chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Blog

A munkahelyi egészségmegőrzés kiemelt fontossága COVID idején

21/04/2020
por Adrienn Kiss-Márton
Idioma: HU

Munkahelyi egészségfejlesztés témakörben már írtam cikket erre a platformra. Akkor kitértem rá, hogy a WHO szerint négy fő betegség vonatkozásában érdemes a munkahelyi egészségfejlesztést megvalósítani. Ezek a betegségek a kardiovaszkuláris betegségek, a cukorbetegség, a rák, a légző szervi betegségek (pl. asztma). 2020. I. negyedévében azonban a fókusz hazánkban is megváltozott. Az egészségfejlesztés fő vonulata egy másfajta egészségmegőrzés lett, melyben kiemelkedő szerepet a higiéniás előírások betartása kapott. A szerencsésebb munkavállalók home office-ba mehettek, de akadnak szép számmal olyan dolgozók is, akik számára a home office kivitelezhetetlen. Nekik továbbra is be kell járniuk dolgozni. Az utóbbiak is szerencsésnek mondhatóak, hisz még van munkájuk. De a COVID munkaerőpiacra gyakorolt hatásairól majd egy másik cikkben írok. Most azt szeretném bemutatni egy gyakorlati példán keresztül, hogy a munkáltató hogyan, milyen eszközökkel igyekszik megvédeni munkavállalóit a fertőzéstől, vagy legalábbis a fertőzés kockázatát minimálisra csökkenteni. A példámban szereplő cég egy gyártó üzem.

Természetesen oktatással lehet és érdemes átadni a tudást a munkavállalók számára. Képzésre, tájékoztatásra rengeteg platformon sor kerülhet. Az eszközök tárháza szinte végtelen, pl.: az offline faliújság, a cég saját újsága, az intranet, az e-mailes tájékoztató, ma már az sms-es tájékoztatás, sőt a chatbotok is bevethetőek. Azonban mielőtt döntünk a felületről, érdemes egy pillantást vetnünk a célcsoportra, illetve a tervezett akció költségvonzata sem elhanyagolható szempont. Esetünkben egy kisebb létszámú, max 50 fős vidéki gyárat vizsgálva az oktatás, edukálás több fronton is megvalósult, megvalósul a mai napig is. Eszközök tekintetében a hatékony, alacsony költségvetésűek kerültek előtérbe. Tartottak előadást, rendszeresen beszélnek, beszélgetnek a munkatársakkal, piktogramok kerültek ki a gyáregység falaira, valamint nyomtatott formában is kifüggesztették az úgynevezett COVID kézikönyvet. De miről is érdemes előadást tartani, illetve mit érdemes szerepeltetni a COVID kézikönyvben?

A híradásokból, hírportálok írásainak olvasását követően már mindenkinek olyan érzése van, hogy mindent tud a COVID-ról. Nem árt azonban röviden összefoglalni, tudatosítani a vírus főbb jellemzőit, mint például a terjedés módja, az ismert lappangási idő, a megelőzés lehetőségei. A prevenció kapcsán fontos, hogy a munkavállalók  ábrák, piktogramok segítségével, illetve azok szöveges magyarázatával mutassák be a helyes kézmosás lépéseit folyóvíz alatt, a kézfertőtlenítés lépéseit (amennyiben nem áll módunkban folyóvíz alatt kezet mosni), a köhögés helyes módját (könyökhajlatba vagy zsebkendőbe), az orrfújás után a szennyezett zsebkendő azonnali kidobását. Ezek a lépések, amikről azt gondolnánk, vagy gondoltuk, hogy mindenki tudja, magától értetődő alap dolog, nem szükséges ezeket oktatni, most mégis kiemelt jelentőségű és igen fontos, hogy minden apró részletre odafigyeljünk ezekkel kapcsolatban. Az összes többi megelőző lépésről csak ezt követően érdemes beszélni.

A gyáregységben több ember dolgozik egy időben egy helyen. A gyártó berendezések, az irodákban az íróasztalok elhelyezése okán a munkavállalók többnyire 1,5 m távolságban vannak egymástól, azonban ők nem növények, akik egyhelyben állnak/ülnek egész nap, így fontos felhívni a figyelmüket arra, hogy a maszk hordása elengedhetetlen. Ahhoz azonban, hogy a maszk valóban betöltse a kívánt funkciót, lényeges, hogy azt helyesen használják. Így az oktatás során kitértek a különféle, a gyárban használatos maszkok helyes használatára, gondot fordítva azok előírásszerű felvételére és levételére egyaránt.

Milyen egyéb intézkedések kerültek bevezetésre, amikre a normál működés során nem lenne szükség, vagy nem ekkora mértékben?

A megelőzés kapcsán, a munkatársak egészégének megőrzése érdekében minden reggel sor kerül lázmérésre és csak láz és tünetmentes kollegák léphetnek a gyár területére. A munkavállalók utazási előzményei is rögzítésre kerülnek, természetesen ezzel összefüggésben a cég GDPR szabályzatát is szükséges volt módosítani.  

A takarító személyzetre is több munka várt, így gyakrabban szükséges a fertőtlenítés az előterekben, a konyhában, öltözőben, gyártósoron, közös helységekben, irodákban (billentyűzet, nyomtató, fénykapcsoló, stb.), mosdókban, be-kijáratok felületein (ajtóoszlopai, villanykapcsolók, korlátok).

Természetesen a munkavállalók élete a munkahelyen kívül is folytatódik, így fontos megvizsgálni a munkavállalók utazási szokásait a munkahelyre, illetve onnan az otthonaikba. A többség személygépkocsival közlekedik, vannak, akik többen utaznak ugyanazon autóval, illetve olyanok is akadnak, akik tömegközlekedéssel oldják meg az ingázást. Az utóbbi esetekben a maszk hordása a gyár területén kívül továbbra szükséges, míg az otthonukba nem érnek, illetve mikor az otthonukból kilépnek.

Fontos a munkavállalókban tudatosítani, hogy a munkahelyen bevezetett megelőző, óvintézkedéseket, mint a gyakori kézmosás, a köhögés, tüsszentés helyes módja, stb., otthon is folytassák, tanítsák meg rá gyermekeiket, családtagjaikat. Amennyiben ezt sikerül kivitelezni, akkor az ékes bizonyítéka lesz a munkahelyi egészségfejlesztés családokra gyakorolt hatása fontosságának. Mert véleményem szerint eredményeket, hosszútávon fenntartható sikereket csak úgy tudunk elérni, ha összefogunk és ezt az összefogást mikroszinten, azaz a családok szintjén kezdjük el megvalósítani.

A bejegyzésem végén itt is felteszem a kérdést, hány munkáltató gondolt arra, hogy a home office-ba küldött munkavállalók részére is küldjön, tartson oktatást az egészségmegőrzés témájában?

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Mostrando del 1 - 2 al 2
  • Imagen de Alexandra Szabo
    Nagyon fontos, hogy az egészségmegőrzéssel kapcsolatos információk eljussanak a munkavállalóhoz akár a homeoffice-ban, akár a munkahelyen dolgoznak, lényeg, hogy a tájékoztatás megtörténjen. A hiteles tájékoztatás ráadásul elejét veheti a felesleges aggályoskodásnak, vagy túlzásoknak. A munkáltatók ehhez például segítségül hívhatják az üzemorvost, aki ha személyes kapcsolatban van a munkatársakkal olyan forrás lehet, akire hallgatnak a munkavállalók.
  • Imagen de Éva Szederkényi
    Valóban, más célcsoportra fókuszált a kampány és az intézkedések is (65 év felettiek). Az aktív dolgozókra is figyelni kell, különösen, ha ők is legyengülnek, akár mentálisan, akár fizikailag, kitettebbek lesznek a vírusnak.