chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Sala de prensa

Dani evropske baštine – bogatstvo programa i načina za predstavljanje kulturnog nasleđa Crne Gore

28/09/2017
por Vukosava Pekovic
Idioma: HR

Crna Gora je i ove godine, deseti put zaredom, dio manifestacije Dani evropske baštine, koja se pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Evropske komisije, organizuje na temu “Kulturna i prirodna baština: pejzaž mogućnosti”.

Program obilježavanja Dana evropske baštine 2017. godine u Crnoj Gori počeo je 25. septembra  međunarodnom konferencijom “Kulturna i prirodna baština – mogućnosti za zaštitu, promociju i valorizaciju”, održanom u Ministarstvu kulture, da bi se do 30. septembra nastavio u Baru, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Kolašinu, Nikšiću, Podgorici, Petnjici, Rožajama, Ulcinju i Žabljaku.

Dani evropske baštine, manifestacija koja je pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, a od 1999. godine organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope u cilju promocije zajedničkog kulturnog nasljeđa evropskih zemalja, obilježava se u septembru mjesecu u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, sa više od 70 000 događaja organizovanih širom Evrope. 

O bogatstvu prilika i načina za predstavljanje kulturnog nasleđa Crne Gore svjedoči nam raznovrsnost programa (35) posvećenih kulturnoj i prirodnoj baštini, prožimanje kulturnih, obrazovnih i umjetničkih sadržaja, učešće brojnih institucija, ustanova kulture, organizacija i udruženja, uključenost đaka, studenata i profesora, umjetnika i naučnika, ljubitelja i stručnjaka, te velikog broja zainteresovanih građana iz dvanaest crnogorskih opština, u ovu manifestaciju.

U okviru programa organizovane su pješačke i planinarske ture, krstarenja, posjete nacionalnim parkovima, arheološkim nalazištima, predstavljena su brojna kulturna dobra, arheološki materijal, arhivska građa, muzejski eksponati, ali i nematerijalna kulturna dobra, tradicionalne igre, narodni plesovi, tradicionalne tehnike i vještine.

Program je bogat umjetničkim sadržajima. Revije igranih i dokumentarnih filmova, multimedijalne projekcije, recitatorske, muzičke večeri i koncerti, tematski povezani sa kulturnom i prirodnom baštinom, organizovani su na različitim lokacijama. Osim  izložbi umjetničke i dokumentarne fotografije, prezentovaće se i radovi studenata učesnika radionice i učesnika fotokonkursa.

Pored pratećih informativnih programa, info dana za predstavljanje projekata i konkursa namjenjenih kulturi, ova manifestacija obiluje obrazovnim sadržajima namijenjenim različitim kategorijama. Predavanja domaćih stručnjaka - arhitekata, konzervatora, istoričara umjetnosti i sl., naučni simpozijum posvećen kozervaciji, škola restauracije, likovna radionica, čas engleskog jezika u prirodi, samo su neka od dešavanja.

Program Dana evropske baštine u Crnoj Gori možete preuzeti ovdje

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email