Pasar al contenido principal
Blog
Blog

Zavod Ypsilon uresničuje potencial mentorstva v Sloveniji

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje, Ypsilon v okviru vseslovenske akcije »Slovenija – mentorska država«, že tradicionalno mentorsko povezuje Slovenijo. Vseslovenska akcija »Slovenija – mentorska država« je pobuda mladih za spodbujanje mentorskega povezovanja in kroženja izkušenj in letos poteka pod sloganom »Vse v naravi kroži, naj zakrožijo tudi izkušnje«. V času akcije, ki se bo odvijala maja in junija v okviru Tedna vseživljenjskega učenja, največje promocijske kampanje s področja vseživljenjskega učenja bodo potekali številni dogodki po celotni Sloveniji.

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje, Ypsilon v okviru vseslovenske akcije »Slovenija – mentorska država«, že tradicionalno mentorsko povezuje Slovenijo. Vseslovenska akcija »Slovenija – mentorska država« je pobuda mladih za spodbujanje mentorskega povezovanja in kroženja izkušenj in letos poteka pod sloganom »Vse v naravi kroži, naj zakrožijo tudi izkušnje«. V času akcije, ki se bo odvijala maja in junija v okviru Tedna vseživljenjskega učenja, največje promocijske kampanje s področja vseživljenjskega učenja bodo potekali številni dogodki po celotni Sloveniji.Zavod za medgeneracijsko sodelovanje, Ypsilon v okviru vseslovenske akcije »Slovenija – mentorska država«, že tradicionalno mentorsko povezuje Slovenijo. Vseslovenska akcija »Slovenija – mentorska država« je pobuda mladih za spodbujanje mentorskega povezovanja in kroženja izkušenj in letos poteka pod sloganom »Vse v naravi kroži, naj zakrožijo tudi izkušnje«. V času akcije, ki se bo odvijala maja in junija v okviru Tedna vseživljenjskega učenja, največje promocijske kampanje s področja vseživljenjskega učenja bodo potekali številni dogodki po celotni Sloveniji.

 

V Zavodu Ypsilon verjamejo, da z oblikovanjem mentorske kulture v Sloveniji lahko spodbudimo izmenjavo izkušenj in medgeneracijsko sodelovanje ter vseživljenjsko učenje in pretok informacij ter znanj. Pomoč in podpora mentorja lahko mladi osebi omogočita učinkovitejši razvoj potencialov, pomagata pri aktivnem vstopanju na trg dela ter pri razvoju in implementaciji lastnih idejPo drugi strani lahko mladi ponudijo mentorjem svež pogled in novo energijo.

 

Vseslovenska akcija »Slovenija – mentorska država« je postala že tradicionalna iniciativa Zavoda Ypsilon. Akcija se uresničuje v okviru Mentorskega programa – Uči se od najboljših, kot aktivna pobuda mladih za dvig ozaveščenosti ter informiranosti o prednostih mentorstva v korist vseh generacij. Hkrati je namen vseslovenske akcije »Slovenija – mentorska država« spodbujanje vseživljenjskega učenja in pretoka znanj ter informacij.

 

Vseslovenska akcija »Slovenija – mentorska država« bo potekala od 12. maja do 30. junija 2017. V tem času se bodo po celotni Sloveniji na več kot 100 lokacijah odvijale delavnice in izobraževanja ter aktivnosti ozaveščanja na temo mentorskega povezovanja. Akcija je trajnostno naravnana, saj v Zavodu Ypsilon želijo nadaljevati z vzpostavljanjem mreže »Mentorskih kotičkov« po Sloveniji, kjer se bodo vzpostavljeni mentorski pari lahko srečevali tekom celega leta tudi po zaključku akcije. »Mentorski kotički« služijo informiranju mladih in bodo k mentorskem povezovanju spodbujali tudi po zaključku akcije. V vseslovensko akcijo »Slovenija – mentorska država« je že vključenih več kot 50 partnerskih organizacij, s katerimi bomo po vsej Sloveniji spodbujali k dvigu ozaveščenosti o pomenu ter prednostih mentorskega povezovanja in oblikovanju mentorske kulture v Sloveniji.

 

»Z mentorskim povezovanjem pridobimo tako mladi, kot starejši. Prenos znanja in izkušenj poteka vzajemno v obe smeri in vzpostavi se ‘win – win’ situacija. V Zavodu Ypsilon verjamemo v moč mentorskega povezovanja in z vseslovensko akcijo »Slovenija – mentorska država« ozaveščamo in pozivamo vse deležnike družbe, da se vključijo v #EkosistemIzkušenj in svoje znanje podajo naprej,« je povedal Miha Žefran, direktor Zavoda Ypsilon.

 

»Dober in sistematičen prenos znanja je ključen za razvoj in napredek družbe. V Zavodu Ypsilon menimo, da je prav z mentorstvom na tem področju možno dosegati najboljše rezultate. Številne pozitivne zgodbe iz našega Mentorskega programa – Uči se od najboljših govorijo same zase. Vstopite v naš #EkosistemIzkušenj in se v to prepričajte sami,« je povedal Andraž Šiler, strokovni direktor Zavoda Ypsilon.

 

»Mentorsko povezovanje odpira nove priložnosti za mlade, kot tudi nove poglede in izkušnje pri mentorjih. Izmenjava izkušenj predstavlja ključ pri reševanju izzivov, s katerimi se soočamo vsi. Mentorstvo je najpristnejši izkaz izkustvenega in dvosmernega učenja ljudi. Temelji mentorske kulture so v Sloveniji že začrtani, sedaj je ključno, da se povežemo in začnemo mentorstvo udejanjati vsi – posamezniki, organizacije, delodajalci, podjetniki, brezposelni – ter iščemo izkušnje in jih predajamo naprej, da resnično vzpostavimo ekosistem, v katerem krožijo izkušnje,« je povedala Maja Ceglar, vodja mentorskega programa pri Zavodu Ypsilon.

 

»Priložnost mentorstva in predvsem sodelovanja z izkušenim mentorjem smatram kot  poseben privilegij mladih. Po drugi strani imajo mentorji privilegij, da lahko svoje mentorirance usmerijo na pravo pot, kadar je težko in kadar potrebujejo nasvet izkušene osebe v življenju, zlasti na poslovnem in profesionalnem področju. Prepričana sem, da lahko mentorstvo odigra ključno vlogo pri razvoju mladih posameznikov. Na podlagi mentorskega sodelovanja s svojo mentorico sem spoznala, da ima mentorstvo med mladimi v Sloveniji izjemen potencial, ki še čaka, da ga izkoristimo,« dodaja Anamarija Meglič, svetovalka vodstvu Zavoda Ypsilon.

 

»Delavniki so dolgi, sledijo ostale obveznosti in uskladiti je potrebno potem še svoj prosti čas do te mere, da si relativno spočit in bistrih misli, da lahko z nasveti prispevaš tisto dodano vrednost, ki je od tebe pričakovana. Kar je vse prej kot lahko. Moji mentoriranci in tudi mentoriranci mojih kolegov zelo dobro vedo, kako je s časom. Ampak odločitev je bila prava. Deliti izkušnje nikdar ni zaman. Zato delite svoje znanje v čim večji meri. Sprejemajte znanje v čim večji meri. Postanite mentorji in postanite sprememba,« je prepričan Bruno Sedevčič, e-commerce Slowatch d.o.o. in mentor.

 

»Mentorstvo mi pomeni izmenjavo znanj, ki ni samo enosmerna, ampak je odvisna od mentorja in mentoriranca. Vsak dela na svojem področju, ima svoja znanja in doživlja izkušnje na svoj način. Temu se posveča premalo pozornosti, saj hitro spoznaš, da ne moreš vedno vsega delati sam. Ključno je, da si poiščeš mentorja, če želiš v življenju doseči, kar si si zadal,« je z nami delil mentoriranec in član Zavoda Ypsilon Gašper Kos.

 

Vstopite v #EkosistemIzkušenj! K sodelovanju vabijo vse, ki verjamete v mentorsko povezovanje in želite pristopiti k akciji. Pridružite se lahko kot mentorji, mentoriranci, informatorji, partnerji ali izvajalci delavnic preko www.mentorstvo.si.

 

Kot pravijo organizatorji akcije z letošnjim sloganom: »Vse v naravi kroži, naj zakrožijo tudi izkušnje«.

 

 

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Últimos debates

Enfoques temáticos de la EPALE 2021. ¡Empecemos!

Os invitamos a enriquecer con vuestras aportaciones y conocimientos lo que va a ser un año intenso. Empecemos por participar en este debate en línea. El debate en línea tendrá lugar el martes 9 de marzo de 2021 de 10 a 16 horas CET. La discusión escrita será introducida por un directo con una introducción a los focos temáticos de 2021, y será presentada por Gina Ebner y Aleksandra Kozyra de la AEEA en nombre del Consejo Editorial del EPALE.

Más

Discusión de EPALE: Aprendizaje mixto en la educación de adultos

En este contexto, el jueves 26 de noviembre de 2020, a partir de las 10.00 horas hasta las 16.00 horas CET, EPALE acogerá un debate en línea sobre el aprendizaje mixto en la educación de adultos. El debate tendrá un nuevo formato, comenzando a las 10 con una transmisión en vivo de 30 minutos, acompañado y seguido por el debate sobre los comentarios de la plataforma.

Más