chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Blog

Fit in Deutsch - némettanári továbbképzés Máltán

23/09/2019
por Róbert Bencsik
Idioma: HU

2019. július 29. és augusztus 2. között iskolám, a szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium által megnyert Erasmus+ KA1 pályázat keretében 30 órás továbbképzésen vehettem részt Máltán.

A „Fit in Deutsch - Deutsch als Fremdsprache unterrichten” című kurzus kifejezetten némettanároknak szóló módszertani képzés volt. 

Gertraud Lehr kurzusvezető Németország Hessen tartományából érkezett. Iskolaigazgatóként is számos tanártovábbképzést tartott és az évek során összegyűjtött tapasztalatait adja át a minden évre meghírdetésre kerülő kurzusán. A csoport összesen öt főből állt: rajtam kívül egy miskolci gimnáziumi tanárnő, valamint három máltai kolléganő.

Minden nap más-más téma volt és a kurzusvezető nagyon logikusan építette fel a napokat. Fél 9-től 13 óráig egy rövid tíz perces szünettel dolgoztunk végig. A foglalkozások nagyon intenzívek voltak és észre sem vettük, hogy milyen gyorsan telik az idő. A sok-sok játékos, kreatív feladat mellett az alábbi főbb témák kerültek elő:

- "rezioprokes Lesen" mint a szövegértési képesség fejlesztésének egyik lehetséges eszköze,

- a szociális kompetencia fejlesztésének módszerei a nyelvórán,

- kooperatív technikák a tanórákon,

- "mit Märchen lernen", azaz a mesék alkalmazása a tanítás során, valamint

- a zene és film mint eszközök a nyelvtanulásban.

 

A résztvevőkkel nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, mindenki komolyan vette a feladatát és tanulni érkezett. Én személy szerint nagyon elégedett vagyok a kurzusommal, várakozásomon felüli volt. Nem volt kérdés számomra, hogy sok új ötletet, tippet fogok hallani, de hogy ilyen sokat, arra nem számítottam.

 

A kurzus mellett Málta kulturális értékeit is sikerült felfedezni. Jártam a fővárosban Vallettában, Marsaxlokk halászfalujában, Gozo szigetén, Mdina és Rabat hatalmas városfalai között, valamint a Popeye faluban is. Természetesen a tenger sem maradt ki.

 

Összességében tehát nagyon elégedett vagyok Gertraud Lehr munkájával és a "Fit in Deutsch" című kurzusával, melyet jó szívvel ajánlok minden némettanár számára.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn