chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Calendario

Studiedag (Samen) lezen in de gevangenis

Enviado por Karine Nicolay hace 3 años 10 meses

Viernes 20 Mayo 2016
Antwerpen
,

Op 20 mei 2016 organiseert De Rode Antraciet vzw i.s.m. Iedereen Leest en Het Lezerscollectief een studiedag waarin de werking en het belanBibMerksplasgevang (Kopie)g van het gevangenisbibliotheekwerk in Vlaanderen en Brussel centraal staat. Een gevangenisbibliotheek geeft gedetineerden toegang tot een brede waaier van boeken. Voor gedetineerden is goede en actuele informatie onontbeerlijk, ter voorbereiding van hun re-integratie in de samenleving. Maar ook romans, verhalen en poëzie kunnen van grote betekenis zijn. Boeken bieden kans om buiten de muren van de gevangenis te kijken, te reizen, andere perspectieven te leren kennen, zich in te leven in andere personages, of zelfs ‘geestelijk’ te ontsnappen.

Keynote-spreker Dr. Frank Hakemulder, als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht, focust in zijn lezing op de effecten van lezen. Internationaal onderzoek toont aan dat het lezen van literatuur impact kan hebben op het empathisch vermogen van lezers. Deze dag biedt verder ook inzichten in de uitdagingen en knelpunten in het actuele gevangenisbibliotheekwerk in Vlaanderen en Brussel. Criminologe Aline Bauwens, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, gaat in op het belang van positieve en perspectiefbiedende projecten in een gevangeniscontext. Dirk Terryn, coördinator van Het Lezerscollectief, vertelt over de verbindende kracht van het samen lezen van verhalen en poëzie en over ‘The Reader Organisation’.
Frederik Janssens, cultuurfunctionaris bij de Rode Antraciet vzw, gaat nader in op de ‘samen lezen-projecten’ die sinds 2013 in gevangenissen plaatsvinden en laat ons kennismaken met een voorleesproject met gedetineerde vaders of moeders die voorlezen aan hun kind(eren). In workshops ervaren deelnemers samen met ervaren leesbegeleiders de eigenheid van ‘samen lezen’. En we presenteren het gevangenisproject ‘voorleesverhalen van vaders en moeders’. Auteur Annelies Verbeke sluit de dag af.

PRAKTISCH

Vrijdag 20 mei 2016, van 9.30 tot 16.30 uur.
In Permeke Bibliotheek Antwerpen (De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen)

Permeke ligt op 3 minuten wandelafstand van het Centraal Station in Antwerpen en is makkelijk bereikbaar met tram en bus. Er is een fietsenstalling op het binnenplein en op het De Coninckplein. Meer info www.permeke.org/bereikbaarheid.

Deelnameprijs - € 25 (incl. deelnemersmap, koffie, broodjeslunch en afsluitende borrel)

Inschrijven kan online tot en met 13 mei via deze link.

Idioma principal:
Tipo de evento: 
Evento de desarrollo profesional
Precio de la inscripción: 
No
Fecha límite para la inscripción: 
13/05/2016
Evento en Internet: 
No
Organizado por: 
De Rode Antraciet vzw i.s.m. Iedereen Leest en Het Lezerscollectief
Cantidad de asistentes: 
100 - 200
Grupo objetivo: 
Profesores, estudiantes, investigadores de andragogía
Redes y organizaciones dedicadas al aprendizaje de adultos
Redes y organizaciones dedicadas al aprendizaje de adultos
Proyectos y asociaciones
Autoridades políticas
Profesionales de medios
Tema tratado:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn