chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Sala de prensa

Obrazovanje odraslih zasnovano na životnim vještinama

01/11/2019
Idioma: HR

Evropski program za obrazovanje odraslih realizuje se od 2012. godine u zemljama Evropske unije kroz mrežu državnih koordinatora. Njihova uloga je da obezbijede vezu sa relevantnim ministarstvima i drugim važnim partnerima kao i da djeluju u oblasti obrazovanja odraslih inicirajući uspostavu mreža za saradnju i kreirajući obrazovne politike, te ističući primjere dobre prakse. Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH od 2014. godine implementira projekat Evropski program za obrazovanje odraslih, Erasmus+.

U toku je priprema publikacije Obrazovanje odraslih zasnovano na životnim vještinama koja je nastala kao rezultat rada ovog projekta. Izdavač je Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH. Autori ovog dokumenta su prof. dr. Miomir Despotović, Bojan Bajić, Lamija Husić i Josip Perković.

Projektni tim Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH je nastojao da ukaže na važnost sticanja i unapređenja osnovnih životnih vještina odraslih osoba. U prvom dijelu dokumenta predstavljeni su porijeklo i različiti načini razumijevanja pojma i sadržaja osnovnih vještina gledano iz perspektiva svjetskih organizacija, projekata, globalnih i lokalnih činilaca u oblasti obrazovanja odraslih. Drugi dio, kroz tri primjera iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, objašnjava primjenu ovog koncepta u bosanskohercegovačkom kontekstu.

Pod uticajem naučnog i tehnološkog razvoja, neoliberalnog kocepta ekonomskog razvoja, globalizacije tržišta rada i obrazovanja, od druge polovine 20. vijeka, efikasnost sistema obrazovanja je u fokusu društvenog i političkog interesa. Globalne i nacionalne politike obrazovanja i istraživanja i evaluacije obrazovanja napuštaju procjenu efikasnosti sistema na osnovu inputa i u potpunosti se orijentišu na provjerljive efekte, odnosno krajnje ishode obrazovanja. U tom kontekstu, vještine se deklarišu kao krajnja svrha i krajnji ishod svih nivoa i vrsta obrazovanja i učenja, a uspostavljanje sistema obrazovanja usmjerenog na vještine i kompetencije kao prioritet u politici obrazovanja. Vještine postaju najznačajniji faktor individualnog i društvenog razvoja u savremenom svijetu a 21. vijek se može označiti kao vijek vještina.

Iako koncept vještina i obrazovanja usmjerenog na vještine (i kompetencije) ima solidnu teorijsku i praktičnu tradiciju, u samom konceptualizovanju vještina postoji još uvijek značajan broj bazičnih, teorijskih i praktičnih dilema koje predstavljaju snažnu barijeru za punu implementaciju ovog koncepta. Naučnici, eksperti i stručnjaci za obrazovanje i politiku obrazovanja još uvijek nemaju jedinstven pogled i odgovor na neka fundamentalna pitanja o vještinama.

Vještine su dinamičan fenomen koji mijenja kontekst ali se i sam mijenja pod uticajem konteksta. Koje vještine su potrebne određenom društvu i pojedincima u njemu zavisi od trenutnih društvenih potreba, ciljeva i problema sa kojim se on suočava. Moglo bi se reći da svako društvo i svako vrijeme traže vještine koje su im u tom momentu potrebne i primjerene.

U dosadašnjoj praksi iskristalisali su se pokušaji da se vještine konceptualizuju kao multifunkcionalne i prenosive dispozicije, sposobnosti i znanja koje ljudima omogućavaju da se uspješno nose sa životnim zahtjevima i izazovima. Taj opšti kapacitet za aktivno djelovanje koji predstavlja složen kompozit znanja, specifičnih vještina, kompetencija, vrijednosti, stavova i normi ponašanja, postulira se kao opšti cilj obrazovanja i učenja i naziva se životnim vještinama.

Osnovni cilj ove publikacije je razmatranje i razumijevanje porijekla i manifestacije koncepta i fenomena životnih vještina i varijacije njegovih različitih oblika u različitim sredinama i vremenskim periodima i organizacijama čiji je cilj njegova promocija i unapređenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn