Pasar al contenido principal
Resource Details
RECURSO

Vezetés, munkaerő fejlesztés és készségek a művészeti, kreatív és kulturális szektorban

A legtöbb időt a munkahelyünkön töltjük a hétköznapokban, amely számos hatást eredményez a személyes jóllétünkre, képességeinkre vonatkozóan. Most nem csak a munkahelyi tanulás szerepéről és kompetenciafejlődési lehetőségekről, hanem a kiégés okait is feltáró kutatási beszámolót osztok meg, egy kivételes terület (közművelődési, művészet, kiégés) vizsgálatát követően, amelyről ma még keveset lehet olvasni hazánkban. Magyarországon Csordás Izabella foglalkozott már a múzeumi területen tapasztalt kiégés jelenségéről, amely több részben is alapul vette jelen kutatás főbb eredményeit.

A 2017-ben végzett kutatás (Arts Council England, 2017 Leadership, workforce development and skills in the arts, creative and cultural sector: Evidence Review FINAL REPORT) szerint a művészeti szférában az alacsony fizetés, a munka-magánélet egyensúlyának hiánya, a szakmai fejlődési lehetőségek korlátozottsága és az a folyamatos nyomás, hogy kevesebb erőforrásból többet valósítsanak meg, növekvően magas kiégésveszélyt teremt a szféra vezetői között.

A kiégésből való gyógyulás azon múlhat Csordás (2018) szerint is, ha megvizsgálja maga a szervezet azt, hogy mennyire tud átlépni a tudásalapú korba, ahol az egyéneket készségek, képességek halmazaként fogja fel, s arra vállalkozik, hogy összefésülje ezeket a halmazokat, s a létrejövő kapcsolatok által megsokszorozza saját mozgásterét – szemben azzal, hogy egymás mellé rendezi a szervezet tagjaink tudását. Az előbbihez minél több felületre, lapos szervezetre, találkozási pontokra, kísérletezésre, sokszor hibázásra és újratervezésre van szükség.

 

Resource Details
Autor(es) del recurso
Andy Parkinson, Jamie Buttrick (Consilium Research & Consultancy)
Tipo de recurso
Estudios e informes
Fecha de publicación
Idioma del documento
Login (1)

Want to add a resource ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new resource!