News
Noticias

European Senior Exchange voor vrijwilligers

Logo_245
Sinds jaren ben ik vrijwilliger in allerlei organisaties, groot en klein, en heb ik op vrijwillige basis bepaalde opdrachten uitgevoerd. Het vrijwilliger zijn, zit in mijn DNA ingebakken. Gans mijn leven is getekend door vrijwilligerswerk o.a. humanitaire zendingen e.a.. Na deelgenomen te hebben aan een prachtig Erasmus+ KA2-project met enkele buitenlandse partners enkele jaren geleden, was het aan ons. Een paar vrijwilligers richtte een eigen VZW “HIHTAST VZW” op. We wilden vrijwilligerswerk waaraan we deel hadden gemaakt verderzetten onder eigen regie. 

 

Ons doel is Europese senioren te helpen, te leren en te ondersteunen om het digitaal gat dat meer en meer ontstaat door de altijd verdere digitalisering te dichten. In het vorig Erasmus+ KA2-project zijn we daar buitengewoon goed in geslaagd en ben ik zelfs daarna als vrijwilliger nog een maand naar de Italiaanse partner geweest om daar de cursus informatica te helpen oprichten, eveneens voor een week naar Lissabon. Bij een eerste aanvraag onder onze naam HIHTAST – Hand In Hand To A Social Tomorrow, hadden we geen geluk. Maar we besloten nieuwe partners te zoeken om vorig jaar een nieuwe aanvraag in te dienen, ditmaal onder de naam European Senior Exchange. Deze aanvraag werd goedgekeurd. In dit Erasmus+ KA204-project willen we kijken bij onze partners hoe zij erin slagen om telkens weer vrijwilligers aan te trekken en te houden, welke methodes ze gebruiken bij het lesgeven en wat hun ervaring is bij het uitwisselen van lerende senioren en ook van de leraars. Ten tweede willen we onze lerende senioren laten kennismaken met senioren van onze partners om zo hun kennis, hun interessegebied uit te breiden. Een deel is natuurlijk ook weggelegd voor de cultuur van deze landen.

Hierbij het verslag van de Kickoff meeting (van 30 november tot 4 december), die wegens de corona-maatregelen per videoconferentie gehouden werd in plaats van in Gent.

 

Rudy Rosseau is sinds enkele jaren actief bij de niet-formele volwassenenvorming, eerst als lerende en sinds een drietal jaren ook als vrijwilliger-begeleider bij de lessen informatica- tablet en Smartphone voor volwassenen aan het PCVO/Het Perspectief in Gent (sinds kort Het Groeipunt). Hij nam deel aan de kickoff. Dit is zijn verslag:

Slechts een paar dagen voor de start van het project European Senior Exchange werd mij voorgesteld om deel te nemen aan het project voor de HIHTAST-organisatie. Ik heb onmiddellijk toegezegd. Het was even spannend om de volledige groep te zien samenkomen op het internet, maar dat viel al bij al mee. Na een verwelkoming en de voorstelling van de deelnemers, volgden een aantal richtlijnen en een agenda voor de komende dagen. In de volgende dagen werden er verschillende voorstellingen gegeven door CDI Univerzum uit Ljubljana Slovenië; Inicijativa uit Zagreb Kroatie;  Ljudska Univerza uit Kranj Slovenië en Agora uit Padua Italië. Mij bleven vooral de uitleg over de Callan-methode bij (Inicijativa Zagreb), alsook de uitleg over het rekruteren en leiden van vrijwilligers (Kranj Slovenië en Agora Italië) en de zeer hoogstaande technische vaardigheden van de ploeg CDI uit Ljubljana in herinnering.

Samengevat: zeer interessante dagen, voor herhaling vatbaar zowel live als via een internet conferentie.

 

Login (1)

Users have already commented on this article

Inicia sesión o Regístrate para publicar comentarios.

¿Quieres escribir un artículo?

¡No dudes en hacerlo! ¡Haz click en el link que aparece debajo y comienza a publicar un artículo nuevo!

Últimos debates

Adults' Employment and Inclusion international Congress by public official institution, Totally free of charge, English - Spanish, Virtual and Face-to-face

International, Conference, official, free , English, Spanish, Virtual, Face-to-face, Adult, Education

Más

¿Es posible una nueva metodología de formación online para desempleados con discapacidad?

El proyecto europeo LABOTRANS así lo ha testado. Abrimos debate a raiz de la JORNADAS “INNOVACIÓN EN E-LEARNING PARA LA INSERCIÓN LABORAL DE DESEMPLEADOS CON DISCAPACIDAD”

Más