chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

 
 

Sala de prensa

Το πείραμα της εργασιακής ένταξης ΑμεΑ

13/12/2019
Idioma: EL

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΜΕΑ

Το ζήτημα των ενηλίκων Αμεα και της ποιοτικής τους ζωής αποτελεί για την κοινωνία το στοίχημα για την αρχή της ισότητας και αλληλεγγύης. Μιλώντας για ίση μεταχείριση και παροχή ίσων ευκαιριών σε άτομα με αναπηρία εννοείται ότι θίγεται το ζήτημα της εργασιακής τους ένταξης. Η ανεξάρτητη διαβίωση τους στοχεύοντας στην εργασιακή τους ένταξη μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της ενδυνάμωσης μέσα από στοχευμένα  προ επαγγελματικά εργαστήρια και μέσα από ευκαιρίες εργασίας δομημένες στις εξατομικευμένες ανάγκες των συμμετεχόντων. Η εργασιακή ένταξη των Αμεα είναι κάτι ρεαλιστικό, το οποίο εφαρμόζεται πολλά χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζεται συνεργασία και υποστήριξη αυτοδιοίκησης φορέων και επιχειρημάτων για να μπορέσουν τα άτομα με αναπηρία να ενσωματωθούν εργασιακά σε έναν δημόσιο οργανισμό ή μια ιδιωτική επιχείρηση.

Η ένταξη ενός ατόμου με αναπηρία αποφέρει οφέλη για τον ίδιο τον εργαζόμενο, για την επιχείρηση που τον προσλαμβάνει, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Είναι σημαντική η ένταξη στο χώρο εργασίας είτε στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, να είναι καλά δομημένη και υποστηριζόμενη σε ότι αφορά την επίβλεψη  αλλά και τη διάρκεια. Δεν εντάσσεις έναν άνθρωπο σε ένα εργασιακό περιβάλλον και του λες απλά να δουλέψει. Χρειάζεται να υπάρχει διαρκής υποστήριξη ώστε να αποδώσει τα μέγιστα.

Είναι ένας στόχος πολλών ετών για το Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου μέσα από ομάδες εφήβων και ενηλίκων -τα τελευταία επτά χρόνια. Έχει δε ως στόχο να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εφόδια στα άτομα με αναπηρία ώστε να τολμήσουν το μεγάλο βήμα – αυτό της Εργασίας.

 Μέσα από ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από τη δράση Σημεία Στήριξης Ελληνικών Ιδρυμάτων ( Λάτση- TIMA- HELLENIC HOPE- Μποδοσάκη – Κωνσταντόπουλου – Λεβέντη ) έγινε μια εξωστρεφής προσέγγιση στην κοινωνία και μια γνωριμία με τους φορείς και τους επαγγελματίες του Ρεθύμνου το έτος 2019 ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το πως θα μπορούσαν με ένα στοχευμένο τρόπο να εντάξουν στο εργασιακό περιβάλλον ένα άτομο με αναπηρία πολύ λειτουργικό. Στα πλαίσια της δράσης Σημεία Στήριξης έγιναν εκτενείς ενημερώσεις ανθρώπων που είναι στελέχη σε επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, αλλά και εκπροσώπων Δημοσίων φορέων (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπηρεσίες, Φορείς  κ.λπ.) δημιουργώντας παράλληλα τρεις κύκλους εκπαίδευσης με σκοπό να αλλάξει τη στάση του ευρέος κοινού, αλλά και των ανθρώπων που έχουν επιχειρήσεις, στο να μπορούν να δουν με άλλο μάτι την αναπηρία και να την εντάξουν στο επιχειρησιακό τους περιβάλλον. Μέσα από το πρόγραμμα έγινε στατιστική μελέτη για την στάση της κοινότητας απέναντι στα άτομα με αναπηρία σε τρεις περιόδους, αρχή, μέση και τέλος του Προγράμματός. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά σε σχέση με την αλλαγή στάση που διατείνεται να αλλάξει και να γίνει ολοένα πιο φιλική για την εργασιακή ένταξη ΑμεΑ.

Το παράδειγμα – μοντέλο του κοινωνικού συνεταιρισμού-δομής ένταξης που είναι στην Ελλάδα που δημιουργεί μέσα από τους εργαζόμενους συνεταιρισμούς και συνυπεύθυνους της επιχείρησης έχει πετύχει το στόχο του ως πρωτοβουλία σε αρκετές περιπτώσεις.

Από την πλευρά του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου Κρήτης  το «Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ» αποτελεί μια πρωτοβουλία με μοναδικό στόχο την κοινωνικοποίηση των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία. Στη διετή λειτουργία του καλύπτει  ένα εύρος ποικίλων δράσεων όπως προεπαγγελματική κατάρτιση για άτομα με αναπηρία μέσω συνεργασιών με τοπικές επιχειρήσεις και τον ΟΑΕΔ, προετοιμασία για την υποστηριζόμενη διαβίωση, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης σε καθημερινές και κοινωνικές δεξιότητες. Η δράση είναι απευθυνόμενη σε ενήλικα άτομα με αναπηρία με στόχο την ένταξη τους διοργάνωση δημιουργικών δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου, διοργάνωση σεμιναρίων και άλλων εκπαιδευτικών δράσεων για άτομα με αναπηρία, για επαγγελματίες του χώρου της ειδικής αγωγής. Βοηθοί είναι εθελοντές του Πανεπιστημίου Κρήτης που δρουν ως γέφυρα μεταξύ του εκπαιδευτή και του οφελούμενου. Μέσα στα πλαίσια της δράσης γίνεται η διοργάνωση καλλιτεχνικών εκθέσεων με έργα των υποστηριζόμενων νέων, διοργάνωση δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σε θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, διοργάνωση γραφείου υποστήριξης και καθοδήγησης γονιών παιδιών με αναπηρία από έμπειρους γονείς, που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι να παρέχουν ανάλογη υποστήριξη.

Επόμενος άμεσος στόχος αποτελεί η λειτουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (ένταξης) στο πλαίσιο του κοινωνικού στεκιού. Το μοτίβο είναι η αυτοδιαχείριση και η αυτό-οργάνωση, σε αλληλεπίδραση με την κοινότητα και με υποστήριξη των δικαιωμάτων τους.

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αισθανθεί ασφαλής, ελεύθερος, χρήσιμος και να ζήσει ποιοτικά. Η εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες είτε σε προεπαγγελματικές δεξιότητες είναι το μεγάλο βήμα που πατάει γερά και με μεθοδικά βήματα η δράση Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ.

Σχετικό και αλληλένδετο με την ενασχόληση με την Εργασιακή Ένταξη αμέα είναι και η συμμετοχή Erasmus + K2 με τίτλο «Εργασία για Όλους» με εταίρους φορείς που ασχολούνται με την εκπαίδευση ενήλικων ΑμεΑ πολλές χώρες της Ευρώπης (Λιθουανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία) . Όλοι οι φορείς με υψηλούς στόχους και επιτεύγματα στην διαχείριση ατόμων με αναπηρία στη χώρα τους κάθονται στο ίδιο τραπέζι και επικοινωνούν για την ανταλλαγή καλών πρακτικών διαχείρισης των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία και με σκοπό την ανατροφοδότηση εμπειριών στον τομέα τη εκπαίδευσης ενηλίκων αμεα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την Αθήνα και θα συνεχιστεί με πολλές δράσεις – συναντήσεις- εργασιακά και εκπαιδευτικά ταξίδια των εταίρων στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS +. 

Kladou Eirini

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn