Pasar al contenido principal
Blog
Blog

Islandija – dežela med ognjem in ledom

S predstavniki Islandije smo uspešno sodelovali že v mednarodnem projektu GOAL (Erasmus + KA3). Sodelovanje pa smo še poglobili ob študijskem obisku na temo Svetovanje v izobraževanju odraslih v okviru programa Erasmus+, ključni ukrep 1: učna mobilnost posameznikov.

S predstavniki Islandije smo uspešno sodelovali že v mednarodnem projektu GOAL (Erasmus + KA3). Sodelovanje pa smo še poglobili ob študijskem obisku na temo Svetovanje v izobraževanju odraslih v okviru programa Erasmus+, ključni ukrep 1: učna mobilnost posameznikov.  Od 3. do 9. junija 2018 smo tako v praksi spoznavali svetovalno dejavnost za odrasle v Reykjaviku in okolici.

Udeležili smo se ga predstavniki različnih ustanov: MIZŠ, ACS, CPI, BIC Ljubljana, CDI Univerzuma Ljubljana, ŠC Velenje in AZ LU Velenje.

 

 

V Reykjaviku so nas sprejeli gostitelji – predstavniki Education and Training Service Centre (ETSC), ki sta ga ustanovila Islandska konfederacija dela (ASÍ) in Konfederacija islandskih delodajalcev (SA). Od leta 2010  je v lasti zveze državnih in občinskih sodelavcev (BSRB), Združenja lokalnih organov na Islandiji in Ministrstva za finance. Glavne naloge ETSC so oblikovanje učnih načrtov za izobraževanje, razvijanje postopkov priznavanja neformalnega in priložnostnega učenja, povečanje kakovosti izobraževanja odraslih ter razvoj svetovanja za ciljno skupino nizko kvalificiranih posameznikov. Predstavili so nam svojo organizacijo in področja delovanja, način sodelovanja z drugimi organizacijami na lokalni in regionalni ravni, način sodelovanja in financiranja štirinajstih vseživljenjskih centrov, ki delujejo v državi, sodelovanje z delodajalci in sindikati ter sistem svetovanja odraslim s poudarkom na kariernem svetovanju v podjetjih in sistemu priznavanja neformalno in priložnostno pridobljenega znanja v Islandiji.

Sledili so ogledi institucij po vnaprej pripravljenem programu. Ogledali smo si vseživljenjski center MSS, vseživljenjski center Mimir in vseživljenski center IDAN. Svetovanje in priznavanje smo spoznavali v praksi, se pogovarjali s svetovalci, izmenjevali izkušnje, pregledali nekaj njihovih orodij ter spoznali nove metode poučevanja. Predstavili so nam tudi druge mednarodne projekte, v katerih sodelujejo. Povsod je bilo čutiti sproščeno, domače vzdušje in takšno želijo narediti tudi svetovanje. Obiskali smo tudi srednjo šolo – Taekniskolinn, spoznali poklicno in strokovno izobraževanje ter svetovanje njihovim udeležencem. Na koncu smo si ogledali še sodobno opremljene učilnice.

Za nas je bilo posebno zanimivo uspešno sodelovanje sindikata in podjetij tako s srednjimi šolami kot vseživljenjskimi centri. Spoznavali smo načine izvajanja kariernega svetovanja v podjetjih, pristope motiviranja delodajalcev in nižje izobraženih kadrov k vključevanju v izobraževanje ter postopke vrednotenja predhodno pridobljenega znanja. Ob popoldnevih smo si ogledovali njihovo čudovito naravo, spoznavali kulturo, zgodovino, kulinariko, arhitekturo, jezik, ljudi in okolje.

Strokovna srečanja, izmenjava znanj in izkušenj, posebno med bolj oddaljenimi državami, nas močno bogatijo. Dragocen je tudi občutek, da svetovanje odraslim in vrednotenje neformalno pridobljenega znanja izvajamo precej podobno, med nami so manjše razlike. V mednarodnem okolju se vedno učimo novih stvari, pridobivamo nova, uporabna orodja, spoznavamo primere dobre prakse. Obiskom vedno sledi razmislek, kaj od videnega lahko uporabimo in prenesemo v svojo prakso.

Tako članom mobilnosti kot gostiteljem zagotovo za vedno ostanejo pristni stiki, dobri odnosi, nova znanja in širši pogled.

Islandija je dežela prijaznih in gostoljubnih ljudi, ki izjemno cenijo in čuvajo svojo neokrnjeno naravo, polno različnih čudes. Kljub temu da jih je malo, so ponosni na svojo državo. Obogateni z različnimi vtisi smo se po tednu dni vrnili v Slovenijo. Ostajajo čudoviti spomini, fotografije, ki nam ponovno pričarajo občutke in ideje za nove podvige na strokovnem področju. Pa seveda misel, da se z gostitelji znova srečamo, tokrat v naši lepi Sloveniji.

 

 

Biserka Plahuta deluje na področju izobraževanja odraslih in ima več kot 20 let delovnih izkušenj.  Na profesionalni poti je izbrala različne vloge - svetovalka v osnovni šoli, organizatorka izobraževanja odraslih, vodja izobraževanja, zadnjih 13 let je svetovalka v svetovalnem središču. Deluje na nacionalnem in mednarodnem področju, zlasti jo zanimajo inovativni pristopi s področja svetovanja v izobraževanju odraslih ter vrednotenja neformalno in priložnostno pridobljenega znanja za osebni in karierni razvoj posameznika.

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Últimos debates

Enfoques temáticos de la EPALE 2021. ¡Empecemos!

Os invitamos a enriquecer con vuestras aportaciones y conocimientos lo que va a ser un año intenso. Empecemos por participar en este debate en línea. El debate en línea tendrá lugar el martes 9 de marzo de 2021 de 10 a 16 horas CET. La discusión escrita será introducida por un directo con una introducción a los focos temáticos de 2021, y será presentada por Gina Ebner y Aleksandra Kozyra de la AEEA en nombre del Consejo Editorial del EPALE.

Más

Discusión de EPALE: Aprendizaje mixto en la educación de adultos

En este contexto, el jueves 26 de noviembre de 2020, a partir de las 10.00 horas hasta las 16.00 horas CET, EPALE acogerá un debate en línea sobre el aprendizaje mixto en la educación de adultos. El debate tendrá un nuevo formato, comenzando a las 10 con una transmisión en vivo de 30 minutos, acompañado y seguido por el debate sobre los comentarios de la plataforma.

Más

Debate en EPALE: inclusión social de la población envejecida y aprendizaje intergeneracional

El miércoles 28 de octubre, a partir de las 10 a.m. CEST, EPALE acogerá un debate en línea sobre la inclusión social de la población envejecida y el aprendizaje intergeneracional. Los comentarios estarán abiertos el 19 de octubre para que los participantes puedan presentarse y enviar sus comentarios con antelación. ¡Únete a nuestro debate en línea!

Más