chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Blog

Plussaa Erasmus plussasta

18/09/2019
por Sabrina Somersaari
Idioma: FI

Vaikuttava Erasmus+ on Opetushallituksen ja Ajatushautomo Demos Helsingin keväällä 2019 toteutettu tutkimushanke, jonka tavoitteena oli luoda pohjaa Suomen Erasmus+-vaikuttavuusmallin rakentamiseksi.  Tutkimuksessa selvitettiin kyselyiden ja kehittämistyöpajan avulla nykyisten hanketoimijoiden näkemyksiä Erasmus+ hankkeiden vaikuttavuudesta ja vaikuttavuuden arvioinnista sekä millaista tukea hanketoimijat itse kaipaisivat vaikuttavuuden kehittämiseen.

Useiden hanketoimijoiden vastauksissa vaikuttavuus nähtiin hankkeen päättymisen jälkeen tehtävänä, usein jopa hankkeen ulkopuolisen tekemänä, vaikuttavuusarviointina. Hanketoimijat kokivat myös omien resurssiensa olevan vaikuttavuuden arviointiin riittämättömiä. Vaikuttavuuden edistäminen nähtiin erillisenä osana hanketta, jopa ylimääräisenä tehtävänä. Vaikuttavuuden todentaminen koettiin haastavana: miten hankkeen tavoitteita voitaisiin muuttaa mittareiksi ja miten käsitteitä, kuten eurooppalainen identiteetti, voitaisiin muuttaa mitattavaan muotoon. Hanketoimijat kokivat myös haastavaksi todentaa laajoja ja kauaskantoisia vaikutuksia hankkeissaan. Jo vaikuttavuudesta keskusteltaessakin koettiin vaikuttavuuden terminologia vaikeana, ja käytetyt käsitteet menivät helposti sekaisin.

Ongelmista huolimatta vaikuttavuus nähtiin tärkeänä osana Erasmus+-hanketoimintaa. Hanketoimijoiden keskuudessa Erasmus+-ohjelman tavoitteet tunnettiin hyvin ja koettiin, että Erasmus+-toiminnan avulla on hyvä kehittää omaa toimintaa. Kyselyyn vastanneet kaipasivat kuitenkin työkaluja vaikuttavuuden mallintamiseen ja edistämiseen kaikissa hankkeen elinkaaren vaiheissa sekä tukea vaikuttavuuden raportointiin ja hankeviestintään.

/es/file/demoshelsinkijpg-1demos_helsinki.jpg

Kuva: Julia Jousilahti ja Lari Hokkanen Demos Helsingistä esittelemässä Vaikuttava Erasmus+-tutkimustaan uusien Erasmus+ strategisten kumppanuushankkeiden aloituskoulutuksessa 11.9.2019.

Suomen Erasmus+-vaikuttavuusmalli

Minkälainen Suomen Erasmus+-vaikuttavuusmallin tulisi sitten olla? Kyselyiden ja kehittämistyöpajan tavoitteena oli myös luoda pohja vaikuttavuusmallin rakentamiseen. Vastauksien perusteella mallin tulisi ohjata vaikuttavuusajattelua koko hankekaaren ajalla, myös hankkeen suunnitteluvaiheessa ja hanketta toteuttaessa. Mallin avulla voitaisiin pyrkiä vaikuttavuusajattelussa eroon jälkikäteisarvioinnista. Mallissa tulisi hyödyntää niin määrällisiä kuin laadullisiakin mittareita, koska hankkeiden kaikkia tavoitteita ei voida mitenkään vain numeraalisesti mitata. Mallin tulisi ohjata hanketoimijaa huomioimaan myös odottamattomia vaikutuksia, joita ei etukäteen oltu osattu ennakoida.

Kansainvälisen ja kattavan Erasmus+-ohjelman alla toimii useita erikokoisia hankkeita ja hanketoimijoita, joten yhteisesti käytettävän vaikuttavuusmallin tulisi myös palvella monimuotoista hanketyötä, olla muokattavissa kaikkien tarpeisiin sopivaksi sekä huomioida hankkeiden kansainväliset kumppanit ja heidän tuomansa vaikutukset.

Vaikka yhteinen vaikuttavuusmalli on hyvä alku, saadaan vaikuttavuutta parhaiten aikaan vasta, kun vaikuttavuusajattelu on sisäistetty osaksi koko organisaatiota ja sen kulttuuria.

Vaikuttava Erasmus+–vaikuttavuusajattelun nykytilanne ja osallistuvien organisaatioiden tarpeet -raportti

 

Mikä on Erasmus+?

Erasmus+ on Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma, jolla tuetaan monenlaisia ulkomaan jaksoja, eurooppalaista yhteistyötä sekä vuoropuhelua eri tahojen välillä. Käy tutustumassa Erasmus+-ohjelmaan (ulkopuolinen linkki)!

Mikä on Demos Helsinki?

Demos Helsinki on yhteiskunnallista muutosta tekevä ajatushautomo, joka työskentelee julkisen sektorin, yritysten ja järjestöjen kanssa. Tavoitteena on kestävämpi ja demokraattisempi jälkiteollinen yhteiskunta. Käy tutustumassa Demos Helsinkiin (ulkopuolinen linkki)!

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email