldal: https://learningapps.org/

Az oldalhoz külön készült egy útmutató, amely összegzi, mennyi mindenre használhatóak a honlapon lévő lehetőségek, ugyanakkor a fellelhető feladatok főként közoktatásban tanított tárgyakra fókuszálnak. Ellenben más oldalakkal, itt eleve vannak olyan csoportok, mint műszaki ismeretek, pszichológia stb., amelyek már túlmutatnak a közoktatás keretein. Ezek kiszűrése egyszerű, fent a csúszka állításával a középiskola és szak- és továbbképzések anyagaira szűkíthető a választék.

Az útmutató és a projekt leírása itt elérhető. 

Feladattípusok:

Jó pár lehetőséget felkínál az oldal a legkézenfekvőbb tartalomfejlesztés céljából. A feladattípusok az alábbiak: párkereső, csoportba rendezés, idővonal, egyszerű sorba rendezés, rövid válasz, hozzárendelés képeken, többválaszos kvíz, hiányos szöveg, tankocka mátrix, hang/film felirattal, legyen ön is milliomos, csoportosító kirakó, keresztrejtvény, szókereső, Mi hol van?, Akasztófa másként, lóverseny, párosító játék, becslés.https://lh6.googleusercontent.com/NOCosMdDbQGen1AE5Vm6jDIBzE5naF1yAAWUM7kmcTIqKOHOXFYetprGt6mOcdEFf4epLoZ9APMjWi51aE9OOvYDaPWaaRwBlrW22BSaRC_0OHUQP9lnu0RYQVNMM38Gql2-tBM

A tankocka készítésére kattintva megjelenik a szerkesztőfelület, ahol nagyon szabadon tud mozogni az oktató. Ez esetben a „rövid válasz” opciót mutatom be. Több megtekintett online felület esetében a kvízkészítés lehetősége volt adott, ahol előre meghatározott vagy igen/nem opciókat választhatta a diák. Ebben az esetben azonban saját szavaival kell mondjuk egy definíciót megneveznie. Ehhez nem csak szöveges leírást, hanem hanganyagot, videót, képet is felhasználhat az oktató, így a feladatlap is érdekesebbé válik és talán a példák is életszerű szituációkat tudnak tükrözni, például egy youtube videó beszúrásával. 

A tanár szabadon eldöntheti, hogy milyen üzenet jelenjen meg a tanulónak, ha teljesítette a feladatsort, illetve egy súgó opció is készíthető, ugyanakkor az nem kérdésenként jelenik meg, hanem összességében a feladatok alatt, egyben elérhető. 

https://lh5.googleusercontent.com/0bA2FJau_22FGtYvrXUrJ9gF4pbBo32BIJ1vtCmaAMKzoBSmbuV56g9xXwasZI1ffnuMoTWoBp6DHM_SMmZLVk56fo_7NgFx7VY1J9WZNLiAzw9atbroeM6I8j3Fpo3SuYLCXAw

A tanár statisztikát lát arról, hogy hányan nézték meg és töltötték ki végig a feladatsort, ugyanakkor ez a módszer nem alkalmas ellenőrzésre, hiszen az egyéni eredményekről nem ad számot. Ezt leginkább gyakorlásképp ajánlom egy adott témához kapcsolódóan. A link, illetve QR kód megosztható a diákokkal. Számukra az üzenet a helyes megoldásról csak akkor jelenik meg, ha valóban végig megoldották a feladatokat.

 

Felkeltettük az érdeklődését?
Olvassa el a digitális témahetünk további cikkeit is!

Hogyan szervezzük meg az oktatást a digitális térben? A legjobb 3 példa

Hogyan tartsunk kapcsolatot tanulóinkkal távoktatás során?

Digitális boom az oktatásban

Nyelvtanulást segítő applikációk
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
 • Kasutaja Anildo Vedovatti pilt
  Nagyon fontosnak tartom, hogy az oktatók átgondolják a tananyaguk tartalmához melyik eszköz felel meg legjobban, és lehetőleg néhányat használjanak a hatalmas szotveres választékból. Amennyiben lehet, érdemes a tanulókat is bevonni a saját feladatbank elkészítésében, ebben az esetben az oktató szerepe sokkal inkább egy vezető támogató lesz, nem neki kell mindent kitalálni, és kidolgozni.
 • Kasutaja Éva Szederkényi pilt
  Kedves Kollégák!

  Köszönöm a részletes cikket. A Kahoot-ot már használtam kvízre, nagyon jól működött, az idősebb korosztályban is, de most azon gondolkodom, használható-e az online vizsgáztatásban. Volnának erről tapasztalatok?
 • Kasutaja Kiss Ilona pilt
  Elméletileg használható vizsgáztatásra is. Sajnos csoporttal még nem próbáltam, de ha be van állítva egy időpont, hogy meddig tölthető ki és ugyanakkor kerül kiküldésre a hallgatóknak, működhet. A kérdések randomizálhatóak is és az idő is mérhető egyénileg :) A kész játék esetében a play gombra kattintva a "self-paced learning" opció alatt fut a lehetőség.