chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

 
 

Blog

Mensen met een beperking hebben ook recht op vorming en ontspanning

10/09/2019
por Bieke Suykerbuyk
Idioma: NL
Document available also in: EN

DINAMO Knipoogt

DINAMO, dat is vorming en ontmoeting voor volwassenen overdag en op maandagavond. Bijzonder hierbij is dat vrijwilligers op het voorplan staan. Vrijwillige lesgevers begeleiden cursussen, workshops en uitstappen terwijl andere vrijwilligers het onthaal of de koffiepauzes verzorgen. Dit levert een krachtige, unieke en warme dynamiek op.

Thema’s: Culinair – Fit & gezond –– Kunst & creativiteit – Mens & samenleving - Taal & Letteren – Uitstappen

http://dinamo.warande.be

Omdat we vinden dat iedereen moet kunnen deelnemen zijn ook mensen met een licht mentale handicap welkom bij DINAMO. Mensen met een beperking horen er graag bij, ze willen doen wat iedereen doet. Bovendien leren ze veel van de lessen die we aanbieden en van de interactie met anderen. Ook voor ons regulier publiek vinden we die openheid belangrijk. Het maakt mensen vertrouwd met anders-zijn en neemt vooroordelen weg. Hoe we deelname zo veel mogelijk stimuleren, lees je hier.

Deelnemers met een beperking laten deelnemen aan DINAMO-activiteiten in 4 stappen:

  1. Geen keuze-stress

DINAMO organiseert jaarlijks meer dan 300 activiteiten. Hoewel alle knipogers welkom zijn in élke activiteit presenteren we hen een selectie van slechts 60 activiteiten. Deze zijn van korte duur en we voorzien een assistent voor extra ondersteuning. We bundelen de selectie in een aparte brochure, het taalgebruik is eenvoudig en we gebruiken mooie en duidelijke beelden.   

Boven: gewone DINAMO brochure – onder: Knipoogbrochure

/nl/file/brochurejpgbrochure.jpg

     

/nl/file/knipoogbrochurejpgknipoogbrochure.jpg

 

  1. Extra ondersteuning met knipoog-assistenten

 

Bij elke knipoogactiviteit voorzien we een assistent. De lesgever concentreert zich op de inhoud en de algemene dynamiek in de groep en de assistent is er voor de noden van de knipoger. Die ondersteuning kan heel divers zijn; soms is extra motorische hulp welkom bij het kralen rijgen, soms betrekt de assistent de knipoger bij de groep.

  1. Beperkt aantal knipogers per les

Per gekozen activiteit laten we slechts 1/4de knipogers toe. Al doende merkten we dat bij een evenredige verdeling van knipogers en reguliere deelnemers de lesgever teveel gericht is op de knipogers waardoor gewone deelnemers afhaken. Dat haalt het hele concept van inclusief deelnemen onderuit.  Daarom werken we nu met quota en een verhouding van 1 op 4 knipogers of minder werkt. Op een groep van 16 deelnemers zijn er maximaal 4 deelnemers met een handicap.

  1. Knipoogbeurs

Om deelname nog toegankelijker te maken organiseren we jaarlijks een knipoogbeurs. We nodigen de knipogers en hun eventuele begeleiders uit in de Warande waar we hen laten kennismaken met ons aanbod. We vragen onze vrijwillige lesgevers om in een demo te laten zien wat ze kunnen verwachten als ze inschrijven voor een bepaalde activiteit, ze zien welke collega hen ontvangt aan de balie en maken kennis met lesgevers en assistenten. Zo voelen ze zich echt op hun gemak. 

/nl/file/knipogersjpgknipogers.jpg

 

 

 

DINAMO – de Warande

Bieke Suykerbuyk – coördinator DINAMO

bieke.suykerbuyk@warande.be  - [ T ] 32 (0)14 47 21 60 – 0473 70 65 77

Warandestraat 42, 2300 Turnhout, België

http://dinamo.warande.be

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn