chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

 
 

Blog

Öt indok, amiért erősebb kapcsolatra van szükség a civil társadalom és a munkahelyi tanulás között

27/07/2016
por Györgyi Bajka
Idioma: HU
Document available also in: EN FR DE PL ES IT ET NL

 

Andrew McCoshan a felnőtt oktatás különféle formáinak költségeiről és hozadékairól a közelmúltban készült tanulmány áttekintése után arra a következtetésre jutott, hogy fontos kérdések merülnek fel a civil társadalom munkahelyi tanulásban betöltött szerepéről.

A felnőttkori tanulás nagy része, legyen az formális vagy informális, a munkahelyen zajlik. Ez közismert tény, de ennél többet őszintén szólva nem nagyon tudunk róla. A Foglalkoztatási Tanulmányok Hivatalának (Institute for Employment Studies) az egyik közelmúltban készült tanulmánya – amelyet a brit kormány indítványozott – segít többet megtudni e témáról. Érdekes módon a tanulmány sorait olvasva a harmadik szektor szerepe válik érdekessé:

1. Az angol munkaadók jelentős mértékben fektetnek be a felnőtt oktatásba, de a befektetés mértéke igen változó: a munkaadók közvetlen, oktatásra irányuló költsége, vagyis a külső oktatást nyújtó intézmények és oktatási központok díja, több mint 5 milliárd Font (nagyjából 6 milliárd Euró) évente, míg a kormány ugyanerre fordított költsége 3 milliárd Font (nagyjából 3,6 milliárd Euró). Nagy régiónkénti eltérés van abban a tekintetben, hogy mennyit költ egy munkaadó a képzett alkalmazottakra. Ez az összeg átlagban £300 és £500 között (kb. 350-585 Euró) van. Vannak szektoronkénti eltérések is: a szolgáltató szektorban, főként az ápolás és szabadidő területén dolgozókra a munkaadók többet költenek képzési célra. A munkaadók hajlamosak a saját foglalkozásukkal megegyező vagy a saját foglalkozásukhoz hasonló szakmával rendelkező alkalmazottakat előnyben részesíteni az oktatást illetően.

2. Fontos, hogy a munkáltatók, a kormány és a civil társadalom által nyújtott képzés milyen mértékben egészíti ki egymást.

 • A munkaadók által finanszírozott képzések nagy része cégspecifikus, okai az előléptetések vagy a kormány előírásainak való megfelelés (pl.: elsősegély vagy munkavédelmi oktatások).
 • A kormány által finanszírozott képzések azonban a piaci hiányosságokat szeretnék pótolni az alacsonyan képzett felnőttek körében az által, hogy végzettséget biztosítanak számukra.
 • A civil társadalom (vagy „közösségi tanulás“ a tanulmány megfogalmazása szerint) kulcs szerepet játszik az alacsonyan képzett felnőttek képzési szükségleteinek kielégítésében a formális programokon kívül.  Ez a fajta tanulási segít az önértékelés és a céltudatosság kifejlesztésében, valamint alapképességekkel is foglalkozik (pl.: a személyes pénzügyekkel való bánásmód). A harmadik szektorban zajló tanulás főleg női tanulókat és korábbi végzettséggel nem rendelkezőket támogat.

De lehet-e többet tenni azért, hogy segítsük a civil társadalmat és a munkaadókat abban, hogy még céltudatosabban fogjanak össze a munkahelyi tanulás területén?

 

3. A közösségi tanulás biztosan aktívabban hozzájárulhatna a munkahelyi tanuláshoz, ha nagyobb jelentősége lenne a politikában. A tanulmány szerint több mint 2000 jótékonysági- és önkéntes szervezet van bejegyezve Angliában, amelyek valamilyen oktatást vagy képzést nyújtanak. De nincs elég információnk arról, hogy mivel is foglalkoznak és még kevesebbet tudunk a munkahely számára nyújtott potenciális előnyeikről. A beszámoló egyértelműen azt mutatja, hogy a munkahelyi tanulás és a szakmai gyakorlat kutatása a gazdasági- és a munkaerőpiaci előnyökre fókuszál, a közösségi tanulás kutatásának középpontjában pedig a gyermekekre és családokra gyakorolt hatás áll, kisebb hangsúlyt fektetve a közösségi tanulás előnyeire a munkaerőpiac szempontjából.

4. Ugyanakkor az is tudva levő, hogy a gyermekekre és családokra gyakorolt pozitív hatása mellett a közösségi tanulás a munkaerő piacon is kifizetődő, pl.: magasabb fizetés, előléptetés és új munkahelyi lehetőségek formájában. Míg a tanulmány szerint ezen előnyök „kicsik és szerények“, a harmadik szektorban végzett tanulás törekvésre is sarkall és önbizalmat is épít.  Mindez kulcsfontosságú a munkahelyi formális tanulás szempontjából.

5. Közelebbről kell szemügyre vennünk a munkaadók, a civil társadalom és a kormány közti lehetséges együttműködések hozadékait.  Például, segíthet-e a civil társadalom a tanulóknak alapvető készségeik fejlesztésében, lehet-e a foglalkoztatáshoz kapcsolódó képzés egyik alapköve a jelenlegi inkább passzív és közvetett szerepével ellentétben?  Az ilyen típusú tanulás rendívül magas értékű lehet az alapfokú végzettséget igénylő foglalkozások esetében, ahol jellemzően keveset fektetnek a dolgozók képzésébe.  A kormány és a civil társadalom együttműködése már megfigyelhető bizonyos tevékenységekben, elsősorban a munkanélküliek körében, bár gyakran nem rendszerszerűen. Azonban a munkával rendelkező alacsonyan képzett munkaerő továbbra sem profitál a felnőtt tanulásból.

___________________

Andrew McCoshan több mint 25 éve dolgozik a képzés és oktatás területén. Az elmúlt 10 évben EU-s politikai fejlesztési tanulmányokra és értékelésekre specializálódott, előtte pedig az Egyesült Királyságban volt szakértő. Andrew jelenleg szabadúszó szakértő, ECVET (Európai Szakoktatási és Szakképzési Kreditrendszer) szakértő az Egyesült Királyságban és a UK Education & Employers Taskforce Research Group (Oktatás & Munkaadók Munkacsoport Kutatási Csoport) tagja.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Mostrando del 1 - 3 al 3
 • Imagen de Nik Lippens

  Hi

  I'm a teacher in second chance education for adults and have developped a project that links adult learning with civil society. The pilot of this project started january 2016 and as of september we are deploying the project further in Flanders (Belgium) with the help of several Belgian institutions. The project is called 'Goed bezig!' (more info in dutch on www.facebook.com/jebentgoedbezig). We are also working together with Give a day (www.giveaday.be). They are developping an online platform to bring volunteers and civil organisations together. They will be tweeking their platform to bring adult learning and civil society together through volunteer (and workplace) learning. My students needs to do research on civil organisations and hand out a quality label, stating that what they are doing is a real asset to society. As a reward my students (under my guidence) organise an event, fundraising or help out as a volunteer at the organisation. Our pilot program is very promissing for our students and the organisations! And is also very rewarding for me as a teacher and coach (and also for the school)! In the near future we hope to work together with other European countries to introduce our project! Don't hesitate to contact me if you would like more information or if you would like to participate: nik.lippens@gmail.com! Kind regards! Nik.

 • Imagen de Maria Jedlińska

  Generalnie, pracodawcom organizującym szkolenia zależy na podnoszeniu „kompetencji twardych” swoich pracowników , czyli rozwijaniu konkretnych umiejętności i wiedzy potrzebnych do wykonywania danej pracy. Mniejszą wagę przywiązuje się do tych „miękkich”, mających związek z psychiką i umiejętnościami społecznymi (sprawne zarządzanie sobą i swoją pracą, zdolność do motywowania samego siebie, zorganizowanie zajęć, zarządzanie czasem, komunikacja miedzyludzka), które są podstawą każdej pracy .

  Tę „lukę edukacyjną” w większości zapełniają organizacje pozarządowe. Często pracownik na własna rękę szuka takich szkoleń.

  Dobrze byłoby więc tworzyć takie strategie edukacyjne, które w sposób kompleksowy łączyłyby oba elementy. Obawiam się jednak, że nie będzie to łatwe. Powodem braku zmiany obecnej sytuacji są z jednej strony ograniczenia finansowe, z drugiej - brak świadomości konieczności wprowadzenia takich zmian.  

 • Imagen de Simon BROEK

  Nice to see that training funded and provided by employers, government and civil society is complementary. I am not sure this is the case in other European countries.

  I like the idea that instead of seeying adult learning taking place in different silos, a more overarching perspective in taken answering the question: where do adults learn? This also, when there is no overarching policy framework in place.

  Searching for synergies is essential in this! Thanks Andrew for raising this issue.