Pasar al contenido principal
Event Details
20 May
2016

Studiedag (Samen) lezen in de gevangenis

België
Antwerpen
to

Op 20 mei 2016 organiseert De Rode Antraciet vzw i.s.m. Iedereen Leest en Het Lezerscollectief een studiedag waarin de werking en het belanBibMerksplasgevang (Kopie)g van het gevangenisbibliotheekwerk in Vlaanderen en Brussel centraal staat. Een gevangenisbibliotheek geeft gedetineerden toegang tot een brede waaier van boeken. Voor gedetineerden is goede en actuele informatie onontbeerlijk, ter voorbereiding van hun re-integratie in de samenleving. Maar ook romans, verhalen en poëzie kunnen van grote betekenis zijn. Boeken bieden kans om buiten de muren van de gevangenis te kijken, te reizen, andere perspectieven te leren kennen, zich in te leven in andere personages, of zelfs ‘geestelijk’ te ontsnappen.

Keynote-spreker Dr. Frank Hakemulder, als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht, focust in zijn lezing op de effecten van lezen. Internationaal onderzoek toont aan dat het lezen van literatuur impact kan hebben op het empathisch vermogen van lezers. Deze dag biedt verder ook inzichten in de uitdagingen en knelpunten in het actuele gevangenisbibliotheekwerk in Vlaanderen en Brussel. Criminologe Aline Bauwens, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, gaat in op het belang van positieve en perspectiefbiedende projecten in een gevangeniscontext. Dirk Terryn, coördinator van Het Lezerscollectief, vertelt over de verbindende kracht van het samen lezen van verhalen en poëzie en over ‘The Reader Organisation’.Frederik Janssens, cultuurfunctionaris bij de Rode Antraciet vzw, gaat nader in op de ‘samen lezen-projecten’ die sinds 2013 in gevangenissen plaatsvinden en laat ons kennismaken met een voorleesproject met gedetineerde vaders of moeders die voorlezen aan hun kind(eren). In workshops ervaren deelnemers samen met ervaren leesbegeleiders de eigenheid van ‘samen lezen’. En we presenteren het gevangenisproject ‘voorleesverhalen van vaders en moeders’. Auteur Annelies Verbeke sluit de dag af.

PRAKTISCH

Vrijdag 20 mei 2016, van 9.30 tot 16.30 uur.In Permeke Bibliotheek Antwerpen (De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen)

Permeke ligt op 3 minuten wandelafstand van het Centraal Station in Antwerpen en is makkelijk bereikbaar met tram en bus. Er is een fietsenstalling op het binnenplein en op het De Coninckplein. Meer info www.permeke.org/bereikbaarheid.

Deelnameprijs - € 25 (incl. deelnemersmap, koffie, broodjeslunch en afsluitende borrel)

Inschrijven kan online tot en met 13 mei via deze link.

Event Details
Estado
As planned
Tipo de evento
Evento de desarrollo profesional
Sitio web del evento
Organiser name
De Rode Antraciet vzw i.s.m. Iedereen Leest en Het Lezerscollectief
Cantidad de asistentes
100 - 200
Grupo objetivo
Docentes, estudiantes, investigadores en andragogía
Redes y organizaciones dedicadas al aprendizaje de adultos
Redes y organizaciones dedicadas al aprendizaje de adultos
Proyectos y asociaciones
Autoridades políticas
Profesionales de medios
Tema tratado
Precio de la inscripción
No

Tener un evento en mente?

¡No dudes en hacerlo! ¡Haz click en el link que aparece debajo y sugiere ahora un evento!

Últimos debates

Enfoques temáticos de la EPALE 2021. ¡Empecemos!

Os invitamos a enriquecer con vuestras aportaciones y conocimientos lo que va a ser un año intenso. Empecemos por participar en este debate en línea. El debate en línea tendrá lugar el martes 9 de marzo de 2021 de 10 a 16 horas CET. La discusión escrita será introducida por un directo con una introducción a los focos temáticos de 2021, y será presentada por Gina Ebner y Aleksandra Kozyra de la AEEA en nombre del Consejo Editorial del EPALE.

Más

Discusión de EPALE: Aprendizaje mixto en la educación de adultos

En este contexto, el jueves 26 de noviembre de 2020, a partir de las 10.00 horas hasta las 16.00 horas CET, EPALE acogerá un debate en línea sobre el aprendizaje mixto en la educación de adultos. El debate tendrá un nuevo formato, comenzando a las 10 con una transmisión en vivo de 30 minutos, acompañado y seguido por el debate sobre los comentarios de la plataforma.

Más

Debate en EPALE: inclusión social de la población envejecida y aprendizaje intergeneracional

El miércoles 28 de octubre, a partir de las 10 a.m. CEST, EPALE acogerá un debate en línea sobre la inclusión social de la población envejecida y el aprendizaje intergeneracional. Los comentarios estarán abiertos el 19 de octubre para que los participantes puedan presentarse y enviar sus comentarios con antelación. ¡Únete a nuestro debate en línea!

Más