chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Sala de prensa

V Erasmus+ projektu P3AE za Slovenijo pričakovana, a zdaj tudi potrjena spoznanja

06/03/2017
por DUSANA FINDEISEN
Idioma: SL

V Evropskem projektu Promocija izobraževanja starejših, P3AE smo partnerji (Latvija, Litva, Španija, Slovenija) vsak za svoje okolje, pravkar zaključili tri raziskave. Naša prva raziskava je posvečena stanju izobraževanja starejših v Sloveniji. Druga, pogledom mentorjev na izobraževanje starejših, tretja, pogledom starejših študentov. V anketo, ki je temelj tretje raziskave, se je nepričakovano vključila množica študentov SUTŽO. (Hvala, vsem!)

 

Večina študentov živi v gospodinjstvu s partnerjem in v mestu. Na SUTŽO stopnja formalne izobrazbe študentov vpliva na njihov izbor izobraževalne tematike, sprejemanje metod. Predhodno izobraževanja odraslih pomaga,  toda, in to je nepričakovan rezulat, 21% je tistih, ki niso nikoli bili v izobraževanju odraslih, pa so se zdaj odločili za izobraževanje v tretjem življenjskem obdobju. Starejši študenti si želijo predvsem znanja, nato odnosov, strukture časa. Za izobraževanje se odločijo sami brez podpore drugih, še posebej ne sosedov! ( v začetku delovanja SUTŽo pred tridesetimi leti ni bilo tako!). Prostočasne dejavnosti starejših zvečine ustrezajo stereotipom. Raziskava odpira vrsto novih vprašanj. Projekt sofinancira Evropska unija.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn