chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Recurso

Voksnes nøglekompetencer i et nordisk perspektiv

Idioma: DA

Enviado por Christina ANDERSEN

Når ældre borgere strømmer til byens bibliotek for at modtage tiltrængt it-undervisning hos frivillige gymnasieelever, sker det som led i Nordisk Ministerråds Nordplus Voksenprogram.

Det samme gør sig gældende, når en gruppe undervisere på tværs af de baltiske lande forener deres kræfter for at højne medborgernes matematikfærdigheder – til gavn for den enkelte og samfundet.

I denne publikation deler en række institutioner og organisationer ud af deres erfaringer med nordisk/baltisk uddannelsessamarbejde og Nordplus Voksen-programmet. Projekteksemplerne er alle knyttet til Nordplus Voksenprogrammets målsætning om at ’styrke voksnes nøglekompetencer og anerkendelsen (valideringen) af voksnes uformelle og ikke-formelle læring’. At der er god grund til at støtte projekter inden for netop denne målsætning, fortæller OECD's internationale kortlægning af voksnes kompetencer, PIACC, fra 2013 om. Undersøgelsen peger på, at millioner af nordiske og baltiske borgere mangler kompetencer inden for blandt andet læsning, skrivning, matematik og it. Det er nøglekompetencer, da de er afgørende for at kunne deltage i og bidrage til samfundet. Samtidig er det afgørende, at vi som samfund er i stand til at anerkende alle de kompetencer, som borgerne livet igennem har erhvervet sig på uformel eller ikke-formel vis, eksempelvis som ufaglært på en byggeplads. Et omfattende valideringsprojekt under Norplus Voksen har taget store skridt inden for det felt. Projektet er præsenteret her i publikationen.

På de næste sider giver vi et indblik i nogle af de nye, nødvendige skridt, som professionelle på tværs af landegrænser har taget under Nordplus Voksen-programmet.

De følgende cases er kun et udvalg af de mange frugtbare og fremadrettede samarbejder, der finder sted til gavn for borgerne, de enkelte lande og den nordisk/baltiske region.

Vi håber, at samarbejdslysten og styrken fra de følgende projekter inspirerer til ny initiativer – så endnu flere dygtige, engagerede, innovative og målrettede aktører inden for voksenuddannelse og -læring fremover vil bygge bro hen over lande, institutioner og organisationer.

Autor(es) del recurso : 
Styrelsen for Videregående Uddannelser
ISBN: 
978-8792962 47-8
Fecha de publicación:
Lunes, 25 Enero, 2016
Idioma del documento
Tipo de recurso: 
Estudio de caso
País:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email