chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Blog

LINK – Mesterséges intelligencia és kultúra?!

12/03/2020
por Györgyi Bajka
Idioma: HU
Document available also in: DE EN ES

Olvasási idő: kb. 3 perc - olvasd, lájkold, kommentáld!

Eredeti nyelv: német

KI-Schule

   

A kultúra meghatározza a jövőt

2018 nyarán a LINK elnevezésű új támogatási program kidolgozásával a Stiftung Niedersachsen [Alsó-Szászország Alapítványa] kísérleti jelleggel kutatóútra indult, azzal a céllal, hogy az alsó-szászországi kulturális szereplőket a mesterséges intelligencia témájával való számvetésre ösztönözze, melynek során megvizsgálják a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségeit a művészet és a kultúra terén. A program egy bevezető konferenciával indult 2019 májusában. Ezt egy alkotóművészek számára szervezett, mesterséges intelligenciával foglalkozó iskola követi 2019 novemberétől 2020 májusáig. A program része továbbá legfeljebb öt, művészek és tudósok együttműködésével megvalósuló projekt kidolgozása és támogatása is.

 

A kultúra és a mesterséges intelligencia közötti együttműködés elindítása

A bevezető konferenciát 2019 májusában tartották 165 alkotóművész és a kultúra iránt érdeklődő, adatokkal foglalkozó tudós részvételével. Az első napon a résztvevőket hét előadáson vezették be a témába, este pedig a művészeti egyesületben (Kunstverein), az irodalom házában (Literaturhaus) és a helyi moziban megtartott, széles körű kulturális program keretében ismerkedhettek a mesterséges intelligencia világával. A második napon a résztvevők ágazatok szerint megszervezett workshopok keretében, gyakorlati példák alapján folytatták a vitát, amelynek során új kapcsolatokat alakíthattak ki és projektötleteket gyűjthettek a mesterséges intelligencia saját alkalmazásaihoz.

 

A mesterséges intelligenciával foglalkozó iskola: Picasso-képek festése Pythonnal

A mesterséges intelligencia kulturális téren való alkalmazásának lehetőségei elemzési és kreatív szempontból szinte korlátlanok. Segítségével „új” Rembrandt- vagy Picasso-művek hozhatók létre, be lehet fejezni Beethoven tizedik szimfóniáját, és további szonetteket lehet írni Shakespeare stílusában. Ahhoz, hogy az alkotóművészek saját munkaterületükön kipróbálhassák a mesterséges intelligenciát, először is programozási ismeretekre és egy módszerkatalógusra van szükségük.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó iskolában a gépi tanulási modellek kulturális területen történő fejlesztésének alapjait gyakorlati projektek keretében oktatják. A tanfolyam első négy hónapjában a résztvevők először a zene, a képzőművészet és az irodalom világából választott projektek alapján megismerkednek a munkamódszerekkel, és végrehajtják az első művészeti kísérleteket. A következő két hónapban a megszerzett ismeretek segítségével a többi résztvevővel közösen és az oktatók támogatásával egyéni projekteket valósíthatnak meg.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó iskola olyan alkotóművészeknek szól, akik érdeklődnek a technológia iránt, de nem feltétlenül rendelkeznek megfelelő képzettséggel. A kis létszámú csoportokra bontott tanfolyamon húszan vehetnek részt. A képzési program online előadások és programozási feladatok formájában valósul meg, amelyeket a heti konzultáció és a havonta egyszer, Hannoverben megtartott tömbösített oktatás egészít ki, ahol tisztázzák a kérdéseket, és tanácsadást nyújtanak. Mivel a program során ingyenes online eszközöket használnak fel, a résztvevőknek csupán egy saját laptopra van szükségük. A fő programozási nyelv a Phyton, amely számos könyvtárat és eszközt biztosít az újszerű kulturális projektek kidolgozásához.

 

Időközi következtetés

A 20 résztvevőből ketten zenével foglalkoznak, négyen múzeumokból érkeztek, egy résztvevő építész, egy irodalmár, öten képzőművészek, négyen színházi, ketten filmes háttérrel rendelkeznek, egy résztvevő pedig az oktatás területéről érkezett. A résztvevők motivációinak köre és saját projektelképzeléseik éppolyan változatosak, mint előzetes ismereteik és tapasztalataik. A hét osztálytermi napból már az elsőn kiderült, hogy egyes résztvevők érdeklődési területei jelentős átfedésben vannak egymással, és a tanfolyam további részében közös projekteken tudnak dolgozni.

Miután sikerült eloszlatni a kezdeti kétségeket, a tanfolyam előrehaladásával kirajzolódtak a valóban ismeretlen tartalmak illetően, és a résztvevők pontosabb kérdéseket tudtak feltenni. Mivel a további tartalmi fejezetek során számos elem ismétlődni fog, könnyebb lesz teljesíteni a feladatokat. Nemcsak lehetséges, hanem célszerű is megtanítani az algoritmusok programozását az alkotóművészeknek, hiszen sajátos látásmódjuknak és egyéni munkamódszereiknek köszönhetően más eredményeket érnek el és más kérdéseket tesznek fel az adatokból álló anyagokkal kapcsolatosan, mint az informatikusok.

 


A szerzőről: Dr. Tabea Golgath a múzeumokért és a művészetért felelős előadó a Stiftung Niedersachsen alapítványnál, továbbá a LINK támogatási program vezetője. A Stiftung Niedersachsen mint tartományi kulturális alapítvány a művészet, a kultúra, a tudomány és a képzés területén vállal szerepet Alsó-Szászországban. Nonprofit projektek támogatásával erősíti a tartomány kulturális sokszínűségét, és tíz saját program keretében folytat operatív tevékenységet.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Mostrando del 1 - 1 al 1
  • Imagen de Dagmar Wenzel
    Dieser Kurs ist für viele Kulturschaffende ein forderndes Angebot. Doch der kreative und experimentelle Zugang zum Thema bringt viele Einsichten und eröffnet so manche Möglichkeiten, die ohne die KI-Schule für Kunst und Kultur nicht denkbar gewesen wären. Und, last but not least, ist erstaunlich, wie viele Kulturschaffende durchaus schon ihre Werke mit Hilfe ihrer Programmierkenntnisse gestalten und schaffen.