chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Blog

Ystävyyttä ja sukupolvien välistä oppimista

17/10/2017
por Linda JUNTUNEN
Idioma: FI

/es/file/sprvaasa6jpgspr_vaasa6.jpg

Kuva: Punainen Risti

Kuka tahansa voi olla yksinäinen, mutta onneksi kuka tahansa voi myös auttaa. Esimerkiksi Vaasan Kirkkopuistikon palvelutalon asukkaat saivat joukon oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajaopiskelijoita vieraakseen kerran viikossa puolen vuoden ajan vuonna 2016.

Maahanmuuttajataustaiset ystävät löytyivät aikuiskoulutuskeskukselle palveluita tuottavan EduVakkin kautta. Lähtökohtana oli, että toiminnalla ilahdutettaisiin ikäihmisiä. Vierailut kuitenkin vauhdittivat myös maahanmuuttajaopiskelijoiden suomen kielen oppimista!

Vierailut vauhdittavat kielen oppimista

Ystävänä toimivat maahanmuuttajaopiskelijat olivat kaikki kotoisin eri maista ja maanosista.

43-vuotias Hassan Abdirahman tuli Suomeen pari vuotta sitten vaimonsa ja lastensa kanssa Somaliasta. Hänen luku- ja kirjoitustaitonsa oli aluksi puutteellinen, mutta taidot ovat kehittyneet suomen kieltä opiskellessa.

Vierailut palvelutalossa ovat vauhdittaneet Abdirahmanin suomen kielen oppimista. Koska Abdirahman ei puhu englantia, suomi on somalin ja arabian ohella ainoa kieli, jolla hän pystyy keskustelemaan.

Myös Nigeriassa kemistinä työskennelleen 29-vuotiaan Patricia Anihin sekä sihteerinä työskennelleen 32-vuotiaan eteläkorealaisen Mi Hun Kimin suomen kielen taidot ovat kehittyneet ystävätapaamisten ansiosta.

Vierailut ovat tuoneet paljon iloa niin ystävinä toimiville maahanmuuttajille, kuin palvelutalon asukkaillekin.

Sukupolvien välistä oppimista

Eri sukupolvet elävät nykyään monesti kaukana toisistaan. Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminta kuroo tätä etäisyyttä umpeen esimerkiksi nuorille ja ikäihmisille tarjotun ryhmätoiminnan kautta.

Ryhmätoiminnan tarkoituksena on saada vertaistukea ja lievittää yksinäisyyttä ryhmässä. Yhdessä esimerkiksi keskustellaan, leivotaan, harrastetaan käsitöitä, jumpataan tai keskustellaan elokuvista ja harrastetaan taidetta – ryhmäläiset saavat itse vaikuttaa toiminnan sisältöön.

Ryhdy ystäväksi

Punainen Risti järjestää ystävä- ja vapaaehtoistoiminnan koulutuksia ympäri Suomea. Koulutuksissa keskustellaan siitä, millainen on hyvä ystävä, mitä sinulta odotetaan ja mikä ei kuulu ystävätoimintaan. Katso miten pääset mukaan toimintaan.

Tuhannet koulutetut ystävätoiminnan vapaaehtoiset antavat aikaansa, jotta kenenkään ei tarvitse jäädä yksin ja vierailevat viikoittain mm. vanhusten ja maahanmuuttajien luona.

Jyväskylässä opiskeleva 21-vuotias Aurora Juntunen on kouluttautunut tänä syksynä Punaisen Ristin ystäväksi. Juntunen toimii ystävänä 80-vuotiaalle Marjalle (nimi muutettu), joka puhuu mielellään Jyväskylästä, jossa hän on asunut koko ikänsä.

”Hän on nähnyt Jyväskylän kehityksen pienestä kaupungista suureksi opiskelijakaupungiksi. Vaikka meillä on 60 vuoden ikäero, se häviää kun Marja alkaa kertoa juttujaan. Olen oppinut häneltä paljon, ” kertoo Juntunen.

Ennen kaikkea vapaaehtoinen ystävä on kuuntelija ja henkinen tuki. Ystävän kanssa voi käydä kahvilla, teatterissa tai vaikka kävelyllä.

 

Lähteet: Ystävyyttä ja suomen kieltä, Punainen Risti, 14.2.2017

SPR Ystävätoiminta RedNet, Punaisen Ristin sivusto vapaaehtoisille

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn