chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Blog

Pletilska srečanja (Štrikeraji) kot dvosmerna metoda integracije

23/12/2016
por Maruša Mohorič
Idioma: SL
Document available also in: EN BG

Naša pletilska zadruga Breja preja je v Škofji Loki pred približno dvema letoma začela organizirati lokalna pletilskih srečanja ali Štrikeraje, kot jim radi rečemo. Srečanj so se sprva udeleževale predstavnice različnih generacij, ki so širile svoje znanje in ročne spretnost, hkrati pa tudi strahove in skrbi. Počasi se je začela oblikovati skupnost. Ob tem smo začutili, da smo s to preprosto aktivnostjo uspeli povezati ženske, ki se sicer na tak način nebi srečale in povezale. Pred približno letom dni, ko je množica beguncev prečkala Slovenijo, smo se odločili, da skušamo na nek način pomagati. Povezali smo se z gospo Falio Pašić Bišić iz društva Up in začeli organizirati tedenske štrikeraje v azilnem domu v Ljubljani.

Spomladi smo vzpostavili skupino prostovoljcev (pretežno žensk) in pričeli z organiziranjem srečanj lokalnih žensk in begunk z vsega sveta, ki pa so po svoji vsebini presegla običajna srečanja ob pletenju. Ročne spretnsoti smo uspeli uporabiti kot orodje za komunikacijo in učenje. Pri tem pa ne gre le za učenje pletenja, pač pa tudi za medsebojno učenje o raznolikostih in razumevanje begunskega ozadja, ki je osnova za medsebojno sprejemanje. Srečanja razumemo kot dvosmeren proces integracije – lokalne ženske ob tem spoznavajo, kako živijo ženske, ki so k nam prišle od daleč (in ne tako zelo daleč), kaj je zanje pomembno, kakšne skrbi in radosti prežemajo njihova življenja in obratno.

 

Občasno naša srečanja potekajo tudi zunaj azilnega doma. Ta srečanja imenujemo štrikeraj&piknik. V ta namen organiziramo medsebojni prevoz in se povežemo z lokalnimi organizacijami, ki nas gostijo. V sklopu piknika ponudimo tudi domačo hrano, ki jo pripravijo lokalne ženske in begunke. Dvakrat smo štrikeraj organizirali v Kamniku, na Vrhniki in v Škofji Loki. To so domači kraji naših prostovoljk, ki sodelujejo v pletilskih srečanjih znotraj azilnega doma. Na dogodke povabimo tudi lokalne pletilje in kvačkarice, ki se srečanj navadno udeležujejo s svojimi družinami ter delijo svoje znanje in se hkrati učijo. Zadnje srečanje je poteklo v prostorih škofjeloškega muzeja, ki gosti tudi razstavo Potovanje (Dzamil Kamanger, Kalle Hamm), kar je našemu dogodku dalo poseben pomen in iskrico.

/es/file/ninaarnusprispevekjpg-0nina_arnus_prispevek.jpg

 

Ena naših pomembnih aktivnosti je tudi pletenje odej za novorojenčke iz azilnega doma. Vse se je začelo, ko sta sestri Martina in Darja iz skupine Kvakvačkaš, spoznali Carol, begunko iz Sirije, ki je rodila sina Adela. Sestri sta organizirali svojo skupino prostovoljk in jih prosili, da spletejo kvadrat za odejico. Kaj kmalu sta prejeli številne pletene kvadrate, ki sta jih povezali in nastala je prva odejice. Od takrat dalje se organiziramo in spletemo odejo, kot darilo dobrodošlice za vsakega novorojenčka. S tem skušamo posredovati sporočilo o strpnosti, solidarnosti in povezanosti z družinami in hkrati znotraj naše skupnosti.

Vrednote, ki so nam vsem skupne so iskrena povezanost in skupno delovanje, ko si delimo to, kar preprosto smo. S pletilskimi srečanji bi radi osveščali in izobraževali naše skupnosti, da presežejo sovraštvo ter ohranijo človeškost. Ko »s človeka vzamemo vse« (vero, barvo kože, način oblačenja in podobno) postanemo »pravi mi«. Verjamemo, da bosta človeštvu pomagali preživeti le solidarnost in strpnost. 

 

 

 

 

/es/file/ninaarnusprispevek2jpgnina_arnus_prispevek_2.jpg

 

 

Naša Facebook stran: https://www.facebook.com/brejapreja/

Kratek video o našem delu: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174442965

Prispevek v časopisu: https://dnevnik.si/1042755883/lokalno/ljubljana/odeje-za-v-sloveniji-rojene-begunske-otroke#

 

 

 

 

Prispevek je za EPALE prispevala Nina Arnuš in je v originalu na voljo v angleškem jeziku.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn