chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

 
 

Sala de prensa

Obuka vršnjačkih savjetnica za dojenje

18/02/2019
Idioma: HR

Udruženje Roditelji poziva zainteresovane majke koje žele da postanu vršnjačke savjetnice za dojenje, da se prijave za novi ciklus obuke koji počinje u martu, a trajaće dva mjeseca.Prijave, u kojima su navedeni ime i prezime, godina rođenja, i podaci o dojenačkom stažu, mogu se slati do nedjelje, 24. februara 2019. godine na mail savjetovaliste.roditelji@gmail.com

Obuku mogu pratiti žene iz cijele Crne Gore koje imaju pristup internetu, jer će biti omogućen online prenos, i biće obavezno prisustvo samo dijelu praktičnog rada. Obuka se održava jenom sedmično, po dva sata, u prostorijama Udruženja u Podgorici. Za buduće savetnice iz ostalih opština u Crnoj Gori, za taj dolazak će biti plaćeni putni trškovi.

U toku obuke žene će imati priliku da uče savjetovanju od savjetnica za dojenje udruženja Roditelji i savjetnice iz regiona sa dugodišnjim iskustvim, pedijatra, patronažne sestre, psihologa, komunikologa, a na njenom kraju će biti organizovan završni test, nakon čega će sve koje ga prođu dobiti i sertifikat Udruženja.Od budućih savjetnica se očekuje da nakon obuke pružaju podršku preko posebnog SOS broja, u direktnom konaktu i online putem.Vršnjačke savjetnice su majke, koje su dojile svoju djecu i koje su zbog želje da pomognu drugim majkama u vezi sa svim nedoumicama, pitanjima i pripremama za dojenje, odlučile da prođu posebnu obuku kako bi mogle da postanu Savjetnice i na volonterskoj osnovi pomažu dojiljama.

Zainteresovanim roditeljima su od 2014. godine na raspolaganju 24 sata dnevno putem telefona 067 000 474. Dojilje im se mogu obratiti i emailom, na adresi savjetnicezadojenje@roditelji.me i na posebnoj grupi na Facebooku – Savjetnice za dojenje udruženja Roditelji.Ukoliko je potrebno, majke koje imaju problema sa dojenjem, savjetnice i posjećuju i pomažu im u direktnom kontaktu.

Značaj ove teme je poseban ako se uzme u obzir da i danas veliki broj majki ne doji djecu ili ne doji u onoj mjeri koja je preporučena.Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da sva djeca, osim rijetkih slučajeva zbog medicinski razloga, treba da dobijaju isključivo majčino mlijeko barem u prvih šest mjeseci života. S dojenjem treba nastaviti i u drugoj polovini prve godine, uz postupno dodavanje druge hrane (dohrana). Zatim se dojenje može nastaviti, sve dok majka i dijete to žele.Majčino mlijeko obezbjeđuje uravnotežen odnos hranjivih i zaštitnih supstanci potrebnih za optimalan rast i razvoj djeteta. Dojenje ima stimulativan učinak na razvoj imunološkog sistema djeteta.Radi toga dojena djeca u manjem procentu obolijevaju od infekcija, alergijskih i autoimunih bolesti te je kod njih manja opasnost od potencijalne smrti uslijed nekrotizirajućeg enterokolitisa i sindroma iznenadne smrti odojčeta.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn