chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Blog

Проект за сертифицирано обучение за цифрова достъпност по програма Еразъм+

19/09/2019
por Maya Slavova
Idioma: BG

Дата: 06/09/2019

Автор: MARTA MUÑOZ

 

Проектът за сертифицирано обучение за цифрова достъпност по програма Еразъм+ стартира през септември 2018 г., за да отговори на спецификациите на европейското законодателство, Директива (ЕС) 2016/2102 относно достъпността на уебсайтовете и мобилните приложения на органите в публичния сектор, която дава инструкции, че всички уебсайтове и мобилни приложения от публичния сектор трябва да бъдат достъпни за всички до 2020 г. Проектът включва 6 партньорски организации от четири участващи европейски страни: Словения, Полша, Гърция и Испания. Тези партньори заедно разработват сертифицирано обучение за цифрова достъпност, което ще бъде предложено на различни групи от ключови заинтересовани страни като отговор на увеличаващите се нужди на пазара на труда от експерти в областта на цифровата достъпност в Европа.

Обучението ще предлага специализирани курсове за следните позиции: (1) Мениджър за цифрова достъпност; (2) Тестер за цифрова достъпност; (3) Уеб разработчик с опит в цифровата достъпност; и (4) Уеб дизайнер с опит в цифровата достъпност. Модулите, разработени за тези курсове, ще бъдат: (1) Въведение в цифровата достъпност; (2) Управление на цифровата достъпност; (3) Уеб разработка за цифрова достъпност; (4) Уеб дизайн за цифрова достъпност; (5) Въвеждане на цифрова достъпност; и (6) Оценка на цифровата достъпност.

Проектът ще допринесе за по-добър достъп до обучение и квалификация за всички, като направи всички материали безплатни за изтегляне от онлайн платформа. Освен това, този вид проект ще окаже въздействие върху социалното включване на хората с увреждания чрез промотирането и насърчаването на изучаване на достъпни уебсайтове и приложения. Също така, той ще засили професионалното развитие на обучителите и учителите. Проектът ще подобри качеството на обучение (първоначално образование и продължаващо развитие), качеството на учителите, обучителите и други специалисти в сектора и ще направи курсовете по-релевантни с пазара на труда.

Линк: https://epale.ec.europa.eu/en/blog/erasmus-certified-digital-accessibility-training-project

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email