Pasar al contenido principal
Resource Details
RECURSO

Az élő történelmi interpretátorrá válás folyamata: múzeumi programok és képzési lehetőségek

A tanulmány a múzeumokban és örökségi helyszíneken alkalmazott élő történelmi interpretációs programok létrehozásának folyamatával foglalkozik. A fogalomhasználat kérdéseinek áttekintését követően nemzetközi példákon keresztül mutatom be a műsorok kidolgozásának néhány lehetséges módját.

Az amerikai egyesült államokbeli Colonial Williamsburg és az Egyesült Királyságban működő Past Pleasures Ltd. az élő történelem terén nagy hagyománnyal rendelkező vállalkozások. Az ő műsorkészítési és szereplőválogatási módszerük bemutatása mellett Dale Jones amerikai szakember modellje kerül bemutatásra a minőségi élő történelem-programok létrehozására.

A szerző részletesen ismerteti a Szépművészeti Múzeumban 2008 óta általa létrehozott első személyű interpretációs programok kialakításának folyamatát, a téma kiválasztásától indulva a karakterek felépítésén, a szereplők megtalálásán, a próbafolyamaton keresztül az előadás megvalósításáig. Mivel ma Magyarországon még nincsen hivatalos élő történelmi interpretátor-képzés, áttekinti, hogy a múzeumokban kik vesznek részt élő történelem-programok működtetésében. Az első személyű interpretáció sok különféle készség és attitűd együttes meglétét kívánja meg, mint pl. előadói készség, kommunikációs készség, pedagógiai érzék, történelmi érdeklődés.

Bemutatja, hogy milyen képzési lehetőségek kínálkoznak ezek terén, illetve a múzeumok milyen megoldásokat alkalmaznak a szervezett képzés hiányának kompenzálására az élő történelmi programok szereplőinek megválasztásakor. A tanítási dráma és az első személyű interpretáció közötti hasonlóságok feltárásával kimutatom, hogy a drámapedagógiai képzés az első személyű interpretáció alapjául szolgálhat.

Resource Details
Autor(es) del recurso
Birkás Éva
Tipo de recurso
Artículos
País
Fecha de publicación
Idioma del documento
Login (0)

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!