chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Recurso

Onderzoek rond laaggeletterdheid door CTO en HIVA

Idioma: NL

Enviado por NSS EPALE Vlaanderen

Laaggeletterde nieuwkomers in Vlaanderen staan voor een dubbele uitdaging: niet alleen moeten ze een nieuwe taal leren, ze moeten ook leren lezen en schrijven in die nieuwe taal. Taal- en geletterdheidstrajecten zijn niet voor iedereen succesvol en leiden niet altijd tot duurzame en succesvolle participatie in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

Het Centrum voor Taal & Onderwijs (CTO) van de KU Leuven bundelde de krachten met het HIVA om vanuit een interdisciplinaire bril nieuwe onderzoeksgebaseerde impulsen te kunnen geven aan het huidige beleid.

  • Het rapport Laaggeletterdheid bij nieuwkomers in de Belgische asielopvang: een verkennende analyse geeft een uniek en tot hiertoe onbestaand beeld van de groep nieuwkomers in België die moeite heeft met lezen en schrijven en van de (extra) hindernissen die ze hierdoor tegenkomen vanaf hun aankomst in België. Lees hier het rapport en de aanbevelingen.
  • Ook laaggeletterde nieuwkomers op weg naar werk ondervinden heel wat hindernissen. Met steun van ESF probeerden we deze groep meer perspectief te bieden via het opzetten van een non-formeel aanbod dat niet expliciet focust op geletterdheid of taalverwerving Nederlands, maar wel belangrijke oefenkansen biedt via een lerend netwerk waarin het verwerven van arbeidscompetenties centraal staat. Vanaf oktober lees je er alles over in het rapport Lerend netwerk als sleutel voor een betere arbeidsmarktintegratie van niet-gealfabetiseerde anderstaligen?
Autor(es) del recurso : 
Hannelore Hooft, Hanne Vandermeerschen, Saena Chakkar, Goedele Vandommele, Mariet Schiepers, Peter de Cuyper
Fecha de publicación:
Jueves, 10 Septiembre, 2020
Idioma del documento
Tipo de recurso: 
Estudios e informes
País:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email