chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

 
 

Sala de prensa

Beroepsonderwijs kan een veel belangrijkere rol spelen in slimme specialisatiestrategieën

25/10/2019
Idioma: NL

Het beroepsonderwijs kan een veel belangrijkere rol in de slimme specialisatie strategieën gaan spelen. Dit stelt het Joint Research Centre in het ‘Skills and Smart Specialisation’ rapport. Het beroepsonderwijs bevat juist die componenten die direct bijdragen aan duurzame economische groei.

Het beroepsonderwijs zou een grotere rol moeten gaan spelen binnen de slimme specialisatie strategieën. Deze conclusie trekt het Joint Research Centre (JRC) in het ‘Skills and Smart Specialisation’ rapport. Het beroepsonderwijs kan een grote impact hebben op duurzame economische groei, omdat in het beroepsonderwijs vaardigheden worden aangeleerd die bijdragen aan het verspreiden van innovaties en toegepast onderzoek. Ook levert het beroepsonderwijs een belangrijke bijdrage aan de demografische uitdagingen in Europa, door het om- en bijscholen van werknemers. De JRC acht het daarom belangrijk dat beroepsonderwijs een belangrijke rol gaat spelen in de ontwikkeling van slimme specialisatie strategieën. 

Meer aandacht op Europees niveau kan de rol van het beroepsonderwijs in slimme specialisatie strategieën vergroten, door dit bijvoorbeeld aan de kaak te stellen binnen de Education and Training 2020 (ET2020) agenda. Ook kunnen vooral de nieuwe initiatieven binnen Erasmus+ zoals de Centres of Vocational Excellence een grote bijdrage leveren aan de slimme specialisatie strategieën. Daarnaast zou samenwerking tussen lokale managers van deze strategieën en vertegenwoordigers in het beroepsonderwijs moeten worden gepromoot, bijvoorbeeld door het aan te kaarten bij het Europese Smart Specialisation Platform. 

Meer lezen op de website van Nether

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn