chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkond

Ajaveeb

Modern trendek a karrier tanácsadásban

26/11/2019
looja Viktória Kulcsár
Keel: HU

"Pályázat az EPALE tartalomfejlesztési díj 2019-re"

Karrierrel kapcsolatos döntéseink az egyik legfontosabb döntések, amit az életünk során meg kell hoznunk (Bimrose és Mulvey, 2015; Gati és Tal, 2008). A 21. században megnövekedett karrier-döntési nehézséggel a fiatalok és a felnőttek naponta szembesülnek Többek között a technológia és információs forradalomnak (Hirschi, 2018) – vagy más néven a 4. ipari forradalomnak köszönhetően, amely folyamatosan alakítja a karrier és pályaválasztás világát. Bizonyos szakmák sokkal keresettebbekké váltak, főleg a tudomány, a technológia, a mérnöki szakmák és a matematika területein (Rottinghaus, Falk és Park, 2018), míg, sok más foglalkozás eltűnőben van az automatizálásnak köszönhetően (Hakanen és Bakker, 2017). Ugyanakkor az információáramlásnak és technológiának köszönhetően könnyebbé vált a különböző mérési eszközökhöz és önsegítő weboldalakhoz való hozzáférés. 

Tehát a karrier-tanácsadásban nagyobb hangsúlyt kap, hogy a szakemberek naprakészen tájékozódjanak az elérhető eszközökről, és adaptálják szolgáltatásaikat is a folyamatos változásban lévő környezethez. A szakmájuk, tudományos területük iránt érdeklődőknek úgy tudnak segíteni, ha személyre szabják, ugyanakkor modernizálják a pályaválasztási módszereket, mind módszertani, mind technológiai szempontból.

 

Módszertani újítások:

/et/file/onewayjpgone_way.jpg

Az elmúlt évtizedben sok új karrier - tanácsadási módszer jelent meg a nemzetközi munkapszichológia területén. Az egyik legjelentősebb a Mark Savickas által javasolt “Élet - Tervezés Paradigma” („Life Design Paradigm”, Savickas, 2012), amiben hangsúlyozza a 21. századi egyedi karrier-tanácsadási igényeket a 20. századhoz hasonlítva. A modern munka világában a mobilitás felváltja a stabilitást, ezért a karrier-tanácsadási formáknak is igazodniuk kell a poszt-tradicionális társadalomhoz. A kliensek vezetését és felkészítését ki kell egészítenie az egész élet kialakítását segítő komplex tervezésnek. Mivel a megszokott karrier-pályák eltűnőben vannak, fel kell készíteni az egyéneket a gyakori munkahelyváltásokra anélkül, hogy elveszítenék a társadalmi identitásukat (Guichard, 2005). Éppen ezért a modern pályaválasztási tanácsadók az identitásra koncentrálnak a személyiség helyett, az alkalmazkodási képességre az érettség helyett, és az elszántságra a határozottság helyett.

Technológiai újítások:

A módszertani újításokon túl nagyon fontosak a technológiai újítások is. Az internet világával sok olyan lehetőség is megnyílt, ami elősegíti, hogy a pályaválasztás vagy változtatás előtt állók jobb karrierdöntéseket hozzanak. Például a www.cddq.org ön-segítő website, ami segítséget nyújt mind a klienseknek, mind karrier-tanácsadóknak. Különböző kérdőíveket tölthetnek ki az oldal látogatói, és az eredmény alapján egyéni és személyre szabott tanácsokat kaphatnak a rendszertől. Az Amerikai Nemzeti Karrierfejlesztési Egyesület (NCDA) oldalán a kérdőíveken túl, az oktatásra és specifikus állásokra vonatkozó információk is találhatók. Sőt, tizenhat területben egyesítve, 550 állással kapcsolatos videót is megnézhet az odalátogató, amiből megtudhatja, hogy miről is szól az a munka. Sampson és Osborn (2015) hangsúlyozza, hogy most már a kérdőíveket és információkat, valamint az instrukciókat online is továbbítani kell, így lehetővé téve, hogy a szolgáltatások nagy távolságokra is eljussanak. Nota, Santilli és Soresi (2016) teszteltek is egy „Élet - tervezés” alapú online karrier - kurzust tinédzserekkel, amivel sikerült fejleszteni a diákok karrierre vonatkozó alkalmazkodási képességét. Tehát egyértelműnek látszik, hogy a karrier-tanácsadás jövője az internet és közösségi média területére helyeződik át, valamint videók használatára, és olyan telefon alkalmazások kifejlesztésére, amikkel a felhasználók bárhol elérhetik a pályaválasztási információkat.

 

A modern társadalom információs technológiája, illetve globalizációs változásai a karrier -tanácsadásra is hatással vannak, ami új, izgalmas lehetőségeket és módszereket, valamint a tanácsadási folyamat egyénre szabását is lehetővé teszi.

 

Hivatkozások:

Bimrose, J., és Mulvey, R. (2015). Exploring career decision-making styles across three European countries. British Journal of Guidance & Counselling, 43(3), 337-350.

Gati, I., és Tal, S. (2008). Decision-making models and career guidance. In International handbook of career guidance (pp. 157-185). Springer, Dordrecht.

Guichard, J. (2005). Life-long self-construction. International Journal for Educational and Vocational Guidance, 5(2), 111-124.

Hakanen, J. J., és Bakker, A. B. (2017). Born and bred to burn out: A life-course view and reflections on job burnout. Journal of occupational health psychology, 22(3), 354.

Hirschi, A. (2018). The fourth industrial revolution: Issues and implications for career research and practice. The career development quarterly, 66(3), 192-204.

Nota, L., Santilli, S., és Soresi, S. (2016). A lifedesignbased online career intervention for early adolescents: Description and initial analysis. The Career Development Quarterly, 64(1), 4-19.

Rottinghaus, P. J., Falk, N. A., és Park, C. J. (2018). Career assessment and counseling for STEM: A critical review. The Career Development Quarterly, 66(1), 2-34.

Sampson Jr, J. P., és Osborn, D. S. (2015). Using information and communication technology in delivering career interventions.

Savickas, M. L. (2012). Life design: A paradigm for career intervention in the 21st century. Journal of Counseling & Development, 90(1), 13-19.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
  • Kasutaja Annamária Kiss pilt
    Köszönöm a hivatkozott oldalakat, jó hallani olyan új eszközökről amik támogatják az egyéneket a legjobb karrierdöntés meghozatalában.