chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

 
 

Blog

Utbytesprojektet gav elever nya inlärningsmiljöer

03/09/2019
por EPALE NSS Sverige
Idioma: SV

/sv/file/utbytesprojektgavstudenternyainlarningsmiljoerjpgutbytesprojekt_gav_studenter_nya_inlarningsmiljoer.jpg

Irina Sadakova, Patricia Lendenius, Therese Wettler och Pia Huhtisaari på Sundbybergs vuxenutbildning hoppas att deras elever med hjälp av nya kreativa inlärningsmiljöer kommer att klara sina studier snabbare och bli motiverade till att studera vidare.

Ett utbytesprojekt fick Sundbybergs vuxenutbildning att skapa flexibla inlärningsmiljöer för sina elever. ”Tidigare hade vi flera som hoppade av kurser när de fick ett arbete. Med hjälp av digitala verktyg kan vi erbjuda dem att fortsätta studera", säger Pia Huhtisaari, lärare på skolan.

Vilka är ni?

Vuxenutbildningen i Sundbybergs stad erbjuder studier och yrkesvägledning till alla sina invånare. Man kan läsa på grundskolenivå, gymnasienivå eller gå en yrkesutbildning. Genom att läsa kurser vid vuxenutbildningen blir det lättare för många att hitta ett arbete och att söka vidare till högskola, yrkeshögskola eller universitet.

Vad innebär projektet som ni har genomfört?

Det var en del av ett skolutvecklingsprojekt för att genomföra kompetensutveckling av fem lärare och en representant ur ledningsgruppen i Sundbybergs Stad. Titeln på vårt projekt var Pedagogernas kompetenser inom flexibla inlärningsmiljöer i vuxenutbildning i Sundbyberg.

Vi ville utveckla nya inlärningsmiljöer med användning av digitala verktyg och sökte efter nya pedagogiska lösningar i klassrummet. Det har vi gjort genom att delta på olika internationella kurser inom flexibla inlärningsformer. Det handlade bland annat om hur digitalisering i skolverksamheten ska planeras och genomföras, om användning av digitala verktyg i klassrum och hur man kan använda strategier för att få eleverna att ta mer ansvar för sina studier.

Varför satsade ni på det här projektet?

Våra pedagoger hade behov av utveckling av sina kompetenser inom området flexibelt lärande och digitala miljöer. Våra skolledare hade behov av utveckling och fördjupning av strategiskt ledarskap inom digitalisering och internationalisering. Skolan hade ett behov av att få bättre förståelse för internationalisering och att kunna använda den som en metod för kompetens- och kvalitetsutveckling i verksamheten.

Vad har projektet gett för resultat?

Vi har uppfyllt EU:s övergripande mål för livslångt lärande och mobilitet samt förbättring av kvalitet och resultat i utbildning. Vi har fått mycket bättre förståelse för internationalisering och för att vår skola verkligen är en del av ett livslångt lärande i Europa.

Mötena med lärare från andra länder och deltagande i internationella kurser gav oss insikt i hur vi skulle kunna utveckla våra kompetenser och hämta nya idéer på alla nivåer inom skolutveckling: strategi, verksamhet, undervisning och lärande. Vi ökade vår kreativitet i undervisningen och kompetensen hos våra pedagoger.

Vilken är den största nyttan med projektet?

Genom att ha fått handledning plus utbildning i ett nytt sätt att möta elever och anpassa efter behov har vi tänkt om och går mer och mer mot att tillsammans med eleverna skapa kunskapsinnehållet. De kan öka sina  digitala kunskaper och bli bättre rustade för arbetsmarknaden och i slutändan få ett bra jobb som snabbar på processen att integrera sig.

Ju mer kreativa vi är desto högre är elevernas motivation till studier. Det ger oss hopp om att de kommer att klara sina studier snabbare och blir motiverade till att studera vidare, vilket ökar deras anställningsbarhet.

Hur sprider ni ert arbete till andra?

Vi samarbetar med fem andra kommunala skolor i spridningen av våra resultat, bland annat höll vi i en studiedag för sex kommunala vuxenutbildningar. Vi har också haft besök från  italienska skolor som  ”jobbskuggat” oss och vi kommer få fler sådana besök i framtiden.

Vi sprider våra erfarenheter och kunskaper genom våra samarbetsytor i regionen och via EPALE som är en bra informationskälla för att inhämta kunskap på olika teman och för att ta del av andras erfarenheter.

Har ni råd till andra som vill driva projekt?

Projektets genomförande och planering kräver en viss flexibilitet och anpassning för att det ska fungera tillsammans med skolans verksamhet. Det är viktigt att våga och att engagera sig.

Bra är om ni kan dela ansvar för kvalitet och resultat i projektet. Det kan göras om partners och kursdeltagare är med redan ansökningsprocessen. Vi samarbetade med två kursanordnare, Euneos Oy som vi blev tipsade om under en skrivarstuga av UHR, och Istituto per la Formazione (IFOM) som vi hittade via School Education Gateway (SEG). De bidrog till vårt projektresultat med kunskap som vi fick från kunniga kursledare och gästföreläsare. Vi använde oss av SEG som en informationstjänst under hela projektets gång och tog till vara på andras erfarenheter av internationalisering. Plattformen fungerade som en inspirationskälla när vi skrev vår ansökan.

Vi deltog i nätverksaktiviteter som båda kursarrangörerna anordnade, vilket också bidrog till projektresultatet. Vi fick möjlighet att delta i en videokonferens där alla kursdeltagare fick en möjlighet till reflektion och dialog om det som hade förändrats i den egna och skolans verksamhet efter kursen.

Dessa extra insatser hjälpte till att utveckla en bra kommunikation med andra kursdeltagare från EU-länder. Nu kan vi inte gå tillbaka, vi har startat en internationell grupp och skriver just nu på en ansökan för yrkesutbildning.

Snabba fakta

Varifrån fick ni finansiering?
Från programmet Erasmus+ mobilitet vuxenutbildning

Hur stort bidrag fick ni?
11 000 euro.

Vem kan söka finansiering till Erasmus+ mobilitet vuxenutbildning?
Organisationer och aktörer verksamma inom vuxnas allmänna lärande.

Finns det fler program för vuxenutbildning?
Jadå. UHR har olika program för olika behov och beroende på inom vilket område du verkar. Läs mer om de olika möjligheter som finns på UHR:s webbplats www.utbyten.se om Vuxenutbildning

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn