chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Sala de prensa

Valorizacijska konferenca 2017: Bistvo je očem skrito

20/11/2017
por Maruša Mohorič
Idioma: SL

Valorizacijska konferenca je vsakoletni osrednji dogodek, ki ga CMEPIUS posveti eni od aktualnih tem, ki zaznamujejo področje izobraževanja in usposabljanja. Letos je konferenca potekala v sredo, 15. 11. 2017, posvečena pa je bila vplivu mednarodnega sodelovanja na ozaveščenost in razvoj medkulturnih kompetenc. 

 

Udeležence konference, ki so se zbrali v Stekleni dvorani ljubljanskega Hotela Union, je uvodoma nagovoril Ivan Šarić, hrvaški stand-up komik in jih na zabaven ter sproščen način popeljal v svet medkulturnosti. Po uvodnem presenečenju je dr. Alenka Flander, direktorica CMEPIUS-a, spregovorila o prispevku mednarodnega sodelovanja na poti v medkulturno kompetentnost. Poudarila je pomen razvoja medkulturnih kompetenc za uspešno delovanje posameznika v družbi, kakor tudi njegov osebni in profesionalni razvoj. Pri tem procesu pa pomembno vlogo odigra tudi izobraževanje. CMEPIUS kot Nacionalna agencija programa Erasmus+ za področje izobraževanja, usposabljanja in športa, pri izvedbi programa v slovenskem prostoru sodeluje že od leta 1999, sicer pa program Erasmus v letošnjem letu praznuje že 30. obletnico.

Uvodnemu delu konference je sledila okrogla miza o medkulturnosti v praksi, ki jo je spretno povezovala Neža Pajnič, sodelavka CMEPIUS-a in vodja programa Erasmus+. Gostje okrogle mize so predstavili svoje videnje tujine ter procesa izobraževanja, poučevanja in integracije v tuji državi, pri čemer za nekatere od njih prav Slovenija predstavlja tujino. Več o sami okrogli mizi si lahko preberete v spodnjem prispevku Slovenske tiskovne agencije. V nadaljevanju je sledil nagovor dopisnice RTV Slovenija iz Bližnjega vzhoda in ambasadorke programa Erasmus, Karmen W. Švegl, ki je spregovorila o medkulturnosti in mednarodnem okolju, v katerem živi že zadnjih 17 let. 

 

/es/file/valorizacijskakolazpngvalorizacijska_kolaz.png

 

V drugem delu konference so sledile vzporedne delavnice, ki so jih v sodelovanju z različnimi gosti pripravili sodelavci CMEPIUS-a.

Udeleženci so se lahko pridružili trem različnim delavnicam:

- Prvi koraki k mednarodnemu sodelovanju s pomočjo platforme eTwinning in pobude Svet v učilnici;

- Razvoj medkulturnih kompetenc se začne z ustrezno pripravno na mobilnost ali projekt;

- Skrite kompetence.

Vse delavnice so bile zelo dobro obiskane, udeleženci pa, sodeč po vzdušju in nasmejanih obrazih, o katerih pričajo tudi fotografije, zadovoljni. 

 

*** *** *** *** ***

V nadaljevanju vas vabimo k branju povzetka okrogle mize, ki je bila del konference in o kateri je pisala Slovenska tiskovna agencija

Nacionalna agencija Cmepius je ob 30-letnici programa Erasmus+ pripravila valorizacijsko konferenco o pomenu medkulturnih kompetenc z naslovom Bistvo je očem skrito. V okviru programa je potekala tudi okrogla miza z učitelji in študenti o izkušnjah z mobilnostjo v tujini, ki so po mnenju udeležencev okrogle mize dragocene in neprecenljive.

Cmepius v svojih študijah in ob spremljanju projektov ugotavlja, da so pomembne kompetence, ki jih posamezniki pridobijo v mednarodnih projektih, marsikdaj skrite. Tako kot je Mali princ odkrival različne planete in drugačne svetove, obenem pa spoznaval, da je bistvo očem skrito, tako tudi naši učitelji v tujini spoznavajo drugačne, nove prakse ter ob tem krepijo svoja znanja, izkušnje in kompetence, so navedli organizatorji.

Z namenom, da bi jih postavili na vidnejše mesto, so se na Cmepiusu odločili za konferenco. Na okrogli mizi so sogovorniki, ki prihajajo iz tujine oz. različnih kulturnih okolij, izpostavili pozitiven vpliv in neprecenljivo vrednost izobraževanja oz. učne mobilnosti v tujini.

"Vsakemu bi priporočala mobilnost v tujini, ker je to super priložnost za to, da si boljši na delovnem mestu in tudi sicer, ker greš izven cone udobja in se znajdeš v situacijah, ki se jim moraš prilagoditi," je ocenila svojo izkušnjo s tujino Tina Baloh, ki na ljudski univerzi v Žalcu izobražuje odrasle. Kot je poudarila, se obenem naučiš veliko stvari od kolegov iz tujine in se v Slovenijo vrneš bolj samozavesten.

Študentu ljubljanske ekonomske fakultete Blažu Spreitzerju so izkušnje, ki jih je pridobival kot dijak na praksi v nekem podjetju na Dunaju prišle še kako prav. "Moja izkušnja je bila zelo dinamična, saj sem se navadil delati in reševati postavljene probleme samostojno. Vrnil sem se v Slovenijo in vpisal na ekonomsko fakulteto, kjer spet mislim oditi na izmenjavo v Belgijo," je povedal.

V Sloveniji v Osnovni šoli (OŠ) Simona Gregorčiča v Kobaridu že 15 let prvošolce poučuje tudi Katalonka Aurora Calvet. Slovenija je po njenem mnenju lepa in urejena dežela prijaznih ljudi. "Slovenci preveč kritizirate in premalo cenite tisto kar imate. Na primer šolstvo in zdravstvo je pri vas dosti bolj urejeno, kot pri meni doma," je dejala.

O svojih izkušnjah z mobilnostjo in življenjem v Sloveniji so spregovorili tudi Rusinja Taisiya Larot, ki je v Sloveniji že štiri leta in študira na ekonomski fakulteti, Portugalec Felipe de Almeida, sicer učitelj v ljubljanski OŠ Trnovo, in Elmir Šut, ki študira na primorski univerzi v Kopru. Vsi trije so izpostavili, da so jih Slovenci medse zelo lepo sprejeli, da so študirajoč v tujini pridobili veliko izkušenj in idej, zato svojim kolegom priporočajo obvezno mobilnost.

Konferenca, ki se je udeležujejo učitelji, profesorji, vzgojitelji, izobraževalci odraslih, ravnatelji in drugi strokovni delavci v izobraževanju, nadaljujejo s praktičnimi delavnicami.

/es/file/klemenrazingercmepius15112017lowresdsc9380jpgklemen_razinger_cmepius_15.11.2017_low_res_dsc_9380.jpg

 

 

Maruša Bajt je koordinatorica platforme EPALE, članica Nacionalne podporne službe EPALE, ki deluje v okviru CMEPIUS-a. 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Mostrando del 1 - 1 al 1
  • Imagen de Maruša Mohorič
    Vabljeni tudi k poslušanju radijskega prispevka o mobilnosti in medkulturnih kompetencah, ki ga je v okviru konference pripravil urednik in novinar Vala 202, Boris Žgajnar.

    Prispevek smo objavili na EPALE, najdete pa ga na tej povezavi.