chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Recurso

Hagyományápolás a közösség, az érték és az összefogás jegyében

Idioma: HU

Enviado por József Kriston-Vízi

„A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi azt magának.” (Kodály Zoltán)

A közel 15 éves nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület működési területe: Magyarország, ezen belül különösen Szabolcs-Szatmár –Bereg megye, valamint a határon túli magyar lakosságú területek. Hangsúlyos feladatuknak tartják a kulturális örökség megóvását, köztük Móricz Zsigmond és a régiónkhoz kötődő írók, költők szellemi hagyatékának ápolását. Hitvallásuk, hogy a kultúra átélhető és átadható. Ez viszont csak az egymást követő nemzedékek folyamatos párbeszédére épülve történhet meg. Gyümölcsöző példája ennek a kulturális egyesületnek a tevékenysége, mely az idősebb és fiatalabb generációk párbeszédére épül. A szerző a cikkben az irodalmi emlékhelyeket és emlékjeleket felkereső irodalmi sétákról, az olvasókör közösségteremtő erejéről, az irodalmi és kultúrtörténeti kirándulásokról, tapasztalatcserékről, az országos, ill. nemzetközi irodalom- és művelődéstörténeti konferenciákról, tanácskozásokról ír. Taglalja továbbá mindezek megvalósításának széleskörű intézményi és civil együttműködésen alapuló formáit, módjait, lehetőségeit. 

Autor(es) del recurso : 
Dr. Bihari Albertné
Fecha de publicación:
Martes, 17 Diciembre, 2019
Idioma del documento
Tipo de recurso: 
Artículos
País:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn