chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Sala de prensa

Kan meer en beter onderwijs en vorming in de gevangenis?

01/10/2015
por Karine Nicolay
Idioma: NL

Educatie en gedetineerden... kan dat wel? Klasbak Vlaanderen gelooft dat het kan! Klasbak vzw is een gloednieuwe vereniging van professionals die bezig zijn met educatie binnen de gevangenismuren: lesgevers, beleidsmakers, onderzoekers, ... Klasbak wil graag expertise samenbrengen en ontdekken wat er meer en beter kan op vlak van onderwijs en vorming in de gevangenis!  Om dit te doen gaat een brede denkoefening van start om na te denken over wat Klasbak precies kan doen en betekenen. Bekijk dit filmpje want iedereen is welkom om mee te werken aan dit proces.

 

/es/file/bannerklasbakpngbanner_klasbak.png

banner klasbak

 

Gedetineerden behouden wettelijk – ondanks hun vrijheidsberoving – het recht op educatie. Hierdoor kunnen zij zich volwaardig en harmonisch ontplooien in de samenleving. Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat deelname aan educatie tijdens een detentieperiode positieve effecten heeft. Gedetineerden die les volgen of aan een cursus deelnemen hebben een kleinere kans op recidive, grotere kansen op tewerkstelling na vrijlating en zijn minder vaak betrokken bij conflicten binnen de gevangenismuren.

Klasbak wil dit ook in de Vlaamse en Brusselse gevangenissen realiseren, maar dan moet er een goed educatief aanbod zijn voor gedetineerden. Daarvoor wil Klasbak een brede maatschappelijke beweging zijn die hierover in discussie treedt, kennis opbouwt en vernieuwing brengt. Essentieel hierbij is dat iedereen die op één of andere manier betrokken is bij educatie aan gedetineerden kan meedoen en nadenken. Een multidisciplinaire kijk en een intensieve samenwerking met de praktijk zijn de grootste troeven van Klasbak. Zo wil Klasbak niet enkel een meerwaarde zijn voor de individuele (ex-)gedetineerde, maar ook voor de bredere maatschappij.

Vlaamse afdeling van EPEA

Vanaf 1 oktober 2015 wordt Klasbak de Vlaamse afdeling van de “European Prison Education Association” (EPEA). Dit is een Europees netwerk voor onderwijs aan gedetineerden. EPEA en Klasbak streven dezelfde doelen na, en kunnen elkaar dus elkaar versterken. Om de twee jaar organiseert EPEA een internationaal congres over onderwijs en vorming in de gevangenis. Het congres van 2015 vindt plaats in Antwerpen (van 30 september tot 4 oktober). Het congres wordt georganiseerd door de Federale Overheidsdienst Justitie in samenwerking met Klasbak en heeft als centraal thema ‘innovatie in onderwijs tijdens detentie’.  

Ieders mening is welkom!

Klasbak maakt dit najaar werk van haar blik op de toekomst. Wat is het doel? Met wie en hoe samenwerken? In het voorjaar van 2016 moet de droom concreet zijn, want dan wordt het nieuw beleidsplan voorgesteld. Wie wil meewerken aan deze denkoefening of wie meer informatie wil, kan contact opnemen met:

Liesbeth De Donder (voorzitter Klasbak), 0494 13 68 68, liesbeth.de.donder@vub.ac.be 

Inge Van Acker (secretaris Klasbak), 0499 39 04 61, inge.van.acker@vocvo.be  

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn