chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Blog

Ymmärrä roolisi projektityössä

20/12/2018
por Pekka TENHONEN
Idioma: FI

/es/file/epalepekkakakkarajpgepale_pekka_kakkara.jpg

Kuva: Ryan McGuire / gratisography.com

Uusi projekti alkoi, ja hyvä sellainen. Konkreettinen, ajankohtainen ja osaltaan maailmaa parantava. Mukana on uusia kumppaneita, mikä on hyvä juttu, osittain vanhoja, mikä sekin on mainiota.

Vanhathan edustavat sitä paljon puhuttavaa ”verkostoa”. Käytännössä siis yhtä tai kahta ihmistä, joiden ammattitaitoa, ahkeruutta ja luotettavuutta arvostaa. Ja hei, eipäs unohdeta sitä oleellista, he ovat ihmisiä, joiden kanssa nauretaan ja viihdytään. Tämä hauskuus on usein vaiettu asia, mutta oleellinen, sillä ilmapiiri vaikuttaa melko suoraan työhön; inspiraatioon, motivaatioon ja sitoutumiseen. Tämä on elementti, jota kannatta vaalia.

Joukkuelajitaustasta on apua projektityössä. Meillä on erilaisia rooleja eri tilanteissa, ja oleellista on olla sitä rasvaa, joka pitää koneiston toiminnan sujuvana. Urheilussa ottelutilastoissa näkyvät joukkueen tähdet helposti maaleina, pisteinä, syöttöinä ja torjuntoina, mutta oleellista ehkä on katsoa peliminuutteja. Niitä siunautuu paljon niille, jotka tekevät näkymättömämpää työtä. Ilman hyviä ketjukavereita jää taitavankin pelaajan tilastot huonoiksi.

Mukavuusalueeltaan saa tulla pois, jos projektikollegan tukeminen tai auttaminen sitä vaatii. Aktiivisuus ja proaktiivisuus etenkin ovat arvossaan ja hankkeen koordinaattorin tukeminen työssään. Kokousten pitäminen keskustelevina omilta osin, mutta toisaalta muiden ajan käytön kunnioitus jättämällä kaikki höttö pois keskusteluista. Rupattelut muusta hoidetaan kokouksen jälkeen.

Uusajattelu on suotavaa, sillä projekteissa tehdään kokeiluita. Liian rutiininomaisia ratkaisuja ei tarvitse suosia. Toisaalta elementtien uudelleen paketointi, pienet säädöt, ihmisläheisempi lähestymistapa, siis melko vaatimattomilta kuulostavat ”innovaatiot” voivat osoittautua merkittäviksi. Kannatta olla rohkea senkin uhalla, että joku kohottelee kulmakarvojaan. Useimmiten kun kuitenkin käy niin, että reaktiona on nyökyttely, ei konservatiivinen tuomitseminen.

On jokaisen vastuulla tehdä projektista hyvä. Usein pienetkin asiat riittävät ja ilmapiirin ylläpitäminen ei ole niistä vähäpätöisin.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn