chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Blog

Erasmus+: Jobbskuggning i Italien – ett fönster mot Europa

17/12/2018
por Sara Olsson
Idioma: SV

Vuxenutbildningen i Timrå bedriver det tvååriga projektet ”En individanpassad vuxenutbildning med ett internationellt perspektiv”. Som en del i projektet upprättades ett kunskaps- och erfarenhetsutbyte med en vuxenutbildning i Italien – CPIA La Spezia. Den italienska skolan har ett liknande elevunderlag som Vuxenutbildningen i Timrå, dvs vuxna elever som saknar grundläggande utbildning och flyktingar som behöver andraspråksutbildning. Därför passar utbytet mellan skolorna bra.

/es/file/klassrumitalienflaggorjpg-1klassrum_italien_flaggor.jpg

Under en vecka i maj 2018 besökte tre representanter från Timrå skolan i La Spezia i Italien. Det var två lärare samt rektor, som jobbskuggade och lärde sig mer om det italienska skolsystemet. Vi besökte lektioner i bl.a. engelska, matematik och läs- och skrivinlärning. Dessutom höll vi en presentation om vår skola och det svenska utbildningssystemet.

Det var väldigt spännande och intressant att få komma till en skola med vuxenutbildning i ett annat land. Att se förutsättningarna för vuxenutbildning i just Italien, som tar emot så många migranter. Lärarna där var mycket välkomnande och generösa med att dela med sig av erfarenheter och tankar och de var väldigt intresserade av hur vi jobbar i Sverige. Vi blev till och med intervjuade av lokal-TV samt dubbade till italienska.

Veckan efter vände vi på steken och Vuxenutbildningen i Timrå fick besök av tre representanter från CPIA La Spezia, och vi fick visa upp vår verksamhet för dem. Fokus låg till stor del på digitala hjälpmedel i undervisningen, men även på hur organisationen drivs.

Det var som sagt mycket intressant och öppnade verkligen ett fönster ut mot Europa för oss. Det var också mycket nyttigt att få fräscha upp sin engelska. Att sedan tre personer från samma skola kom och besökte oss gjorde utbytet ännu mer givande och vi har fortfarande kontakt med dem idag.

/es/file/skolaitalienjpgskola_italien.jpg

  

/es/file/italienklassrumjpgitalien_klassrum.jpg

För mer information om deltagande skolor:

http://www.cpiasp.gov.it och http://vuxenutbildning.org 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Mostrando del 1 - 1 al 1
  • Imagen de Claire Marie O'Neill
    En bra artikel och en underbar jobbskuggningsupplevelse.