European Commission logo
Create an account
News
Noticias

NOS-proefjournaals in de taalles

De NOS heeft bij een NT1-cursistengroep van docent Marjan van den Berg een pilot gedraaid om te onderzoeken of en hoe het journaal toegankelijk gemaakt kan worden voor iedereen. Marjan beschrijft de opzet en de uitvoering van het proefproject van de NOS. In tweede instantie laat ze ons zien hoe de cursisten – en niet onbelangrijk – zijzelf, deze pilot hebben ervaren. Al met al een positieve ervaring die hopelijk tot een mooi eindproduct leidt.

Door Marjan van den Berg, docent Nederlands | NT1 | NT2, Alfa-college Hardenberg

Nieuws

In februari en maart van dit jaar is er een NOS-proefproject geweest onder onze doelgroep. De NOS wil dat iedereen in ons land het nieuws kan volgen. Drie NOS-medewerkers van de afdeling productontwikkeling hebben zich daarom het afgelopen jaar verdiept in het bereiken van laaggeletterden. Daarmee bedoelen ze mensen die het reguliere journaal niet goed (genoeg) kunnen volgen. Ze hebben daarvoor eerst een onderzoek naar nieuwsbehoefte onder de doelgroep gedaan. Ook hebben ze gekeken naar verschillende productvormen.Toen ze dachten te weten hoe het nieuws in video overgebracht kon worden en dat het in de lessen een aanvullende waarde zou kunnen hebben, zochten ze contact met mensen die werkzaam zijn in het NT1-veld. Ze wilden hun ideeën namelijk in de praktijk testen onder verschillende groepen: NT1’ers, NT2’ers en gemengde groepen. Zo ook in mijn groep met alleen NT1’ers.

Van week 6 tot en met week 12 zijn ze hiermee in verschillende lessen aan de slag geweest om te kijken hoe dit idee bevalt bij henzelf, bij de docenten, maar vooral bij de cursisten. In deze weken hebben ze telkens op de woensdagen en donderdagen zes proefjournaals gemaakt van ongeveer 6 minuten. Vervolgens kregen de docenten de link naar de filmpjes toegestuurd plus een vragenlijst als lesmateriaal. Daar kon naar hartenlust aan gesleuteld worden. De video’s en de vragen leken op de filmpjes en bijbehorende opdrachten van Nieuwsbegrip, maar dan voor volwassenen.

De proefjournaals werden gelezen door Astrid Kersseboom. Zij gebruikte begrijpelijke woorden of legde moeilijke woorden uit. Ook sprak ze rustig en in korte zinnen. Waar ondertiteling nodig was, bleef deze kort. Of er werd gewerkt met nasynchronisatie. Vijf keer waren de NOS-medewerkers online in de les aanwezig en één keer kwamen ze bij ons op school. Zij toonden de proefjournaals en vervolgens werd dat uitgebreid besproken. De cursisten werden niet gefilmd en mochten alles wat ze maar wilden vragen en zeggen over de journaals. Hier werd steeds goed naar geluisterd, waardoor de journaals steeds beter werden. Zo werden de achtergrond en de overgangen steeds rustiger en kwam er steeds betere visuele ondersteuning zoals kaarten van een land of gebied waarover het ging. Mijn groep heeft de proefjournaals erg gewaardeerd. Vooral omdat die niet voor kinderen waren gemaakt, zoals Nieuwsbegrip of het NOS Jeugdjournaal, maar echt voor volwassenen.

De komende maanden gaan de medewerkers van de NOS hier verder mee aan het werk. Als alles goed gaat, komt er na de zomer (eind dit jaar?) nieuws voor iedereen.

Login (0)

¿Quieres escribir un artículo?

¡No dudes en hacerlo! ¡Haz click en el link que aparece debajo y comienza a publicar un artículo nuevo!

Últimos debates

Desarrollando las competencias para la vida democrática. El papel de la enseñanza de personas adultas

Empieza el debate sobre cómo las competencias del siglo XXI pueden contribuir a que la ciudadanía sea más activa.

Más

Why cities should turn into a smart city and what topics need to be addressed first to turn the cities into smart cities?

Debate en línea Reskilling & Upskilling: Fomentar la cooperación intergeneracional.

Participe en este debate en línea, en el que se explorará por qué y cómo debemos avanzar hacia la recualificación y la mejora de las cualificaciones en los diferentes sectores o grupos de edad.

Más