chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Sala de prensa

Mer vanligt att studera hos externa anordnare i komvux

24/06/2015
Idioma: SV

Andelen kursdeltagare i vuxenutbildningen som studerar hos extern anordnare har ökat. År 2014 studerar närmare hälften av alla kursdeltagarna hos annan anordnare, vilket är en fördubbling jämfört med för tio år sedan. Ny statistik visar även att andelen som läser på distans eller under andra flexibla former fortsätter att öka.

Kommunal vuxenutbildning hade nästan 817 000 kursdeltagare 2014. Att läsa hos en annan anordnare än kommunen blir mer och mer vanligt och andelen har nära nog fördubblats under de senaste tio åren. 2014 var andelen 46 procent. Variationen mellan olika regioner i landet är dock stor. I Stockholms län, som har den högsta andelen externa anordnare, läser närmare 7 av 10 kursdeltagare hos annan anordnare medan externa anordnare i stort sett saknas i Kalmar och Jämtlands län.

Studier på distans fortsätter att öka

Det är 24 procent av kursdeltagarna på gymnasial nivå som studerar på distans. Motsvarande andel på grundläggande nivå är 5 procent. Andelen som studerar på distans eller under andra flexibla former har ökat kraftigt under den senaste tioårsperioden, från några enstaka procent drygt 20 procent.

Nio av tio fick godkänt betyg på grundläggande nivå

För första gången finns uppgifter om betyg på grundläggande nivå inom vuxenutbildningen. Av de kursdeltagarna var det 89 procent som fick ett godkänt betyg, A–E och 11 procent fick ett F, vilket motsvarar icke godkänt betyg. Andelen kursdeltagare på grundläggande nivå som fick det högsta betyget A var 4 procent. På gymnasial nivå var det en större andel som fick F, 13 procent men fler som fick betyget A, 9 procent.

Kvinnor har generellt fått lite bättre betyg än män, både på grundläggande och på gymnasial nivå.  

Drygt hälften har redovisat provbetyg

För en påfallande stor del av dem som har läst kurser inom ämnena engelska, matematik och svenska inom vuxenutbildningen saknas kursprov. Totalt finns uppgifter om provbetyg för drygt 34 000 kursdeltagare, vilket utgör knappt hälften av alla kursdeltagare som fullt ut har genomgått kurser inom dessa ämnen. Statistiken visar en tydlig skillnad i kursbetygen när vi jämför gruppen som redovisat provbetyg med den grupp som saknar provbetyg. De som saknar provbetyg har i högre utsträckning fått betyget F på kursen. Störst skillnad mellan gruppernas betyg finns i matematikkurserna 3C, 1A och 1B. I dessa kurser var skillnaden drygt 20 procentenheter. I kurserna svenska och engelska var inte skillnaden lika stor.

Obligatoriskt med kursprov i kommunal vuxenutbildning

Sedan den 1:a oktober 2013 är det obligatoriskt med nationella prov inom ämnena svenska, engelska och matematik inom den kommunala vuxenutbildningen. Skolverket publicerar nu för första gången uppgifter över provbetyg 2014 på gymnasial nivå.

http://skolverket.se/statistik-och-utvardering/nyhetsarkiv/2015/nyheter-2015-1.229449/mer-vanligt-att-studera-hos-externa-anordnare-i-komvux-1.237018

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn