chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Blog

Az EPALE kiemelt témája: Alapkészségfejlesztés

29/06/2020
por Györgyi Bajka
Idioma: HU
Document available also in: EN FI ET PL DE EL NL SL CS MT HR LV PT SK

EPALE focus: Basic Skills Learning Provision

Az EPALE kiemelt témája 2020. júliustól szeptemberig az alapkészségfejlesztés szerepe az oktatáspolitikában

A hatékony alapkészségek elsajátítását célzó és abba történő befektetés kritikus jelentőségű a COVID-19 utáni korszakban.

Az alapkészégek (írás, olvasás, számolás és digitális készségek) szerte Európában szakpolitikai prioritássá váltak, valamint az Európai Tanács által 2016-ban elfogadott, a kompetenciafejlesztési pályákról szóló ajánlás középpontjában is megtalálható ez a szempontrenszer. Európában a felnőtt népesség közel 20%-ának nehézséget okoz az olvasás, írás, számolás és a digitális eszközök alkalmazása. Közel hasonló arányban (22%) vannak az alacsonyan képzettek az Európai Unióban, akik munkanélküliség szempontjából veszélyeztetettnek tekintendők. A kompetenciafejlesztési pályákról szóló ajánlás ezeket a problémákat célozza meg, és arra bátorítja a tagállamokat, hogy olyan átfogó szakpolitikákat alakítsanak ki, amelyek biztosítják az alapkészségek elsajátításához történő hozzáférést mindenki számára, továbbá támogassák a rászorulókat egy legalább középfokú végzettség megszerzésében.

A mostani COVID-19 krízis új megvilágításba helyezte az alapkészségeket. Feltárta, milyen fontos szerepet játszanak abban, hogy a polgárok, közösségek és társadalmak rugalmasan tudjanak reagálni a váratlan és destruktív helyzetekre, és alkalmazkodni tudjanak a változó körülményekhez.

A koronavírus járvány az emberek életének olyan fontos területeit érintette, mint az egészség, munka, társadalmi jólét és anyagi helyzet. A járvány kezelését célzó intézkedések következtében sokan elveszítették munkájukat, vagy olyan digitális váltásra kényszerültek, amit nem lehetett előre látni. Mások számára a digitális információ és a média tartalmak értelmezése, személyes és családi pénzügyeik kezelése, valamint pénzügyi döntések meghozatala játszott fontos szerepet. Sok ember számára kihívást jelentett a COVID-19 krízishez kapcsolódó egészségügyi információk feldolgozása. Nehézséget okozhatott a helyzetfelmérés és a hatósági intézkedések betartása, így a járvány további terjedésének lassítása is. Az alacsony szintű alapkészségekkel rendelkező európai állampolgárok még kiszolgáltatottabbá válnak egy ilyen kritikus időben. Az ilyen világméretű kihívások hatékony kezelése a társadalom együttes fellépését igényli. Az alapkészségek biztosítása mindenki számára nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy megbirkózzon a jelenlegi és jövőbeli társadalmi, egészségügyi, környezeti és gazdasági kihívásokkal. A hatékony szakpolitikák bevezetése jelentős abban az értelemben is, hogy támogatják a globális társadalmi és gazdasági fenntarthatóságot.

Az alapkészségek transzverzálisak. Nem csak az oktatási területen van jelentőségük, hanem a foglalkoztatás, egészségügy, társadalmi és környezeti területeken is. A koherens politikai intézkedések kidolgozásához, amelyek támogatják az alapkészségek hiányával küszködő embereket, nem csak az Upskilling Pathways sikeréhez járul hozzá, hanem az ellenállóbb és befogadóbb társadalmak felépítéséhez is.

 

Ebben az összefüggésben mutatjuk be a 2020-as év kiemelt témáját; javuló alkalmazkodóképesség az alapkészségek fejlesztése révén:

 • kritikus szövegértés,
 • egészségügyi ismeretek, 
 • pénzügyi kultúra, 
 • matematikai műveletek,
 • alapvető digitális készségek.

2020. szeptember 16-17-én Önnek is alkalma nyílik arra, hogy csatlakozzon az online beszélgetésünkhöz a fenti témában. 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Mostrando del 1 - 2 al 2
 • Imagen de Teodor GHITESCU
  Competența este mărimea prin care se evaluează nivelul de cunoaștere științifică sau dogmatică a formatorilor și formabililor si are trei componente:
  1. componenta informațională, adică nivelul de cunoaștere descriptivă și evaluativă a realității de interes;
  2. componenta aplicativă, adică nivelul deprinderilor (motrice, intelectuale, .....) de utiliza componenta informațională, pentru a produce, cu premeditare, transformările dorite în realitatea de interes;
  3. componenta experimentală, adică nivelul de repetabilitate a deprinderilor într-un context profesional stabil, ce  conduce la transformare a deprinderilor în reflexe condiționate, pentru atingerea performanței.
  Niciuna din aceste componente nu are proprietățile mecanice: longitudinalitate și transversalitate, pentru a le folosi drept criterii de clasificare!
  Lipsa de rigurozitate în utilizarea corectă a semanticii conceptelor, a regulilor de definire și clasificare a entităților - obiecte ale educației, folosirea barbarismelor, dogmatizarea conținuturilor,  sunt câteva din gravele erori ale educației, cu efecte intelectuale, de multe ori devastatoare.
  Calea de evitare a unor asemenea neconformități este alinierea pregătirii pedagogice și a cunoașterii, în general, la filosofia de vârf actuală, filosofia sistemică, având două curente: cibernetic - Norbert Wiener (accesibil la cel mult 10 % din formatori si formabili) si realist - Jay Forrester (accesibil oricărui absolvent de liceu, educat în viziune sistemică).
  Iată o scurtă prezentare: 

 • Imagen de Éva Szederkényi
  Fontosnak tartom a kritikus szövegértést; meglátásom szerint nélküle nincs digitális készségrendszer sem.