chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Sala de prensa

Pestaloci program

26/02/2017
por Marica Ognjenovic
Idioma: HR

Crna Gora je jedna od 47 zemalja potpisnica Evropske kulturne konvencije i time učesnica jednog od programa obuke Savjeta Evrope.
Pestaloci je vodeći program obuke Savjeta Evrope namijenjen prije svega nastavnicima, kao i svim zaposlenima u obrazovanju. Program je dobio ime poznatog švajcarskog pedagoga Johana Hajnriha Pestalocija koji je razvio holistički pristup razvoju svih učenikovih sposobnosti. Program obuke se zasniva na principima Pestalocijeve nastave i podstiče razvoj onih metoda nastave i učenja koji mogu da odgovore na individualne potrebe svakog učenika.
Program je jedan od zadataka Upravnog odbora za obrazovanje pri Savjetu Evrope, a čine ga dvije osnovne aktivnosti: Evropske radionice i seminari namijenjeni nastavnicima i Evropski moduli za obuku trenera.
Tematska područja kojima Savjet Evrope daje prioritet su:
• obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava,
• obrazovanje za interkulturalnost i društveno-kulturalnu raznolikost,
• izučavanje istorije,
• sjećanje i sprečavanje zločina protiv čovječnosti,
• obrazovanje Roma i inkluzija marginalizovanih grupa,
• prava djeteta i prevencija nasilja i diskriminacije,
• plurilingvizam.

Savjet Evrope je objavio kalendar aktivnosti programa obuke Pestaloci koji nudi stručno usavršavanje nastavnicima,stručnim saradnicima, direktorima škola, savjetnicima u obrazovnim institucijama za 2017. godinu.
Uslov za učešće na seminarima je poznavanje radnog jezika seminara, ali i niz drugih uslova specifičnih za svaki seminar.
Kako bi pojednostavio i ubrzao ovaj proces, Pestaloci program je uveo prijavljivanje online.
Na sajtu programa, kod svake od aktivnosti postoji link za online prijavu. Potrebno je pratiti link i popuniti formular.
Učešće u aktivnostima obuke ovog programa je besplatno. Putni troškovi, smještaj i ishrana su pokriveni od strane organizatora i od učesnika se traži da pažljivo prouče pravila za refundaciju putnih troškova kako bi na vrijeme pripremili svu neophodnu dokumentaciju.

Kalendar aktivnosti planiranih za 2017. godinu dostupan je na veb stranici Pestaloci programa 
http://www.coe.int/en/web/pestalozzi/calendar

i na sajtu Zavoda za školsvo

http://www.zzs.gov.me/naslovna/profesionalnirazvoj/programi/Kalendar_medunarodnih_programa_obuke/

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn