chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Blog

Hív a vasút, vár a MÁV! - Interjú a Baross Gábor Oktatási Központ vezetőjével

27/02/2020
por Anildo Vedovatti
Idioma: HU
Document available also in: DE EN FR

Olvasási idő kb. 8-10 perc – Olvasd, lájkold, kommentáld!

A magyar és a német EPALE Nemzeti Támogató Szolgálat közös témahetet hirdetett, amelynek fókuszában a munkahelyi tanulás áll. Kiss Annamária, az EPALE magyarországi nagykövete interjúsorozatot készített öt olyan szervezettel, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek munkavállalóik képzése terén.

A Baross Gábor Oktatási Központ (továbbiakban: BGOK) a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. (továbbiakban: MÁV SZK) szervezeti egysége. A MÁV SZK és további négy nagyvállalat, a MÁV Zrt.[1] és a MÁV START Zrt.[2] a MÁV FKG Kft. és a MÁV HÉV Zrt. alkotja nagyrészben a MÁV-csoport tagjait. A BGOK feladata, hogy képzéseket biztosítson a fent említett csoporttagok számára, mindemellett pedig a saját – közel 200 fős – állományának hatékony fejlesztése is kiemelt célja. Dobás László oktatási központvezető mutatta be a BGOK kiterjedt tevékenységi körét.

Mióta zajlanak képzések a Baross Gábor Oktatási Központon belül?

Az épületet – kifejezetten a vasutasok képzése érdekében – 130 éve Baross Gábor adományozta a MÁV-nak, tehát attól kezdve zajlottak itt tiszti képzések. Fordulópontként említhető a 2014-es év, mikor a BGOK kivált a MÁV-ból és csatlakozott a 2013-ban megalakult MÁV SZK-hoz, ahova jelenleg is tartozunk. Innentől kezdve szolgáltatóként veszünk részt a MÁV-csoport oktatásaiban.

Milyen oktatási tevékenységet lát el a szervezet a MÁV-csoport keretein belül?

A BGOK elsősorban a vasútszakmai képzéseket biztosítja a MÁV-csoport vállalati számára. Mindhárom megrendelő vállalatnak van saját képzés szervezési részlege, akik a saját képzési tervük összeállításáért és a külső képzések, konferenciák  megrendelésért felelősek. A képzési tervek közül a BGOK megkapja azokat, amelyek megvalósításához megfelelő erőforrással rendelkezik. Ebből pedig egy éves képzési naptár kerül összeállításra.

Három fő tevékenységi körünk van: alapképzés, időszakos oktatás és iskolarendszerű képzési tevékenység és ehhez jön negyedikként az e-learning. Az új munkavállalóknak kötelező alapképzésben részt venniük, amely a munkába állás előtti szakmai képzést jelenti. Az alapképzések időtartama változó; lehet három hónap, de akár több, mint másféléves is. Általában a nehezebb képzéseinket úgy szoktuk indítani, hogy kapnak egy-két hét felkészítőt, ami alatt a vasút nyelvezetével ismerkednek meg, és csak ezután következik a szakmai képzés.

A második kategória az időszakos oktatásokat foglalja magában. A vasút egy veszélyes üzem, így a kapcsolódó munkakörök betöltésének egyik jogszabályi feltétele az évenkénti kötelező továbbképzésen való részvétel. Például egy váltókezelőnek 30 órás kötelező oktatáson kell részt vennie, hogy a meglévő tudását szinten tartsa. Számunkra ez a feladat közel 25.000 munkavállaló képzését jelenti, többnyire frontális oktatás formájában. Jelenleg azon dolgozunk, hogy ezeknek ez elvégésére e-learning keretek között is lehetőség nyíljon.

Az iskolarendszerben, nappali tagozaton tanuló diákokkal szakoktatói tevékenységünk ellátása során kerülünk kapcsolatba, amely a harmadik nagy kategóriát képezi feladatkörükben. Ennek keretében tanműhelyekben sajátíthatják el a diákok az adott szakmához kapcsolódó gyakorlati ismereteket.

Mindezeken felül régi hagyományokra tekint vissza a vasúton belül a felsőfokú tiszti képzés. Ez nem a felsőoktatás részét képezi, hanem ez a vasúton belüli felsőfokú képzés, amely ebben az épületben már 130 éve zajlik.

Negyedik főtevékenységi körünknek tartom az e-learning képzéseinket, melyekre az elmúlt időszakban egyre nagyobb megrendelői igény van. Munkavédelem, tűzvédelem és ehhez kapcsolódó témákban saját fejlesztésű tananyagaink állnak rendelkezésünkre, de az elmúlt időszakban vasúti témákban is megkezdtük a digitális tananyagok fejlesztését. Ezekre példák a honlapunkról elérhetőek.

Az e-learning főként az irodai tevékenységet ellátó több, mint 10.000 főt számláló munkavállalóink körében bír relevanciával. Számukra még rendelkezésre állnak digitális készségfejlesztéshez – például SAP rendszer használatához – kapcsolódó tananyagok is. Az elmúlt évben 100.000-nél több jelentkezést rögzítettünk a képzések vonatkozásában, ami azért egy jelentős mennyiség.

Milyen jellegű tartalmak átadására kerül sor az időszakos oktatások alkalmával?

A vasút, utasítás elvű, működő vállalat – a vasúti biztonság okán – ezáltal fontos nálunk a munkavállalók utasítással kapcsolatos ismereteinek folyamatos szinten tartása. Az időszakos oktatásokon általában átvesznek egy adott részt meghatározott szakterület alapján. Ide tartoznak a balesetek elemzései is, hogy felkészítsük a kollegáinkat arra, hogy mire kell jobban odafigyelniük munkavégzés közben. A célunk ezzel egyértelműen a baleset-megelőzés.

Hogyan jelentkeznek a munkavállalók a képzésekre?

A már említett képzési naptár tartalmazza adott időszakban az adott képzés kezdőidőpontjait. Például, ha váltókezelő kell valamelyik cégnek, akkor mi tájékoztatjuk őket a képzés indulásáról és helyszínéről. Az információt általában e-mailen és az informatikai rendszereken keresztül osztjuk meg a képzési részlegekkel, akik összesítik és továbbítják felénk a jelentkezők számát és adatait.

Hogyan épül fel az oktatást támogató rendszere a BGOK-nak?

A humán erőforrást tekintve közel 100 főállású oktatóval rendelkezem, 30 fő tanfolyamszervezővel, 40 fő iskolarendszerű szakoktatóval, illetve 7 fő e-learning tananyagfejlesztővel és képzésfejlesztővel.

A budapesti központi épületünk mellett további öt magyarországi nagyvárosban rendelkezünk képzési helyszínnel: Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen. Emellett Budapesten, Szombathelyen és Miskolcon szállásaink is vannak, ami biztosítja, hogy a munkavállalókat hosszabb időtartamon keresztül futó tanfolyam esetében is el tudjuk szállásolni. Az infrastruktúrához hozzátartozik, hogy több városban rendelkezünk tanműhellyel is, úgy, mint Budapest, Szolnok és Újszász. Az oktatási infrastruktúra fejlesztésén jelenleg is dolgozunk. Az elmúlt időszakban megnyitottunk egy új oktatási helyszínt Budapesten, ahol valóban 21. századi környezetben tudunk oktatni.

A képzések adminisztrációja informatikai támogatást élvez. SAP rendszert használunk, ebből is a Learning Solution elnevezésű rendszert. Itt minden, a képzésekhez közvetlenül kapcsolódó dokumentum előállítható, illetve a megrendelőink is összeköttetésben állnak ezzel a rendszerrel. Amikor indítunk egy képzést, az megjelenik a felületen és a regisztrációt a megrendelők képzési osztályai végzik el. A regisztrált résztvevők adataiból oktatási naplókat, felnőttképzési szerződést stb. tudunk készíteni.

Milyen formában valósul meg a képzők képzése?

Mint már említettem, a vállalatcsoporton belüli belső képzések nagy részét a szervezetünkben dolgozó 100 fő oktató látja el, ezért fejlesztésük kiemelt területet jelent számunkra. Általában egyetemeket szoktunk megbízni a képzők képzésének lebonyolítására. A tematikát szervezeten belül állítjuk össze a hallgatói és megrendelői elégedettségmérések, visszajelzések alapján. A képzés tematikája alapján általában módszertani, pedagógiai, informatikai ismeretek kerülnek átadásra, emellett pedig a készségfejlesztés területén az asszertivitás, az időgazdálkodás kaptak eddig kiemelt hangsúlyt. A képzés időtartama általában egy hét.

Az oktatók számára szintén van jogszabályban meghatározott kötelező továbbképzés, amin részt kell venniük. Ez egy egyszer nyolc órás képzés. A kötelező képzéseken túl is van lehetőség tanulásra. Ezeket a választható opciókat szintén tartalmazza a képzési terv, ilyen például egy szakmai konferencián, vagy tréningen történő részvétel.

Van-e olyan alkalom, amikor külső partnerek segítenek egy képzés lebonyolításában?

Vannak olyanok képzési igények – legyen az egy informatikai képzés vagy egyéb speciális képzés – ahol külső szolgáltatókat veszünk igénybe. Ilyenkor adott oktatóval vagy felnőttképzővel kötünk megbízási szerződést. Mindemellett az általunk nem biztosított tréningek és konferencia részvételek megrendelését a MÁV- csoport képzőcsapatai végzik.

Az alapképzést követően milyen előre lépési lehetősége van egy munkavállalóknak a MÁV-nál?

Folyamatban van a vasúti életpályamodell kialakítása. Ennek célja, hogy a munkavállaló lássa, milyen módon tud – mind horizontális, mind vertikális viszonylatban – az egyik munkakörből a másikba átkerülni a szervezeten belül. Többnyire új alapképzés elvégzésével vagy tiszti képzés teljesítésével van erre lehetősége. A MÁV-csoport tagjai támogatják a főiskolai vagy egyetemi tanulmányok folytatását is. Ugyanakkor az egyéni képzési tervek elkészítése nem a mi feladatunk, hanem a MÁV-csoportok humán osztályai felelnek érte.

A BGOK-ban dolgozó 200 főre vonatkozó képzési terveket én tárgyalom meg a MÁV SZK Humán osztályának munkatársaival. Az életpálya modell nagy előnye lesz, hogy a jövőben pontosan látni fogjuk, milyen munkakörökbe mennek át az egyes munkavállalók. Ezen adatok alapján könnyebb lesz megtervezni, hogy milyen jellegű tanfolyamokat kell elindítanunk, illetve a belső létszámgazdálkodást is jelentősen támogatja.

Milyen előnyöket tudna megfogalmazni, amiért a munkáltatóknak érdemes támogatni a munkahelyi tanulást?

A folyamatos továbbképzés biztosítása a munkavállalók számára hosszútávon munkaerő-megtartást eredményez. Ha látja a munkavállaló, hogy előre tud lépni és megkapja azokat a szakmai képzéseket, amelyek ehhez szükségesek, akkor az erős megtartó hatással bír. Ehhez a minőségi képzés, melyet biztosítunk, elengedhetetlen.

Hogyan motiválják tanulásra a dolgozókat?

A tandíjat a legtöbb esetben mi álljuk, tehát a munkavállalónak semmilyen anyagi terhet nem kell vállalnia. Általában tanulmányi szerződést is kötünk a munkavállalóval. Motiválóan hat maga az előre lépési lehetőség is. Mostanában új motivációs eszközként jelent meg, hogy amennyiben egy vizsgát jó eredménnyel tesz le a munkavállaló, akkor ahhoz egy kifizetést is csatolunk.

A sikeres tanulmányok folytatását saját tankönyveinkkel támogatjuk. Nálunk nagyon vegyes a bejövő hallgatók aránya, vannak nagyon fiatalok és középkorúak is. Mindegyik tanuló máshonnan, másmilyen képességekkel jön, és mivel a vasúti vizsgák nehezek és szigorúak, ezért készítettünk egy tanulási módszereket összefoglaló kiadványt is.

Sokat dolgozunk azon, hogy gyakorlat-orientáltak legyenek a képzéseink; a budapesti tanműhelyben rendelkezünk mozdony-szimulátorral, illetve biztosító berendezés szimulátorral. Itt az oktatási épületben van egy terepasztalunk is, ahol kis mozdonyokkal lehet gyakorolni. A jövőben szeretnénk a vasútszakmai képzéseket e-learning tananyag formájában is elérhetővé tenni.

Felkeltettük az érdeklődését?
Olvassa el a munkaalapú tanulással foglalkozó EPALE témahét további cikkeit is.


[1] Magyar Államvasutak feladata a vasúti pályahálózat működtetése, karbantartása.                                                                                          

[2] Feladata a vasúti személyszállítás és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások biztosítása.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Mostrando del 1 - 1 al 1
  • Imagen de Eszter KARVAZY
    Ebben az évszázadban kétségkívül a munkavállalók a legértékesebbek egy szervezet számára. A szervezetben dolgozók a sikeres működés kulcstényezői. A versenyképesség érdekében a szervezetnek folyamatosan gondoskodnia kell arról, hogy az alkalmazottai megfelelő szintű kompetenciákkal rendelkezzenek, és ezek fejlesztésében is részesüljenek. A megszokott fejlesztési igények mellett ma már felmerülnek újabb kihívások is. A technikai haladás rákényszeríti a szervezetet a folyamatos átalakulásra és az alkalmazkodásra, így kiemelten kell kezelni a munkavállalói továbbképzések témakörét.